НОВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ – ПОРЕДНАТА ТЕЖЕСТ ЗА ДРЕБНИТЕ ФЕРМЕРИ

* „На практика от януари 2019 г. субсидията ми като земеделски производител няма да бъде достатъчна да покрия осигурителните си задължения към държавата!“ – обяснява Пламен Пуцов, който се грижи за 23 дка овощни насаждения и зеленчуци в чирпанското село Малко Тръново.

В началото на месец октомври стана известно намерението на управляващите от следващата година самоосигуряващите се земеделски производители да плащат близо 65 лв. месечно повече. Увеличението на осигурителните вноски идва точно 12 месеца след предишния ръст, който от началото на 2018 г. възлиза на 55 лв. Очакваното ново драстично увеличение накара един от нашите събеседници да се обърне с молба позицията му да бъде чута. Неговото име е Пламен Пуцов и в началото на месец април 2017 г. читателите на Агровестник имаха възможност да се запознаят с дейността му. 40-годишният стопанин се грижи за 23 декара овощни насаждения и зеленчуци в чирпанското село Малко Тръново:
– При овощарството имаш един продължителен период, в който само наливаш средства и се надяваш. Подобни резки промени, като тези с ръста на осигурителната вноска, създават допълнителни трудности. Признавам си, че с моите 23 декара чисто и просто няма да ми излезе уравнението. Ето защо смятам, че е изключително важно да говорим за този проблем, който както и да го гледаме засяга в най-голяма степен дребните стопани – категоричен е Пуцов.
По данни на Държавен фонд „Земеделие“ над 65 хил. стопани у нас се самоосигуряват като физически лица. Повечето от тях са с фермерства от под 150 декара. Вън от съмнение е, че ръстът в осигуровките представлява поредната трудност по пътя на малкия земеделски производител. Ако си направим една сметка, ще кажем, че евентуалното увеличение с около 65 лв. месечно не е нещо сериозно. Това обаче не е така за хората като мен. Причината е, че под формата на подпомагане получавам годишно около 50 лв. за декар. На практика от януари месец 2019 г. субсидията ми като земеделски производител няма да бъде достатъчна да покрия осигурителните си задължения към държавата – обяснява ни Пламен Пуцов.
Простата равносметка показва, че в това положение ще се окажат болшинството от тютюнопроизводителите. Най-страшното е, че много от тези хора изхранват цели семейства с работата си като дребни производители. Необяснимо е за мен самия защо се предприема подобна стъпка точно година след предишното никак немалко увеличение на осигуровките. Не мисля, че има разбиране към нуждите и трудностите на дребните производители.
Давам си ясна сметка за това какво провокира подобни действия на финансовото министерство. В основата на всичко е демографската криза и фактът, че 1,8-2млн. работещи осигуряват съществуването на тази система. Големият проблем обаче е, че това не е начинът. Тук вече се открива въпросът има ли смисъл да продължиш да се занимаваш с нещо, което е икономически необосновано. След това питане, което сигурен съм всеки ще отправи към себе си, има два възможни отговора: 1. Не, няма смисъл и се отказваш; 2. Откриваш смисъла в преминаването в сивия сектор.
Неприятното е, че държавата кара дребните стопани да мислят по този начин и да свеждат възможностите си до тези две възможности. Говорих с колеги от моя калибър и всички сме категорични, че ефектът от това действие ще бъде с обратен знак. Дребните производители са важни за страната, защото по принцип точно в тези стопанства се произвеждат качествените продукти.
Надеждите ни остават в посока на това, че увеличението все пак ще бъде поносимо за преглъщане.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 24)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!