МЛАД МАШИНЕН ИНЖЕНЕР ОТГЛЕЖДА ОВЦЕ И КОНЕ В БАЧЕВО

*Атанас Панайотов продължава семейните традиции в животновъдството, наследени от дедите му.

За Атанас Панайотов от с. Бачево, Разложко, животновъдството е и хоби, и съдба. Той е на 35 г., машинен инженер, завършил Минно-геоложкия университет в София. В момента работи в местно предприятие, но развива и своята ферма. Отглежда 10 коне от породата Български тежковози и 40 овце – кръстоски между “ Аваси “ и Синтетична популация българска млечна.
Конете са голямата му страст, като неговите животни участват в състезания и печелят награди. Съжалява, че поради извънредната обстановка няма да се проведе изложението в Троян. Младият стопанин от няколко години е съорганизатор на съревнования за коне по време на Събора на овцевъдите.
При Атанас не само животните, но и любовта към тях са наследени от дядовците – и по бащина, и по майчина линия. Въпреки че цялото му детство минава в семейните ферми, реално започва собствен бизнес от 1997 г. Работи сам и се грижи за всички нужди на стадото. Овцете през топлите сезони са на пасищно отглеждане, а през зимата са в обора. Има 20 дка ливади за косене, както и пасища. Отглежда 10 дка царевица и 10 дка люцерна. Конете пасат на ливади с електропастир, като на 2-3 дни сменят пасището.
Очаква да прибере царевица през октомври, тъй като стопанството се намира в планински район, на близо 1000 м надморска височина. Всички жътви са с около 3 седмици по-късно, отколкото в равнината.
Младият стопанин разполага с един стар трактор „Владимировец“ и разчита за повечето аргомероприятия на услуги от приятели.
Село Бачево се намира на 12 км от Банско и тук са налице всички условия за развитие на животновъдството. Жителите са около 2000 души, но около десетина са по-крупните фермери. В населеното място работят три конни бази с общо 200 коне. Негов приятел пасе стадото му с овце, като ползва млякото. Атанас Панайотов разчита на продажба на агнета, като женските ги оставя „за ремонт“. Има редовни клиенти, които купуват животните.
Стопанинът признава, че в сектор животновъдство има много проблеми. Особено времеемки са административните задължения, които изискват много усилия и са свързани с подготовка на документи и т.н. „Освен преките грижи за животните, трябва да сме и ветеринарни лекари, и счетоводители“, споделя той. Признава, че усеща различното отношение на администрацията към по-дребните фермери. Не винаги получава внимание и необходимата консултация, въпреки че отива на място в компетентната институция.

Помня времената, когато в Бачево във всяка къща имаше добитък, а от години броят им все повече намалява – споделя Атанас Панайотов, който си има основна работа, но въпреки това успява да се грижи за фермата си и да продължава семейните традиции.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 21-22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!