На единадесетото издание БАТА АГРО 2018 събра над 210 фирми на летището край Стара Загора

* Селскостопанското изложение, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника, се проведе през изминалата седмица на площ от над 36 500 кв. м. Български и чуждестранни компании показаха последните иновации в сферата.

От 15 до 18 май на летището край Стара Загора се състоя 11-то Mеждународно специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника. То събра над 210 фирми от страната и чужбина, които се представиха на изложбени площи над 36,5 хил. кв. метра.
Официален старт на проявата дадоха председателят на Управителния съвет на БАТА г-н Даниел Минев, зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев и кметът на град Стара Загора Живко Тодоров.
– За мен е чест да ви поздравя по повод откриването на БАТА Агро 2018! – заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите г-н Атанас Добрев. – Селскостопанските машини, които се представят тук са от висок клас и потвърждават неопровержимия факт, че модерно земеделие не може да се развива без съвременна техника. Реалното скъсяване на дистанцията между земеделието у нас и в напредналите страни е възможно чрез много работа в посока по-иновационни процеси в селското стопанство и чрез подпомагане на производството както по линия на европейските фондове, така и с национални средства.
Подмяната на остарялата и амортизирана техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство е това, от което се нуждае българкият земеделски стопанин, който има амбицията да се развива и да навлиза на нови пазари. Вече познатата и успешно прилагана мярка 4.1 – “ Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020, е инструмент, който дава своите добри резултати. Финансовата помощ от минимум 50% от размера на разходите, за които се кандидатства, е мотивът, който направи мярката привлекателна за така необходимите инвестиции, в това число за земеделска техника. Сключени са 1440 договора с общ размер на одобрените разходи 1 300 000 000 млн. лв. Като размерът на субсидията е близо 760 млн лв. 1 302 са одобрените проекти, които включват инвестиции за селскостопанска техника. Общият размер на разходите по тях е 1,155 млрд. лв., а субсидията – 675 млн. лв. За периода на прилагане на мярка 4.1. са извършени плащания по 669 проекта. Изплатена е субсидия в размер на близо 195 млн. лв, като одобрените разходи са 325 млн. лв.
За периода 2012-2017 г. в страната са регистрирани 8 623 нови колесни трактори и 1 351 зърнокомбайни. Необходимо е постепенно и плавно подновяване към нови по-модерни, надеждни и качествени трактори и комбайни, което би разгърнало мащабите за по-високопроизводително селско стопанство в България. Нека с общи усилия да развием най-добрите традиции на родното земеделие, полезните и успешни практики, за да стане възможно секторът да се утвърди като привлекателен бизнес! – завърши зам.-министър Атанас Добрев.
По традиция след изказванията на официалните лица бе отслужен и тържествен водосвет. Откриването на БАТА Агро 2018 завърши с обиколка на гостите из изложбените площи. Градоначалникът Живко Тодоров с интерес разгледа представената техника, дори се възползва от възможността да влезе в кабината на модерен трактор, на самоходна пръскачка и мощен комбайн.
Ансамбъл „Загоре“ и Духов оркестър – Стара Загора, се погрижиха за доброто настроение на посетителите.

(повече в Агровестник – стр. 9-10

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!