МЛАДА ДАМА УПРАВЛЯВА РАЗСАДНИК ЗА ДЕКОРАТИВНИ И ГОРСКИ ВИДОВЕ В СОФИЙСКО

*Ландш. арх. Ивета Иванова разработва ландшафтни проекти, предлага проектиране, изграждане и поддръжка на зелени площи.

Ландшафният архитект Ивета Иванова управлява от 5 г. разсадник за декоративна и горска растителност в с. Войнеговци, Столична община. Тя е на 28 г. и е завършила Лесотехническия университет. Още по време на следването си е започнала създаването на обекта, който се простирана площ от 4 дка. Разчита на неоценимата помощ на своите родители Лидия и Георги Георгиеви.

Декоративните видове, които отглеждат, са популярни за този сегмент, като включват различни видове туя, берберис, луницера, спирея с различните им форми, както и декоративни треви.

Разсадникът се стреми да поддържа широка гама растения, така че да може да осъществи различни ландшафтни проекти, които подготвя Ивета Иванова. Тя предлага проектиране,изграждане и поддръжка на зелени площи.Клиентите й са основно от Софийска община. Те имат различни изисквания и идеи как да бъде оформено дворното им пространство. Някои предпочитат само цъфтящи храсти като спиреите, чиято корона е в различни цветове – бяло,розово, жълто. Други акцентират на създаване на зелена ограда с туи. Трети пък искат насаждения с лавандула, която има способността да прогонва комарите.Четвърти пък избират декоративния ефект на фестуката – синя трева, обясни младата дама.

Тя сподели, че е избрала да отглежда горски видове, като се е насочила към акацията,черния бор и дъба. Смята, че у нас традициите в залесяването трябва да бъдат възродени. Основните й клиенти са частни залесители, които ги използват за създаване и модернизиране на зелени обществени територии.

-Черният бор напоследък се ползва като сватбен подарък от младоженците за техните гости. Обикновено с нас се свързват бъдещите булки и ни поръчват красиво опаковани саксии с такива фиданки. Предпочитат го, тъй като е вечнозелено растение и изглежда добре като „сувенир“. Украсяваме го и с поздравителна картичка. Растенията са високи 15-20 см и са подходящи за подарък- посочи Ивета Иванова. – Този дървесен вид се използва основно за залесяване в горските площи, тъй като не понася добре замърсяването в градовете.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-19)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!