НОВ МУЗЕЙ НА ИЛЮЗИИТЕ ОТВОРИ ВРАТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  • Екпозицията от 85 експоната непрекъснато се обогатява и една от най-интересните в Европа. Предстои създаване на „Звук и светлина“ над пясъчния макет на Царевец.

Музей на илюзиите отвори врати във Велико Търново. Той предлага интригуващо визуално, сетивно и образователно преживяване с над 85 експонати и загадки. Новата атракция се помещава в 5-етажна сграда, която до 2007 г е била действаща банка. Изградена е от дядото на настоящия собственик – Петър Бояджиев, като по интересен начин се е върнала в търновската фамилия. Съхранена е вратата на трезора, през която се влиза в стая с левитиращи обекти.
Иновативният проект е дело на сдружението „Аз, Музеят“ – В. Търново, което обединява приятели с различни професии, но подвластни на магията на илюзията. Председателят Петър Бояджиев е търговец на метали, Станимир Стоянов е енолог, Димитър Димов е собственик на винарна „Ялово“, Мишо Георгиев е директор на предприятие, Деси Ватанова е юрист, Ивайло Проданов – директор на „Българска стевия“, а Ангела Гюрова е основен идеолог.
Това е иновативен тип музей, който е най-хубавият в Европа, тъй като е с най-много експонати, категорични са неговите създатели. В продължение на 3 години те са обикаляли подобни обекти по целия свят и са решили визията му да бъде модерна и интерактивна. Особено важен е фактът, че концептуално са заложили неговото непрекъснато развитие и обогатяване. В момента разполага с 85 експоната, които почти всяка седмица се увеличават, а амбицията е броят им да достигне до 120.
Разходката в музея е не само занимателна, но и изключително образователна. Приятно е, че може да се снимаш с илюзиите, тъй като тук фотографиите са задължителни.
С духа на старопрестолния град са свързани две от ключовите атракции – макетът на Царевец и илюзията „Старо Търново“. Първият експонат се намира до входа и е създаден от пясък и лепила. Историческият хълм е обвит в мистерия – над него светят звезди и луна, а вечерното небе изглежда като истинско. Идеята е след време над пясъчния хълм да се провежда аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина“, чиито ефекти ще бъдат непрекъснато обогатявани.
В предверието веднага грабва вниманието т. нар. „Обърната градина“, в която водата от чешмата тече… нагоре. Над зелената поляна има облак, от който непрекъснато се лее дъжд. Над виещите се стъпала пък виси макова плантация.

На долния етаж веднага попадаш в странната реалност на т.нар. „Крива стая“. Докато вървиш към нея, към теб препускат коне и семейство рисове и тигър от 3D картини. Докато бягаш от тях, попадаш в стая с т.нар. унгарски илюзии. Пред теб виждаш портрета на Джокондата на Леонардо да Винчи, който при отражение в огледалото се трансформира в друга велика творба – „Дамата с хермелина“.
В една картина са събрани и четирите годишни времена, въплътени в едно дърво. В зависимост от ъгъла, тя е едновременно обсипана със сняг, разцъфнала, зелена или с есенни листа.
Преминаването през тежката врата на трезора отвежда в стаята с левитиращи обекти. Особено интересна е крушката, която не само стои във въздуха, но и свети. Жичките й приличат на запалени клечки кибрит. Магнитът в крушката има бобина, който получава електричество и захранва крушката през въздуха.
Следва още една изненада – „Сферата на Тесла“. Тя сякаш е излязла от фантастичен филм, но се базира на научните открития на известния учен.
Докато поемеш дъх и си попаднал в „Стаята на Еймс“. Представлява помещение с неправилна форма, използвано за създаването на триизмерни оптически илюзии, проектирано от американския офталмолог Албърт Еймс през 1934 г. В единия край изглеждаш като великан, а в другия – като джудже. Сцени от филма „Властелинът на пръстените“ са снимани в подобно пространство.
В „Огледалната стая“ виждаш клонирания си образ. След това посоките на света се завъртат и попадаш в „Обърната стая“. На тавана виси оправено легло.
В музея има помещения, в които изобилстват оптичните илюзии. Сред тях са „Масите на Шепард“, „Зелената крушка“, „Решетката на Херман“…
Няма как да не излезеш от Музея на илюзиите усмихнат. Настройваш се и философски, тъй като осъзнаваш, че действителността, която виждаме, не е това, което е…
Лили Цветанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!