МИНЕРАЛНА ВОДА И ПРИРОДНИ КРАСОТИ СА „ВИЗИТКАТА“ НА ДЕВИН

*Градът и околностите му поразяват с богата история, природна хубост и мистериозност.

*Община Девин работи по редица европейски проекти, насочени към благоустрояването на града! – обясни зам.-кметът инж. Николай Юруков.

Община Девин е надарена от Господ с много природни богатства. Тъй като е в сърцето на Родопите, живописната природа й придава уникален облик. Другото й ценно съкровище е минералната вода, затова градът е един от най-известните български курорти.
Девин се намира на 710 метра н.в., в китна котловина, в подножието на Девинската планина, връх Гребенец и склоновете на Чернатица. На 2 км е от романтичното сливане на Девинска река и река Въча. Населението на общината е около 12 739 души, от които 6 911 живеят в града. Тя се състои от 16 населени места, сред които известни със своята красота и природни забележителности са с. Триград, с. Настан, с. Беден, с. Тешел, с. Чуреково и др.
Община Девин е известна с водните си ресурси. На територията й има карстови извори, реки, язовири. „Визитната й картичка“ са минералните води, чиято температура варира от 16 до 76оС. Любопитното е, че водата във всяко находище си има своя специфика. В „Беденски бани“ водата е гореща с температура 76 градуса. Тя е слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатнонатриева – силициева, флуорна, с леко кисела реакция поради съдържание на известно количество въглероден двуокис в нея. Ползва се за лечение на заболявания на храносмилателната система, на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

-Топлопроводът от „Беденски бани“ е изграден през 70-те години на миналия век и е бил със стария тип тръби. Преди 10 години започва редовно да аварира. Така през 2017 г. е напълно подменен с нови полиетиленови тръби, като водата се изтласква чрез помпи – обясни зам.-кметът инж. Николай Юруков.
В Девин има няколко минерални извора с температура 37-44оС. Водата е чиста, безцветна, вкусна, няма мирис, със средна концентрация на минерали и съдържа натриеви хидрокарбонати и малки количества флуор. Тя е с много добри трапезни качества. В село Михалково е естествено газирана въглекисела вода, като се ползва като трапезна и за лечение.
Целебните качества на девинските минерални извори се дължат на средната им минерализация, слабата киселинност и високата температура. Ефективни са при лечение на широк спектър заболявания. Сред тях са на сърдечно-съдовата система, нарушения на нервната и половата система, опорно-двигателния апарат, кожни проблеми, жлъчно-чернодробни, диабет, подагра, затлъстяване и др. Топлите минерални извори са в основата на местната икономика – бутилиране и лечение чрез нея. В града има два открити басейна с топла минерална вода – в центъра и местността „Струилица“.
В Девин са изградени няколко модерни СПА-центъра, които предлагат всички процедури за водолечение, козметика и масаж. Гостите на града могат да се наслаждават на целебната течност и в хотелите, които я предлагат за различни релаксиращи процедури – сауни, джакузита и други екстри.
Природните красоти и атракциони предлагат разнообразни приключения на туристите. Трудно могат да се изброят всички природни забележителности край Девин. С мистика са обгърнати Чудните мостове, Орфеевите скали, Триградското и Буйновското ждрело, както и мистичните и дълбоки пещери Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Орфеевата дупка, приказният архитектурно-етнографски резерват Широка Лъка.
Сред известните близки забележителности е величественият каньон на Триградското ждрело, който включва 200 пещери. Разбира се, най-популярната от тях е Дяволското гърло, като тайнствените й зали приютяват феерията на 18 водопада. Легендите за Орфей и Евридика, близкия 140-метров „Тролей на Тарзан“, възможността за разходка с лодка по река Триградска, предлагат запомящи се преживявания на туристите.
Красиви пътеки се извиват към връх Гребенец, Струилици, Лесичево, Чаирите, по живописните ридове на Мурсалица към хижа „Орфей“, резервата Кастракли и Топлия извор, към вековните борови гори и цветните поляни. Сред интересните скални феномени в района са „Слона“ и „Момата“.
Поречието на река Девинска е защитена местност в общините Девин и Борино, създадена с цел опазване на ендемични растителни видове, като родопски силивряк, родопски скален копър, снежно кокиче, родопска горска майка, румелийска жълтуга и др. Тук се срещат и редки животински видове, като видра, дива коза, кафява мечка, бръмбар рогач.
В околностите на Девин има възможности за еко и селски туризъм. Прокарани са туристически маршрути, които преминават през живописни места. Една от най-известните екопътеки е „Струилица-Калето-Лъката“. В близост до града има конна база, която предлага атрактивни разходки в полите на планината.

Община Девин работи по редица европейски проекти, насочени към благоустрояването на града. Едни от последните реализирани проекти са за енергийна ефективност и са успешно изпълнени. Вече са санирани сградите на Районното управление, РС „Пожарна безопасност и защита на населението“, Общинска административна сграда, Обединени детски заведения „Изворче“ и „Здравец“. Кандидатствахме с проект „Въвеждане на енергоефективни мерки на жилищни сгради на територията на град Девин“, но сме в резервния списък – допълни инж. Юруков. – Местната власт работи за благоустрояване на града и за развитието му като СПА и туристически център.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!