„МЪРЗЕЛИВИТЕ СОРТОВЕ“ НА ОВОЩЕН РАЗСАДНИК „ЛЮБОМИР БОЛНОВ“

*Стопанинът произвежда чиста продукция, благодарение на богатата плевенска земя. Предлага и местна селекция непръскаеми и устойчиви на болести и студ лози.

-Плевенската земя е изключително богата и запасена, което позволява отглеждане на овощен посадъчен материал без изкуствени торове и препарати. Тъй като сега е сезонът за засаждане на овошки, е важно да се внесе малко оборска тор. След това може да бъдат подхранени отново чак на третата година, съветва агроном Любомир Болнов. Той управлява разсадника, създаден от неговия баща Мирчо Болнов. Базата им е разположена в две населени места – около 20 дка е в гр. Долна Митрополия и 10-на декара в с. Върбица, Плевенско. Мечтата на младия стопанин е обектът му да е разположен на едно място. Обаче проучванията му сочат, че пазарните цени на земята в околните села са изключително високи.
Предлага посадъчен материал от широка гама традиционни за България овошки, както и лози, много от които са плевенски сортове. Отглежда около 7000-10 000 фиданки годишно, които реализира основно на дребно, чрез магазин в Плевен и посредством онлайн-магазин.
Забелязал е, че в Плевенско се създават повече сливови градини, като предпочитаните сортове са „Стенлей“, „Чачанска Лепотица“, „Чачанска Найболя“. Има и интересни сортове като сливокайсия „Стендесто“ – кръстоска на слива Стенлей /майка/ и кайсия Модесто /баща/. Създадена е в Института по овощарство в Пловдив. Има интересен вкус – комбинация от сладостта на бащата и киселата жилка на майката.
Годините практика и агрономическото образование, което е завършил преди 2 г. са засилили интереса на Любомир Болнов към старите сортове овошки. Той е убеден, че много от тях са по-устойчиви на болести и вредители и са се доказали при нашите климатични условия.
Любомир Болнов наблюдава редица грешки, които извършват клиентите при отглеждане на различните видове фиданки. Много често ги засаждат на мястото на изкоренено дърво, без да направят необходимата подготовка. Редно е земята да почине около 2-3 години, като се отсранят различни вредители и нематоди, които са били в коренището. Добре е дупката да се варува – да се посипе с гасена вар или със син камък, за да се дезинфекцира. После да се излее поне 30 литра вода. Тази процедура е хубаво да се прави преди дъжд или 4-5 пъти от пролетта до есента.
Ако стопанинът няма толкова време и е решил да засади веднага младата фиданка на мястото на изкоренено дърво, то трябва поне да я подготви. Да разреди 50 гр син камък в 10 л вода и да потопи корените за 10 секунди, като внимава да не ги изгори.
Друга грешка, която правят клиентите е непрофесионално подрязване на дюли, ябълки и круши. Добре е да се оставят на свободна корона, за да влязат в плододаване по-рано.
Сортовете лози, селекционирани от Плевенския институт по лозарство и винарство, са „перлите“ в разсадника на фамилия Болнови. Тези сортове са уникални с това, че са устойчиви на студ и болести, като са подходящи за отглеждане на чиста продукция, тъй като може и да не се пръскат. Затова в този регион на страната ги наричат „мързеливи сортове“. Въпреки че Плевенско има традиции в лозопроизводството, за съжаление тази селекция не е особено популярна, посочва агрономът. Част от клиентите, особено от Южна България, се отнасят със съмнение към факта, че има сортове, които не се третират с препарати.

-А плевенската селекция включва сортове, спечелили по 3 златни медала на престижни конкурси, като „Кайлъшки рубин“. Неслучайно го наричам „българско мерло“, защото виното от него има вкус на мерло клон-181 и на сира – посочи Болнов. – Други устойчиви сортове са „Плевенски колорит“, „Сторгозия“, „Плевенска роса“, „Трапезица“, подходящия за ниска формировка „Дунавска гъмза“ и др. От десертните сортове със същите положителни характеристики са непръскаемия „Августин“, „Плевенски фаворит“, „Наслада“, „Гарант“ и др.
Любомир Болнов вярва, че като продава качествени и здрави фиданки и лози, помага на клиентите да отглеждат чиста продукция.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!