МОИ КОЛЕГИ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВОТО, А АЗ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ИЗГРАЖДАМ ОРАНЖЕРИИ!

* Така кратко и с усмивка начерта своя професионален път г-н Ивайло Иванов, бивш супервайзър в сферата на изграждането на оранжерии в редица европейски страни, а днес успешен фермер – зеленчукопроизводител в Долна Оряховица.

Култивационните съоръжения в източния край на Долна Оряховица привличат погледите и на непрофесионалистите в бранша. Те са собственост на Ивайло Иванов, млад и амбициозен производител, решил твърдо да се отдаде на този бизнес.

– След като се уволних от казармата заминах за Австрия, там живях 10 години и работех в оранжерийното производство. Обемите бяха много големи, ежедневно се товареха по десетина тира със зеленчуци. Организацията на работа, иновациите, логистиката – всичко беше на невероятно високо ниво. Запознах се със съпругата ми, върнахме се в родината и започнах бизнес – ни въведе в началото нашият събеседник. – Закупих земята и сега стопанисвам двайсетина декара, от тях 10 дка е закритата площ, а останалата е предназначена за производство на открито. Ежегодно се занимавам с отглеждането на домати, краставици, пипер и зелена салата (късно през есента и в ранната пролет). След прибиране на пролетната салата залагам доматите, краставиците и пипера. Така площите са заети целогодишно със зеленчукови култури.

Ориентирал съм се към високопродуктивни сортове и хибриди, задължително залагам домати „Розова магия“, защото пазарът търси тази стока, а и през цялата година цената им е постоянна – 2 лв за килограм. Доматът е просто уникален, няма аналог, но ражда по-малко плодове. Това определя производството като нерентабилно. Аз го отглеждам вече 6-7 години, на път съм обаче да се ориентирам към други хибриди. За съжаление преди време сме имали невероятна селекция в зеленчукопроизводството, но напоследък тя е в отстъпление.

Та да се върна на „Розовата магия“, предпочитам го и на трапезата ми присъства само този домат. Много хора го харесват, но как ние, българските градинари да оцелеем, след като вносът буквално ни задушава. Затова се ориентирам към високородовити хибриди, които дават добиви от порядъка на 15 и повече тона, за да покрия вложенията си и да реализирам печалба.

В оранжериите отглеждането на зеленчуци е по-лесно и по-сигурно. Все пак защитаваме културите от природните аномалии: слани, градушки, порои…

Отглеждам още пипер, краставици. Правя всичко по технологията, но годината се оказа доста трудна. В големи размери се появи сиво гниене, затова се налага непрекъснато да се консултирам със специалисти в бранша. Що се отнася до останалите проблеми, това е работната ръка. 4-5 човека са ангажирани в моето производство. Пенсионери са, но и на тях се радваме, тъй като млади хора в бранша няма.

Повечето от дейностите са механизирани, закупил съм си малък трактор, пръскачка, фреза, ремарке… Невероятно е удоволетворението да създадеш перфектен посев, здраво и обещаващо високи добиви насаждение и разбира се, да береш качествената продукция. Работя с верига супермаркети, които са местни и вече над 10 години си партнирам с тях. Зареждам четирите обекта, както и други по-малки магазини. По природа съм оптимист и докато мои колеги се отказват от бизнеса, то аз изграждам нови оранжерии и отглеждам вкусни зеленчуци…

Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!