МЛАД ЕКОИКОНОМИСТ ОТГЛЕЖДА ГОДЖИ БЕРИ В ЧЕРВЕН БРЯГ

* За Илиян Здравков готварството е необятен космос. В създаването на кулинарни продукти от годжи бери проявява изключителна изобретателност – приготвя сосове и сладка от екзотичния плод.

Илиян Здравков от Червен бряг е съчетал своята специалност и хобито си – готварството. Той е на 27 години и е завършил специалност „Екоикономика“ в София. Три години работи в кухните на няколко софийски заведения, съвместно с елитни готвачи. Научава много от мастер-шефовете и за него готварството се превръща в хоби. Започва да се занимава с това изкуство случайно, но с всеки изминат ден то му става все по-интересно и вече смята, че е необятен космос.
След дипломирането си започва да търси вариант за собствен бизнес. Случайно прочита статия за годжи бери и решава, че това е много полезно растение, но все още е непопулярно в България. От елитен разсадник в столицата закупува 300 бройки, с които засажда около 1,2 дка в двора си. Започва с първоначална инвестиция от 1400 лв., но бързо разбира, че е тръгнал по правилен път. Въпреки, че насаждението е на 4 г., през миналата година е прибрал около 100 кг/дка. Тази култура се адаптира добре при местните условия и се надява, че ще достигне максимума от 300-400 кг/дка. Годжи бери се прибира в продължение на няколко месеца – от юни до октомври.
– За съжаление, през настоящата 2018-та добивите не са високи поради дъждовното начало на лятото – споделя младият стопанин. – Брането е изключително трудоемко. За 3-4 часа заедно с майка ми Даниела успяваме да напълним едва една кофичка от 3 кг. Отглеждането на годжи бери изисква много ръчен труд. Още през първата година то прави големи разклонения и се налага да се извършва често резитба. Тези мероприятия са най-вече напролет и есен. Гордея се, че сам се научих да правя тези операции и да се грижа за своето насаждение. Разширявам знанията и уменията си най-вече с много четене и практика.
Растението Lycium barbarum може да надвиши три метра височина. Но това допълнително го натоварва и намалява добивите му. С цел предотвратяване на подобни неблагоприятни последици, е необходимо издънките и ненужните леторасти периодично да бъдат отстранявани. Честата резитба осигурява по-добра проветривост на короната. Препоръчително е тя да започне при достигане на 20 сантиметра височина от леторастите.
Друга трудоемка операция е лятната резитба, която се прави през май и юни, а понякога и през август. Насочена е основно към подобряване на условията на растеж в насажденията – по-добро осветяване, по-добър въздушен дренаж, насърчаване на цъфтежа и развитието на по-качествени плодове, а оттам и по-високи добиви. Тя включва същинска резитба, филизене и наклоняване – споделя опита си младият стопанин.
Размножаването на годжи бери се осъществява освен чрез семена, още чрез издънки и резници.
В създаването на кулинарни продукти от годжи бери, Илиян Здравков проявява изключителна изобретателност. На своя щанд на тридневния фестивал „Нощ на Самоводската чаршия“ във Велико Търново той представи 2 вида сосове и 3 вида сладка. Преди да създаде тези продукти е разговарял с кулинарен експерт – китайка, тъй като това растение произхожда от Хималаите и на Изток са най-запознати с особеностите му. Приготвя два вида сосове. Единият е сладко-кисел – само с екзотичния плод. Другият е лютив и сладко-кисел, като към екзотичното растение е прибавена люта чушка (хабанеро).
При сладката младият стопанин е проявил изключителна изобретателност. Първото е хармонично съчетание от плода, с добавени джинджифил, лимонова кора и прясна мента. Вторият вид включва също годжи бери, но съдържа и цвят от липа. Третият сладък продукт е само от растението.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!