Не очаквайте високи добиви от пшеница!”

*коментира председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов.

Климатичните условия у нас през последните три месеца будят притеснения у земеделските стопани. Причината е липсата на влагозапасяване в еднометровия почвен слой. Точно за това ни сигнализира председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов:

-Повече от притеснителни са данните от началото на настоящата година до началото на март. За този период в Старозагорскоса паднали сумарно около 35 литра дъждове.Това е изключително ниско количество.Зимата в България по характеристики е топла, мека, но и влажна, а тази година станахме свидетели на много сух период през януари и февруари. Работата на полето винаги е съпътствана от притеснения и никога дадена стопанска година не е преминавала с идеални климатични особености. Сухата зима обаче идва следпериод със сравнително малко количествовалежи в края на 2018 г. Именно това доведедо ненавременно поникване на есеннитепосеви, чието състояние в моментадопълнително се утежнява. Честно казаноняма да имаме тези резултати от добивана пшеница, които получихме примернопрез 2017 г. Културите се стресираха отнеблагоприятните условия и видимоизостават в развитието си. Полетата вмомента са проблемни – обясни г-н Берберов.

Количеството влага в почвите в началото на месец март в Старозагорския регион е на критично ниво. Подобно обаче е състоянието и в други части на страната – във Видинско колеги са изключително обезпокоени. Там вече разорават полета с рапица и пшеница. Подобна е ситуацията и в Генерал Тошево и Добруджа. Това е притеснително. Ситуацията много наподобява 2007 г., когато имахме една от най-сухите години и се стигна до компрометиране на площи.

Надеждите на стопаните са, че подобно на миналата пролет балансът ще бъде възстановен с по-голямо количество валежи в следващите месеци. В тази посока синоптиците вече вещаят дъждовен фронт в края на март. Подобен бе сценарият и през 2018 г., когато серия от валежи в страната доведоха до забавяне на сеитбата с пролетници. Такова развитие през настоящата година не е изключено…

Още в края на февруари техниката в региона е по полето и стопаните подготвят площите за предстоящата сеитба. Колегите, които се организираха по-добре дори вече сеят, за да използват и малкото останала влага от последните дъждове. Прогнозираното ново разваляне на времето в края на месеца може да повтори ситуацията от миналата година, когато се забавихме точно в края на март. Сумарните валежи за региона по време на вегетацията на растенията са около 380-390 литра. За миналата година два пъти тези количества паднаха в периода март-юли, което спомогна на пролетниците, но ни забави в други направления – обясни Цветан Берберов

Ръководителят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите не подмина и една от проблемните теми за сектора, която бе на фокус през 2018 г. Става въпрос за висящата заплаха от принудително поставяне на нивомери. По думите му въпросът все още не е приключил:

– Под ударите на Закона за администрирането на горивата в момента са търговците на горива, транспорта и земеделските производители, които са в специален регистър. Ние сме в постоянна готовност за протестни действия. За съжаление, не бяхме разбрани от законотворците. Бяхме обвинени, че поради различни наши дейности сме възпрепятствали влизането на 1 млрд лева под формата на акциз, а истината е, че ние общо изразходваме около 800 млн. лв. годишно за гориво. В очакване сме на наредбата за прилагане на закона. Ние имаме своите питания и искания как ще бъде прилаган. Големият въпрос е дали той изобщо беше необходим!? – посочи Цветан Берберов.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!