Митични пясъчни чудовища и тропически пеперуди приютява Морската градина в Бургас

* Експозициите са отворени ежедневно за посетители – до края на лятото.

Морската градина в Бургас предлага не само прекрасни гледки, но е и център на различни културни събития. В близост до конната база е обособено специално пространство за експозиция на открито на шедьоврите от Фестивала на пясъчните фигури. Тази година беше 11-то му издание и до края на септември гостите на морската столица могат да се насладят на оригиналните творби. По темата „Митове и чудовища“ работиха двайсет и двама скулптури от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България. Въпреки честите валежи напоследък фигурите в пясъчното градче са в отлично състояние. Те се извайват от пясък със специални примеси, което ги прави изключително здрави.
Още на входа на експозицията гостите се изправят пред двете кули от Толкиновата сага „Властелинът на пръстените“ – Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон. Изобразени са герои от „Хишникът и пришълецът“, самият Шрек, Годзила и др. От златен пясък са изваяни горгоната Медуза, страшен циклоп, чудовището от Лох Нес и още много странни, магични и фантастични същества.
Ако решите да продължите до центъра на Морската градина, се спрете до Експозиционен център „Флора“. Голямата кръгла зала е превърната в истински рай, в който летят живи тропически пеперуди. Изложбата на ефирните създания е организирана от Община Бургас и Регионален исторически музей Бургас, а декоративните растенията са любезно предоставени от Бургасцвет-90-Танев ЕООД, обясни нашия гид – единадесетокласникът Тихомир Тенчев. Тук са представени над 40 пърхащи създания, характерни за екзотични места по целия свят.
Всъщност тези летящи цветя се отглеждатвъв ферма в Англия и се доставят в Бургас. Понеже живеят кратко време, се налага на всеки 7-10 дни да се подменят с нови екземпляри, издаде Тихомир. Посетителите могат да видят как се хранят пеперудите – повечето пият портокалов сок от резени, наредени в чиния. През цялото време летят свободно и дори кацат по избраните от тях щастливци.
Представени са около 7-8 вида, като 4 от тях са от рода „Лястовича опашка“. Сред екзотичните красавици са синьото морфо, пеперудата сова, сухото листо, африканската пеперуда Луна, изумрудената лястовича опашка и дървесната нимфа. Късметлиите сред посетителите имаха възможност да наблюдават невероятната метаморфоза на пеперуда Сова. Забележителният екземпляр е снесъл яйцата си върху бананова палма в изложбения център. Пеперудата Сова има размах на крилете 25 см и е много рядка заради размерите си. Изпъстрена е с кафяви и жълти багри.
Палинарус притежава ярко сияние на тюркоазените ивици, което подчертава ефектно класическата форма на широките криле. Лети стремително и бързо. Има размах на крилете от 12 см. Синьото морфо е едра южноамериканска горска пеперуда. Размахът на крилете и достига около 20 см.
Впечатляваща е пеперудата Оранжев дъбов лист. Нарича се така, защото при затворени крила прилича на кафяв лист. Сред интересните екземпляри е Африканската лунна пеперуда, която прозхожда от Източна и Южна Африка.
Изложбата на Живи тропически пеперуди е ежегодна любима атракция, посещавана от стотици хора през летния сезон. Тя продължава до 31 август, отворена е ежедневно, включително и през уикендите.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!