НАВРЕМЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА Е ДВА ПЪТИ СВЪРШЕНА!

<> Правило, което е водещо в дейността на екипа на ЗК „Звезда“ в Старозагорското село Михайлово. Структурата е една от утвърдените и авторитетни земеделски кооперации в страната. Стопанисва 7 000 дка земя, развива основно зърнопроизводство.
<> В първите дни на новата 2021 година председателят, г-н Стоян Велчев и агр. Жечка Дрянова гостуваха на екипа и бяха любезни да споделят своята формула за успех.

-Нормално е да се върнем назад в годините, когато е основана ЗК „Звезда“, г-н Велчев, разкажете ни повече за себе си, за началото…

-Кооперацията е основана през 1994 г, тогава площите са били два пъти повече – 15 500 дка. Аз започнах през 2000-та, като временно изпълняващ длъжността и… ето, че вече станаха 21 години. Трудно беше в началото, с много задължения бяхме. Поех ръководството през март и до нова година парите свършиха. Нямаше как да оцелеем без кредити, но банките не ни отпускаха, нямаше и кой да финансира производството.
Въпреки трудностите за няколко години успяхме да се изправим на крака. С времето „изчистихме“ всичко – и към държавата, и към механизаторите. Само да припомня, че през 2000 г. задълженията ни бяха 470 000 лв, техниката беше стара, ремонтирахме я ден за ден, та дори и час за час. Единствено целокупни бяха сградите.
През 2007-ма земята ни беше 11 500 дка, вече по-спокойни и уверени заложихме производството, бяхме върнали част от задълженията си. Поетапно започнахме да закупуваме и техника. Най-напред подменихме прикачния инвентар, след това и с комбайни се снабдихме. В момента работим с четири трактора „Дойтц“, единият от 275 коня, другият – 184, останалите по-малки – 118 и 110 к.с. Вслушах се в мнението и препоръките на механизаторите и сме доволни, че имаме машини за всякакви обработки. Сега вече си купуваме екстрите.


Жечка Дрянова е дъщерята на председателя. Завършила е специалността „Счетоводство и контрол“ в УНСС (бакалавър и магистър), след което записва специалност Растителна защита в АУ Пловдив. Заема длъжността агроном в кооперацията. За кратко навлиза в детайли в производствения процес, следи новостите и въвежда най-доброто за региона.

-От „Агротрон М“ Търговище си закупихме сеялка „Хорш“ за есенните култури и сме много доволни от качеството на работа. Комбайнът ни също е квалитетен, с Лексион 650 при оптимални условия прибираме дневно около 140-150 тона зърно. Снабдихме се и с адаптер за царевица, хедер за слънчогледа. СЕГА СТОПАНИСВАМЕ 7000 ДКА ЗЕМЯ.
Осем години вече работя като агроном в ЗК „Звезда“, съчетавах обучението с практиката на полето.Трупах опит, интересно ми беше това, което наблюдавах на опитните полета на университета и го пренасях в кооперацията. В началото баща ми беше леко скептичен, но с времето доверието към мен растеше. Даде ми възможност да експериментирам. Правех опити, залагах нови и перспективни сортове и хибриди на различните компании. Аз държа предимно да видя на нашите полета, при нашите условия как се развиват и да подбера най-добрите пшеници, слънчогледи, царевици. Всеки сезон въвеждам нов сорт и мога да кажа, че за това време откакто работя в кооперация
СОРТОВИЯТ СЪСТАВ НА ВСИЧКИ КУЛТУРИ Е ПОДМЕНЕН НА 100%. Благодарна съм на председателя за тази възможност. Но и добивите ни се вдигнаха. Затова не пропускаме семинар, открит ден, целта ми е да науча нещо ново, да се консултирам със специалистите.
Ст. ВЕЛЧЕВ: От 3 години си партнираме с животновъди, ние косим и сеносъбираме, те се ангажират с балирането и извозването на люцерната в стопанския двор. Закупуват я по пазарни цени, като им приспадаме разходите по заготовката.
Ж. ДРЯНОВА: За мен сроковете в земеделието са важен фактор за високата добивност при културите. Достатъчно време трябва да се предвиди за обработката на площите, за сеитбата, за прибирането, както и за следващата култура. Например, след жътвата на есенниците не оставяме растителни остатъци за балиране, а веднага влизаме с почвообработващата техника. Така си почистваме площите от плевели или както казват старите хора НАВРЕМЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА Е ДВА ПЪТИ СВЪРШЕНА! Защото всяко едно забавяне ти излиза скъпо.
Ст. ВЕЛЧЕВ: От миналата пролет екипът ни е напълно подменен. Много съм доволен от работата на момчетата, съвестни са, изпълнителни, своевременно приключват всички дейности. Заслужават похвала – това са Николай Колев, Боян Димитров, Петко Дачев и Пенчо Пеев. Боян е от селото ни, но останалите пътуват. Пенчо е от Хрищени, разстоянието не го притеснява. Подбрани и добри оператори са момчетата, но и заплати получават редовно.
Нашата кооперация е стабилна. Ние даваме сигурност на хората, те ни вярват. Може рентата ни да не е кой знае колко висока, но през последните години винаги бележим покачване с по 2-3 лева. Следим пазарите и котировките не само на продукцията, но и на торовете, препаратите, горивата.
Член-кооператорите ни са 63-ма и не приемаме нови. Арендодателите ни са близо 700. Който мисли доброто на кооперацията е добре дошъл при нас! От много години развиваме социална програма, до миналата година на хората давахме хляб за 20 ст. Но след като Хлебозаводите спряха да работят с купони и ние преустановихме дейност, останаха другите ни привилегии. За Великден на член-кооператорите даваме брашно и олио, годишно гласуваме и дивидент. А през септември организираме обмяна на опит, като поемаме изцяло разходите на всички, които са приели поканата да се включат в пътуването. Отделяме необходимото внимание на нашите членове, на арендодателите, всъщност те също допринасят за развитието на структурата.
Стопанисваме и два смесени магазина, за хранителни и промишлени стоки. В нашата магазинна мрежа се поддържа оптимална стокова наличност и михайловци са доволни.
Що се отнася до субсидиите, те винаги са в полза, но трябва да се изразходват правомерно. СУБСИДИИЯТА НЕ СЕ ДАВА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА РЕНТАТА. Това смятам, че вече хората го разбраха. Тя се дава да се оборудва технопаркът, сградният фонд, за закупуването на семена, торове, препарати.
Ж. ДРЯНОВА: На много места се отчете грешка при торенето. Моята цел и амбиция са да се убедя при нашите условия дали си заслужава да се вложат тези средства, дали продуктът ще бъде добър за нашите площи. Има случаи когато високият разход в производството е оправдан, та си заслужава да го направиш. Но има случаи, когато просто не си струва…
Ст. ВЕЛЧЕВ: Дъщеря ми работи в кооперацията вече 8 години, в началото тя се вслушваше в моите препоръки, след това започнахме да спорим и сега вече аз се вслушвам в нейните препоръки и решения. Защото икономическите с агрономическите познания при нея се допълват, а и добрите резултати са видими…
Какво предвиждаме? ВИСОКИ ДОБИВИ И НА БАЗА ВИСОКИТЕ ДОБИВИ ДА ВДИГНЕМ РЕНТАТА! А не на база СУБСИДИЯ – категорични са нашите събеседници. Държим арендодателите ни да са доволни, работещите, член-кооператорите – също. Такива са целите ни.

(повече в Агровестник – стр.9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!