МОДЕРНА ФАБРИКА ЩЕ ПРЕРАБОТВА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ПЛОВДИВСКОТО СЕЛО КАЛЕКОВЕЦ

*Миналата седмица министърът на икономиката г-н Лъчезар Борисов връчи на „Балкан агрикалчарал“ ООД сертификат за инвестиция клас „А“.

Модерна фабрика за преработка на плодове и зеленчуци ще се строи в пловдивското село Калековец. Инвеститор е „Балкан агрикалчарал“ ООД. Дружеството вече има едно преработвателно предприятие в Пазарджик. Миналата седмица министърът на икономиката г-н Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на управителя г-н Стойчо Георгиев и на г-н Димитър Иванов, кмет на община „Марица“, на чиято територия се намира обектът. Инвестиционният проект на дружеството предвижда разширяване на съществуващата дейност, чрез изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, която е част от Тракия икономическа зона. В новата фабрика предстои да се разкрият над 30 нови постоянни работни места. По време на кампании ще се наемат още над 100 души. Размерът на инвестицията възлиза на 29.2 млн. лв. Тя се прави от иракчанина с българско гражданство Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими.
Фабриката ще бъде изградена на два етапа. Първият етап, който е на стойност 8 млн. лв., ще включва строителство на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ от 1000 кв. м. За него инвеститорът е закупил терен на 55 хил. кв. м. По план на следващ етап трябва да бъде изградено и преработвателно предприятие, в което ще се вложат 20 млн. лв. То ще е на площ от 45 хил. кв.м., включително и халета на 7000 квадрата. Оборудването на завода ще бъде италианско и ще преработва на зеленчукови пюрета домати, краставици и чушки. Отделно от ябълки и круши ще се произвежда плодов мус. Изборът на мястото втората фабрика да е в село Калековец е направен след проучване на условията, предлагани от „Тракия икономическа зона“ и община Марица. Водещ в избора е и фактът, че в Пловдивска област са регистрирани най-много производители на плодове и зеленчуци в страната. Появата на инвеститор в областта на преработката на плодове и зеленчуци ще реши един от най-значимите проблеми на фермерите от региона – изкупуването на произведената продукция.
„Балкан агрикалчарал“ е основана през 2007 г. в София с различен от земеделието бизнес. Девет години по-късно разширява дейността си и вдига фабрика за преработка на плодове и зеленчуци в гр. Пазарджик. Тя е оборудвана с най-модерни технологии и машини от Catelli Food Technology /CFT/, произведени в Италия. CFT e водещ производител на машини и оборудване за преработка и опаковане, предимно за хранително-вкусовата промишленост. Предприятието в Пазарджик е специализирано в преработката на домати и е най-големият преработвател в България, като дневният капацитет на преработена суровина стига 700 тона.
Фабриката има изградена собствена лаборатория. Тя е оборудвана с най-съвременната апаратура за текущ физико-химичен контрол на готовата продукция. Работата се осъществава с рефрактометър от последно поколение Maselli Misure, настолен колориметър HunterLab mun ColorFlex Tomato Color Meter и апарат за измерване на активната киселинност WTW inoLab PH 720. Това позволява почасово оценяване на качеството на произвежданите доматени пюрета по концентрация, вискозитет, цвят и киселинност. Лабораторията е една от малкото в страната, която е в състояние да измерва показатели за Lycopene – най-активният антиоксидант, който се намира в доматените продукти. Безопасността на продуктите се контролира периодично от външни акредитирани лаборатории, като контролът започва от първичната суровина за наличие на остатъци от пестициди и тежки метали и завършва с пълен микробиологичен анализ на готовия продукт. Предстои постепенното оборудване на микробиологична лаборатория, която да следи хигиенно-санитарното състояние на суровината, оборудването и готовия продукт.
Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката – отдясно наляво – министърът на икономиката Лъчезар Борисов, управителят на „Балкан агрикалчалар“ Стойчо Георгиев със сертификата, и кметът на община Марица Димитър Иванов.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!