Най-големите дървета на света – секвоите, са емблемата на едноименния разсадник в София

*Разсадник „Секвоя“ е разположен на 15 дка, на които отглежда 250-300 вида дървета, храсти и техни декоративни форми. Повече за дейността му разказва собственикът доц. д-р Наско Илиев.

Най-големите дървета в света – секвоите, са емблема за разсадник в София. Той е създаден точно преди 25 г. и се намира до парк-музей“Врана“. Идеята е на доц. д-р Наско Илиев, преподавател в Лесотехническия университет. Основната му дисциплина е „Горски култури“, която е в три части – семепроизводство, разсадниково производство и залесяване.

-Разсадник „Секвоя“ всъщност е превръщане на преподаваната теория в практика. Важно нещо, което ни отличава е, че отглеждаме всички растения на място, от семена или разсад. Занимаваме се и с доставка и засаждане на едроразмерни дървета, някои от които достигат и до 8-10 метра – посочи доцентът. – Производствената база е разположена на 15 дка, като на терен се отглеждат 250-300 вида дървета,храсти и техни декоративни форми.

Това,което винаги привлича вниманието наклиентите са секвоите. Хората се впечатляват от гигантските секвои,обаче тук могат да видят и два не толкова известни вида – вечнозелената и метасеквоята. Най-огромният екземпляр метасеквоя в България е засаден през 1906 г. и се намира в село Богослов, над Кюстендил. Той вече е висок 35-40 м и има голям диаметър.

Столичният разсадник продава годишно около 100 бройки от тези впечатляващи дървета. Купуват ги основно частни клиенти за своите градини, които са в различни части на страната. Сред основните изисквания на секвоята към околната среда е наличие на висока почвена и въздушна влага.

– Стремя се да отглеждам не само пазарно наложилите се растения, но и такива, които са ми интересни, посочи г-н Илиев. – Такъв е японският пъстролист туйопсис, чиито иглички са посипани с бели петна. Интересни са и лъжекипарисите, при които има голямо видово разнообразие – сребристи, златисти, кълбовидни, колоновидни и др. декоративни форми. Разбира се, през последните години като рейтингови растения се наложиха различни форми на западната туя, например „Смарагд“.

Любопитно направление в дейността на разсадника е транспортирането и засаждането на едроразмерни дървета. При тях главната особеност е, че допринасят за получаване на бърз декоративен ефект. Обикновено клиентите поръчват от 1 до максимум десет такива дървета. Обаче има и по-големи заявки като последната е за античния град „Кабиле“ в Ямбол. За там ще заминат около 40 шестили, дъбове, офики, брези и др.

Въпреки, че не работи по европейски проекти, по които се модернизират паркове и зелени площи, софийският разсадник има активни контакти със столична община. Той е основният доставчик на залесителен материал за кампанията „Новата гора на София“. През т.г. е осигурил над 30 000 бройки, главно бяла акация и цер.

– Годишно разсадник „Секвоя“ произвежда около 40 000-50 000 бройки, които са в две направления – за залесяване и декоративни цели, посочи собственикът. – Фиданки за озеленяване се произвеждат в съответствие с изискванията на Стандарта за качество на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България.

Разсадник“ Секвоя“ освен че се стреми да произвежда качествена продукция, се бори да съхрани своята идентичност и да се отличава от останалите обекти на пазара. Все пак предлага едни от най-дълговечните и огромни дървета на планетата – секвоите.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!