„Нашите сортове домати са предпочитани от малките и средните фермери!“

* Продължаваме делото на дядо ми, създаваме и поддържаме 20 ценни хибриди, които се търсят както в България, така и в чужбина. Това казва внукът на големия ни селекционер проф. Христо Георгиев – Николай Георгиев. Той е студент в Аграрния университет в Пловдив. Семейната компания „Геосемселект“, в която работи от няколко години, проведе миналата седмица открити дни на демонстрационното поле в Аграрния университет.

Българската фирма за селекция и семепроизводство на хибридни домати – „Геосемселект“ ООД, проведе на 22 и 23 август открити дни на опитното си поле. То се намира в Аграрния университет в Пловдив. Там са засадени 15 български сорта домати, по-голяма част от които са селектирани от основателя на компанията и един от големите наши учени в областта на аграрната генетика проф. Христо Георгиев, който е покойник от 5 години. Той е създател на 14 сорта, а други 4 са в съавторство. 60 години е бил отдаден на науката, като през последните 20 е живял на Канарските острови, където също е упражнявал активна научна и консултантска дейност в областта на селекцията на доматите.

На демонстрационното поле в Аграрния университет, с големина един декар, са заложени и няколко сорта пипер, селекция на унгарската семенарска къща Duna-R, с която „Геосемселект“ ООД си партнира. Съвместната дейност между учебното заведение и дружеството, е насочена изцяло към бъдещите агрономи.

Днес дейността на проф. Христо Георгиев в България се поддържа и продължава успешно от семейството му и професионален екип. Най-младата надежда във фирмата е внукът на големия ни учен – Николай Георгиев, който заема позиция „Мениджър бизнес развитие“. Николай е студент 5 курс в Аграрния университет, специалност „Селекция и семепроизводство“ и мечтае да продължи селекционната дейност на своя дядо. Бъдещият агроном е роден и израснал в София, но заради образованието и работата си, чувства Пловдив като роден град. Разговаряме с него за предназначението на опитното поле, за предимствата на хибридни домати на „Геосемселект“ ООД, за дейността на семейната фирма, както и за бъдещите му планове:

– В нашата фирма, в която участвам активно, има опитни селекционери, с които продължаваме делото на дядо ми, а именно създаване на български сортове, с типичен за България вкус. Опитваме се да следваме и новите тенденции в селекцията, например розовите домати, които са много търсени, също по-едри, с повече устойчивости. Това показваме и тук, на полето, както стари сортове, много известни на нашия пазар и в чужбина, така и по-нова селекция от последните години. Демонстрационното поле условно е разделено на две – на едната половина са засадени само български сортове домати, собственост на „Геосемселект“, а на другата са пипери – унгарска селекция. Доматите, които представяме са червени, розови, кръгли, продълговати – подходящи както за полско, така и за оранжерийно производство.

Голяма наша гордост е „Розовият Ръгби“. Той е от най-новите ни сортове, който много се харесва и се наложи бързо на пазара. Хубавото при него е, че както производители, така и търговци, и клиенти харесват неговите качества. Плодовете му са едри, около 200 грама, твърди, гладки, непукливи. Имат сърцевидна форма, нежна консистенция и приятен розов цвят. Производителите го ценят, защото е добивен – дава до 10 тона от декар, има добър хабитус, устойчив е на различни болести, като тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум. Търговците също го харесват, защото издържа на транспорт, но не за сметка на вкуса, който е много хубав. Характерно за него е, че като отделна категория лесно може да се открие по пазарите, където има червен домат, розов домат и Ръгби.

Друг известен домат, който е от по-старите сортове и много добре се представя, е „Рила“. Той има прекрасни вкусови качества и дава висок добив. Средно ранозрял, високорастящ хибрид, подходящ за отглеждане в полиетиленови оранжерии и на открито. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум, толерантен е на нематода. Добивът, който се получава от него е 10-12 тона от декар. Известен сорт също е „Прекос“. Това е много ранозрял полудетерминантен хибрид за ранно пролетно производство в оранжерии или тунели. Подходящ е също за отглеждане и като втора култура. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум. От по-новите хибриди внимание заслужава „Парис“, който също е за ранно полско производство. Може да се заложи в полиетиленови оранжерии. Характерно за него е, че стъблото му е с къси междувъзлия, което се самозадънва след 5-6 чепки. Също е устойчив на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум.

На въпрос как „Геосемселект“ ООД се бори срещу инвазията на чуждите сортове, Николай Георгиев отговори така:

– Нашите сортове са предназначени за малките и средни производители и са достъпни като цена. Тяхната реализация, вече като крайна продукция става по местни тържища и пазари, докато големите оранжерийни комплекси предпочитат западни сортове, въпреки че са по-скъпи . Може би те имат и други характеристики, които нашите нямат, като свръхиздръжливост, която се харесва повече на определен тип производители. По принцип всички сортове, собственост на фирмата, които са 20, се приемат изключително добре не само у нас, но и в съседните балкански страни. През последните 5-6 години нашите семена, най-вече от ранните сортове домати се радват на завиден успех и голяма реализация в Румъния.

Във фирмата съм ангажиран от 5 години. На този етап се занимавам основно с продажбата на семена и търсене и реализация на нови пазари както в България, така и в чужбина. Миналата седмица бях на изложение в град Нитра, Словакия, където съм създал контакти от три години между нашата фирма и местни търговци на семена. На изложението едни от най-продаваните семена бяха нашите български сортове, което е голям успех и добър знак за перспектива.

Много бих искал да създам свой сорт домати. Изключително много харесвам червените домати и ако един ден имам собствен сорт, искам той да представлява индетерминантен сорт, с не много едри домати, с проста китка от 6-7 домата на нея. Да е с добри вкусови качества, сладък и с устойчивости. Болшинството смятат, че хубавиян домат трябва да е много голям. С това аз не съм съгласен, защото съм опитал стотици домати и не мога да направя подобна връзка. Освен това от практична гледна точка е да се използват по-малки по размер домати, затова съм фен на по-старите традиции за по-маломерни, но вкусни домати.

Семепроизводството и селекцията се извършват в нашата база в село Стряма, обл. Пловдив. Собствените ни площи са около декар оранжерии, които се използват изцяло за селекционна дейност. За да се произведе цялото количество семена, което стига до търговската мрежа, сме ангажирали хора от селото, които отглеждат в дворовете си нашите сортове. После им изкупуваме доматите, от които получаваме семената. Предоставяме им разсад и непрекъснато следим дейността от засаждането до ваденето на семената. Наши агрономи ходят на място, консултират ги.

Демонстрационното поле на „Геосемселект“ ООД е надграждане на направеното от дружеството в Аграрния университет. Преди две години семейната компания вдигна демонстрационна полиетиленова оранжерия на територията на учебното заведение. В нея Николай и колегата му Борис Брестнички, който също е студент в Аграрния университет, отглеждаха 42 сорта домати. Идеята бе бъдещите аграрни специалисти да видят на живо как реално става производството на домати, какви заболявания могат да се получат и как правилно да се третират. Крайната цел пък бе да се провокира интересът и желанието на студентите да се занимават със зеленчукопроизводство…

Николета КАРАСТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр- 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!