МОДЕРНА ОВЦЕФЕРМА ЗА 200 ЖИВОТНИ ЗАРАБОТИ В С. БЪЛГАРИН, ХАРМАНЛИЙСКО

*за нея и за цялостната дейност на стопанството разказва младият Динко Христов, четвърто поколение фермер. Той и семейството му се грижат за близо 700 овце и 160 дка лозя.

Намираме се в с. Българин, общ. Харманли в стопанството на Динко и Даниела Христови, брат и сестра, четвърто поколение животновъди. За работата в трудния отрасъл и бъдещите планове, разказва Динко:

– Роден съм в Стара Загора, но съм израснал в Българин. Живея в Харманли, градът е толкова близо и е като махала на селото ни – с усмивка започна Динко. – Завършил съм Стопанско управление, бакалавър и Счетоводство и анализ – магистър. Сестра ми Даниела е зооинженер, като майка ми, а баща ми е ветеринарен лекар. Завършили са в Стара Загора. С животновъдство се е занимавал още прадядо ми, след това дядо ми, баща ми е подхванал, а сега вече и ние. Лека полека разширяваме стопанството си.

ОТГЛЕЖДАМЕ 700 ОВЦЕ, на 3 стада, в 3 различни помещения. Отглеждаме Лакон за мляко и Ил дьо Франс – за месо. Поддържаме и местни породи. Наскоро закупихме нови животни Лакон от съседна ферма, от Пъстрогор. И от Шуменско сме взимали, от други места… Да намериш качествени животни е много трудна работа. А селекцията не става от днес за утре… Една овца израства за 2 години.

Тепърва се сблъскваме с породата Лакон, но сме говорили с доста колеги и за млечно направление всеки я предпочита. Ил дьо Франс отглеждаме от повече години и сме много доволни. Хубави приплоди, бързо стават агнетата, харесват се… Месото е изключително качествено. Плодовитостта ни е 1,5 агнета на овца. В момента вече са заплодени, а агненето започва в края на декември, началото на януари.

Що се отнася до реализацията на продукцията – имаме си фирми, с които работим, кланици… Цената на суровината не е мръднала от няколко години, а всичко останало поскъпва. Млякото предаваме от тази година на фирма „Саяна“ – Хасково. Засега сме доволни. Агнетата – на кланица в Асеновград, също и в Кърджали. Агнешкото от години се продава на 5 лв живо тегло.

Така нагласяме нещата, че агнетата да се раждат в началото на януари и за 3-4 месеца вече добиват тегло за продажба точно за Великден. По-късните остават за Гергьовден. През тези празници ни е и най-масовото търсене, макар че има внос от Нова Зеландия и от къде ли не. В момента обаче има забрана от Европейската комисия за движение на животни и мляко в Ямболска, Хасковска и Бургаска области. Надяваме се, напролет, когато агнетата станат за продан, тя да отпадне…

Фермата ни е разположена на около 20 дка. Тук се намира и старата овцеферма, която е от времето на ТКЗС-то. В съседен имот изградихме нова ферма. Тя ще бъде за 200 животни с приплодите. По-нагоре завършихме нов склад за фуража, т.нар. сеновал. Фуражите сами си ги осигуряваме. Имаме и наша земя, и под аренда. Стопанисваме ливади, които косим. Сеем пшеница и люцерна за животните. Концентрирания фураж го закупуваме от завод – по рецепта.

Доилната зала е за 24 животни, паралелна – 12 от единия и 12 от другия край. Тя е последно поколение, всичко е автоматизирано. На овцете се слагат транспондери – животното влиза, компютърът го запаметява, издоява се, записва се количеството и за всяко се прави досие. Така има проследяемост, може да се направи необходимата селекция…

Залата спокойно може да обслужва 300 до 400 животни, като 300 животни ще се доят за около 2 часа. Спазваме всички изисквания за хигиена, чистота на фуражите…

Овцефермата е по проект, на стойност около 1 млн. лв. Финансирането е 60%, което е голяма помощ. Изчакваме да ни изплатят парите, за да си погасим и ние кредита от банката. Взели сме авансова сума и от фонда и като дойде субсидията ще я изчистим…

* * *

Да преминем и към другата част от стопанството – лозята. Тази година имаше малко проблеми с изкупуването. През 2004 г. заложихме първите лозя – 73 дка Мерло. През 2013-та ги увеличихме с още 50 дка, а преди 2 години – с още 40 дка. Всички са винени сортове – бели, червени и са в землището на с. Българин. И тук работата е бавна, нищо не става бързо. Лозето, както животните, трябва да го гледаш като малко дете – риголване, засаждане, резитба, торене, пръскане… Все важни дейности.

До момента сме защитили няколко проекта по различни програми. За лозята имаме 3 проекта. Спечелихме по Мярка 121 и за полевъдството, чрез който се сдобихме с трактор, плуг, дискова брана, култиватор, сеялка, торачка. Все пак всичко става с техника… През МИГ-Харманли защитихме 2 проекта и закупихме необходим инвентар. Разчитаме на 2 трактора Ню Холанд, един Ландини и старите ТК80, които все още поддържаме.

КАКВИ СА ТРУДНОСТИТЕ В РАБОТАТА НИ ЛИ? Пречки има много, но се справяме. Всичко става с упоритост, труд, никой не ти дава нищо даром.

Бъдещите ни планове са малко да поработим, да видим каква ще е обстановката и тогава да мислим за нови придобивки…

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!