Най-голямата оранжерия за биодомати в Турция е в Сандикли

* Модерното съоръжение се простира на площ от 86 декара. Продукцията се реализира в Истанбул, Анталия и за износ.

* Мехмед Ибрямов е агроном и член на управителния съвет на един от крупните производители в сектора в южната ни съседка – SAN Seracilik Ltd. Sti. Той пожела България да върне позициите си в Европа на доказана зеленчукова сила.

Турция е един от водещите производители на домати в света. По последни данни, тя се нарежда на четвърто място след Китай, САЩ и Индия. Благоприятният климат на южната ни съседка позволява там да се произвежда реколта целогодишно, на сравнително ниска цена, което я прави желан търговски партньор. Специално в България се внася малка част от продукцията. На фона на оскъдното българско производство обаче, често се говори за масиран внос. От една страна той е неблагопрятен за родните производители, които виждат сериозни конкуренти в лицето на турските си колеги и български търговци, но от друга страна, в търговската мрежа у нас се запълва дефицита от пресни домати, особено през зимния сезон, когато няма родно производство.

Не можем да не признаем турския опит и професионализъм в отглеждането на културата. В тази връзка ще представим един от тамошните водещи производители на оранжерийни домати SAN Seracilik Ltd. Sti. За него ни разказа агрономът Мехмед Ибрямов и член на управителния съвет. Той е роден в България, но от доста години живее в Турция.

– SAN Seracilik Ltd. Sti. се намира в района Сандикли, провинция Афионкарахисар, в Егейска Турция. Той е един от най-благоприятните в южната съседка за производство на зеленчуци. Там се намират най-съвременните оранжерии в страната, в които се прилагат модерни технологии, работят с пълна автоматизация и отговарят максимално на изискванията за хигиена и дезинфекция. Сандикли е известен и със своите мраморни кариери, с млечния каймак и с многобройните фабрики за локум. Мястото е магнит както за хора от цяла Турция, така и за чуждестранни туристи, които го посещават заради горещите лечебни извори и естествените кални находища. В част от оранжериите в Синдикли се прилага класическото отглеждане на растенията върху почва, а в друга – хидропонната система, която от няколко години е на мода и сред българските оранжерийни производители. Общата производствена площ на консорциума е 86 000 кв. м. Благодарение на добре подготвени висши мениджъри и квалифициран персонал фирмата винаги е държала най-високо ниво на ефективност и качество и е станала образец в консорциума Agrosan, в която участва от няколко години.

Под шапката на фирмата-майка е и една от най-големите оранжерии за производство на биологични домати, също изградена в Сандикли. Стопанството е създадено през 2010 г., а биопродукция започва да се бере година по-късно. Зеленчуците се отглеждат в стоманено-стъклени оранжерии с обща площ от 25 хиляди квадратни метра. Част от продукцията се реализира на вътрешния пазар, основно за Истанбул и най-големия морски курорт в Турция – Анталия, а за останалата има осигурен пазар по цял свят. За износ заминават няколко хиляди тона на година, като приходите са над 10 млн. долара.

В Сандикли се вади реколта целогодишно. Производствената година стартира през декември и приключва през ноември на следващата година. Комплексът има и завод за разсад, в който се произвеждат около 60 хиляди корена домати на година, а сортовете са 32 вида, между които няколко вида чери. Голямо предимство за оранжерийния комплекс е наличието на близки геотермални източници, от които се черпи вода за отопление. Това гарантира евтино отопление, което води и до намаляване на себестойността на продукцията, както и намаляване на вредните емисии. Освен това част от производството на възобновяема чиста енергия се продава. Оранжерията е оборудвана по последна дума на техниката. Там са монтирани системи за капково напояване, мъглуване и дъждуване, които регулират микроклимата, като всички процеси се управляват с компютър, а опрашването на растенията се извършва по естествен начин с бомбуси. Така се избягва прилагането на вибратори и хормони. Тъй като заявките за домати непрекъснато се увеличават, собствениците възнамеряват да увеличат площите с още 22 декара. Важно е да се отбележи, че цялото производство, макар и на частна фирма, се контролира от турското министерство на земеделието. Следи се от подбора на семената до прибирането на реколтата, така че гарантираме прилагането на добри земеделски практики, категоричен е г-н Ибрямов. – Политика на фирмата е грижата за човешкото здраве, удовлетворението на клиентите и опазване на природата.

– Помня, че по времето на социализма България бе развита аграрна страна, която изнасяше много продукция. От нея са се учили на градинарство много европейски държави, като пример за това е Унгария, която е взаимствала опита на Българя в отглеждането на пипер. За съжаление, чета, че производството и на плодове, и на зеленчуци в България не е на това ниво, както преди години и пожелавам на българските си колеги скоро да заемат старото си водещо място в Европа, каза г-н Мехмед Ибрямов.

На въпрос държавата подпомага ли земеделските производители в Турция, той отговори така: Имаме национална програма за стимулиране на всякакви инвестиции, не само в областта на земеделието. От нея могат да се възползват капиталови дружества, асоциации, кооперации, бизнес-партньорства, както и обществени институции и организации. Асоциации и фондации, както и клонове на чуждестранни компании в Турция, също имат право на тази програма за стимулиране. Неин голям плюс е, че дава възможност за освобождаване от данък върху добавената стойност /ДДС/. Прилага се под формата на неплащане на ДДС за инвестиционни стоки и оборудване, които се доставят от местни и чуждестранни фирми, които са в обхвата за стимулиране. За да могат инвеститорите да се възползват от освобождаването, от Министерството на икономиката издават сертификат за съответния инвестиционен стимул. В обхвата на сертификата за стимулиране се прилага и неплащане на мита за инвестиционни стоки и оборудване, които се доставят от чужбина. Решението за това стимулиране е направено с Указ за държавните помощи за инвестиции.

Друг плюс е, че при инвестициите, реализирани в рамките на мащабни проекти в съответния регион на страната, данък върху дохода или корпоративният данък е с намалена ставка. Според инвестиционния дял този данък може да намалее от 50 до 90 процента, което е голямо облекчение за бизнеса.

Изграждането на нови оранжерии и на възобновяеми енергийни източници, също са приоритет на националната програма за стимулиране на инвестициите. В нашата страна голяма роля играят и земеделските кредитни кооперации, част от които са под „крилото“ на държавата. Държавата ни подпомага със специален механизъм и за селскостопанската техника, както в областта на растениевъдството, така и в животновъдния сектор. Министерството на земеделието предоставя 50% безвъзмездна помощ за 41 селскостопански машини и оборудване – само за развитие на селските райони. Ето виждате, че имаме адекватна държавна подкрепа на сектора. Със сигурност обаче той ще е по-сигурен финансово, ако един ден ни приемат в Европейския съюз и ние започнем да получаваме субсидии по различни мерки.

Николета КАРАСТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!