НАЗ Е СОЛИДЕН ФАКТОР В БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ!

* В рамките на два работни дни в края на ноември в Гранд хотел Пловдив се проведе Седмия аграрен семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите под надслов „Хоризонти пред българското зърнопроизводство“. В него взеха участие над 400 земеделци от страната, фирми, обслужващи сектора, български и чуждестранни лектори. По време на форума се състоя и дискусия с участието на експерти от МЗХГ и ДФЗ.

По традиция пред внушителната аудитория от земеделци от всички краища на страната застана г-н Светослав Русалов, председател на УС на НАЗ, който приветства присъстващите:

– Уважаеми дами и господа, драги колеги, гости и партньори, удоволствие за мен е да ви приветствам на Седмия национален агросеминар под наслов: „Хоризонти пред българското зърнопроизводство“. Щастлив съм, че тази огромна зала за поредна година се оказва недостатъчна да побере всички желаещи да присъстват на нашето събитие. Това е един своеобразен барометър за успеха на този формат, за вярната формула на партньорство, доверие и професионализъм.

От името на УС бих искал да изкажа благодарност за засилващия се интерес сред земеделската общност, бизнеса, институциите и науката към нашия агросеминар и за признанието му като водещ национален форум и без аналог в страната. Настоящото издание е посветено на хоризонтите пред нашия бранш с поставен силен акцент върху устойчивото управление на почвите и най-ефективните решения и технологии за зърнопроизводството. Участващите компании в залата и на изложбената площ ще ни помогнат в намирането на най-ефективни и адекватни отговори на предизвикателствата в зърнопроизводството.

Седмият национален агросеминар ще адресира всички най-важни аспекти на нашата дейност, ще ни предложи възможности и насоки. И не на последно място – събитието по традиция отбелязва и още един специален повод – 11-та годишнина от основаването на асоциацията. Благодарение на всички вас НАЗ е това , което е днес СОЛИДЕН ФАКТОР В БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ СЕКТОР С РАЗГРЪЩАЩ СЕ ПОТЕНЦИАЛ ОТВЪД ПРЕДЕЛИТЕ НА СТРАНАТА.

Последваха изявления на представителите на МЗХГ и ДФ „Земеделие“, а Наталия Шукадарова, изп. директор на НАЗ, прочете поздравителен адрес и от г-жа Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и храните в НС.

* * *

С решение на УС на НАЗ от 2015 г бе учредена ежегодна стипендия в памет на г-н Иван Генчев, който бе председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Победител в тазгодишния конкурс е Камелия Георгиева. Отличието връчи г-н Русалов с пожелание професионалната квалификация на стипендиантката да намери приложение в зърнопроизводството. „Този висок приз ще ме насърчи в професионалната ми подготовка, ще бъде голяма отговорност да постигна високи резултати в магистърската ми програма по растителна защита!“ – на свой ред отбеляза г-ца Георгиева.

И тази година организаторите бяха подготвили множество изненади – от участниците в проявата, както и от ръководството на НАЗ. В първия ден от форума се проведе дискусия с участието на експерти от МЗХГ и ДФЗ. Богатата програма включваше важни и съвременни аспекти и основни инструменти при подобряване на почвеното плодородие, на опазването на реколтата, приложението на прогнозата и прогнозните модели при болестите при пшеницата, машините за успешно земеделие, оптимални технологии за висока възвръщаемост…

Поставен бе един ЕСКАЛИРАЩ ПРОБЛЕМ – реализирането на инвестиционни проекти за ДОБИВ и ПРОУЧВАНЕ НА ГАЗ В ДОБРУДЖА! Според експертите добивът на газ на дълбочина над 1500 м не може да се извършва по конвенционален метод, а и няма безопасна технология, която да запази водите и почвата. Никой в залата не остана безразличен към проблема, поставяйки на своите ревери стикер с надписа „Не на добива на газ в Добруджа!“

* * *

Тържествената вечеря по повод 11-та годишнина на НАЗ бе изпълнена с много изненади, емоции, пожелания…

Екип на „Агровестник“

На снимката:

Настоящият председател на УС на НАЗ Светослав Русалов (в средата с микрофона) и изп. директор на НАЗ Наталия Шукадарова (вляво) заедно с всички бивши председатели – Кр. Аврамов, Р. Христов, Р. Ангелова и Анг. Вукодинов.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!