МОРЕТО „НАДНИЧА“ В ПРОЗОРЦИТЕ НА ЗК „ПРИМОРЕЦ“ ТЮЛЕНОВО…

<>Там, където водата е елмазено синя,скалите червенеят, а стопаните милеят за земята и природата.

<>25 години успешна дейност, 10 000 дка земя в четири землища, 9 души екип, обновен технопарк… Такава е визитката на кооперацията в с. Тюленово. Повече за нея научаваме от председателя Иван Йорданов.

Пристигнахме в ЗК „Приморец“ по обедно време.Спираме пред кокетен офис. Мнозина биха завидели на екипа заради гледката,климата, природните хубости. Завидяхме му и ние, благородно, разбира се. Навремето в селото е имало ТКЗС , но както навсякъде е напълно разрушено, така че и следа от него да не остане.

-Когато дойдох през 1994 г. намерих две зърнопочистващи машини на една площадка под слънцето. Тук беше овчарник с около2 000 овце, ликвидираха ги набързо и ние започнахме да преустройваме сградите и да създаваме базата на кооперацията.Затова сме отдалечени от селото. Тази кооперация съм я приел като свое дете,колкото и емоционално и лично да звучи- започна своя разказ председателят. -Догодина ще направя 50 години работа в сектора. Започнах като тракторист, от казармата се уволних на 23 септември, на 3 октомври се качих на трактора, 3 г. карах машините. Работих и в АПК-то. А вече 25 години съм председател на ЗК „Приморец“- от нейното създаване.

Сигурно се чудите защо се нарича така, ще ви разкажа. През 1993 г. започнахме с около 3 300 дка. Бях поканен на едно от учредителните събрания, предложиха ми да стана председател, приех. Учредихме я, но след близо 8 месеца я регистрираме. ТКЗС-то се казваше „Орач“. Пожелахме да наследим името, но не се получи. Решихме да я назовем „Черно море“, но и то беше вече заето от кооперацията в Балчик.Тогава нямаше още мобилни телефони,както сега, поизчакахме, докато един ден регистраторът ме информира, че НАЙ Й ПРИЛЯГА „ПРИМОРЕЦ“, НАЛИ СМЕ ПРИ…МОРЕТО.

Итака: Земеделска кооперация „Приморец“в момента стопанисва около 10 000 дка земя в землищата на селата Тюленово, Шабла,Горун и Езерец. В ръководството сме трима: аз, главният счетоводител и домакинът. Иначе общо сме 9 човека екип. Г-жа Олимпия Стаматова е вече 10 години главен счетоводител. С опит и умения саи механизаторите, обслужващия персонал.Така, че екипът ни е оптимизиран.

На тези 10 000 дка залагаме предимно пшеница (около 50%), ечемик 25%, царевица и слънчоглед. Оглеждали сме не малко различни култури: соя, нахут, бял трън, ръж, тритикале, леща. Сеем и рапица, но оказва се, че тук регионът и климатът не са много подходящи. Улучихме една стопанска година, когато заложихме 1000 дка и получихме добри добиви. Но пък други две години разоравахме по 500 дка. Опитвахме и с нетрадиционни култури, които са модерни и перспективни, като чия, киноа, само че технологията им е непозната за нас.

24 машини имаме в технопарка, обслужват ги шестима механизатора. Всеки е отговорен за по 4 машини, слиза от едната и се качва на другата… Марките са различни – Фенд, Валтра, Щайер. А комбайните ни са един „Фенд“ и два „Дон“-а, които са почти нови. Обмисляхме участие по новите програми, но не можем да съберем необходимия брой точки и така решихме да се справим СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА И КРЕДИТИ.

Подменили сме на 90% машинния парк. За в бъдеще имаме нужда само от още един комбайн, за да бракуваме два стари и евентуално от един малък трактор. Почвообработващата техника се актуализира постоянно. Сега ни трябва продълбочител, валяци. Но с тази техника, с която разполагаме, можем да обработваме поне още 3-4 000 дка земя. При нас необработваеми земи няма!

НА 31 МАЙ ТАЗИ ГОДИНА ЕКИПЪТ НА ЗК „ПРИМОРЕЦ“ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 25-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ! Тогава е и празникът на селото, та стана едно общоселско тържество. Хората ще го запомнят, но ние си имаме своята болка. Сушата много редуцира добивите и дано собствениците ни разберат. Ще се наложи да свикаме извънредно събрание, за да разясним ситуацията. Защото рентата, която досега сме давали от 80-90 лв на декар, е непосилна в този момент за нас. Отчитаме с около 35% по-ниски добиви и рента от 50-55 лв на декар е разумна. Местните хора са наясно, но тези, които са в далечни региони – не. Опасявам се, че ще останем недоразбрани, защото са малко селата, засегнати от сушата.

Член-кооператорите ни са около стотина. Хората нямат много дялове, тези които навремето си внесоха имотите, те си внесоха и дяловете. Взехме решение, който иска да стане член-кооператор да се включи със 100 лева дялов капитал. Гласувахме го най-вече заради младите, да са ангажирани, отговорни.

Доволни сме от работата на Управителния и контролния съвети. Селото ни е хубаво, помагаме на хората с каквото можем. Обработваме градините, дворовете, за да не буренясват. Ремонтирахме сградите и в стопанството. Сега в момента имаме 4 халета, преустроихме нова работилница, кантар 60-тонен. Всичко е подновено. Обикновено след жътва започваме дълбоката оран, но е много сухо и не смятаме за необходимо да натоварваме излишно техниката.

На земеделските кооперации е необходим изцяло нов, работещ закон. И договорености на страната ни за износ на зърно и всякаква земеделска стока…

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!