Нов фермерски пазар беше открит в Пловдив

*Над 20 члена на Сдружение на фермерите и занаятчиите „Натурално“ представят свои продукти.

*Повече за идеята разказва Светослав Точев, един от учредителите на организацията.

Пловдив се сдоби с нов фермерски пазар, който беше официално открит на 16 май. Намира се в централната част на града, пред Художествената галерия и бившия показен магазин. Организирането му е проект на Сдружение на фермерите и занаятчиите“Натурално“ – Пловдив, съобщи Светослав Точев, един от учредителите на организацията. Тук вече се предлагат разнообразна продукция – мед и пчелни продукти, орехови и лешникови ядки, хляб с квас, натурална козметика, млечни продукти. В инициативата са се включили също производител на малиново вино от Варна, бургаска фирма с плодове и зеленчуци и др.

-Досега в Пловдив имаше един фермерски пазар, но решихме да организираме нов,който да ни предоставя по-добри контакти с клиентите и възможност за развитие -посочи Точев. – Тук локацията е по-добра,със собствени средства сме изградили шатри, закупили сме щандове. За разлика от предишното място, на това място за стопаните има повече удобства. Просто сутрин трябва да докараш стока и всичко ти е приготвено, за да започнеш веднага да продаваш…

Сдружението с подкрепата на местната власт подготвя проект по Програмата за развитие на селските райони, по мярата за организация на местни пазари. Проектопредложението включва закупуване на 10 каравани,оборудвани с щандове, които ще позволят на членовете на сдружението да са мобилни и да обикалят – така ще могат да участват в различни изложения в страната и да представят своите стоки.

„Натурално“ е създадено през 2018 г. То е юридическо лице, което споделя принципите на неформалното гражданско движение, което иска да реши проблемите с недостига на качествени местни и биохрани в големите градове. Насочено е към създаване на фермерски пазари, стимулирането на домашен тип предприемачества, насърчаването на кулинарното творчество, по стари, автентични технологии. Сред задачите му е да популяризира занаячийския труд и неговите произведения, уточни още Светослав Точев. Самият той от 7-8 години произвежда мед и пчелни продукти – перга, пчелно млечице, цветен прашец, прополис, натурална козметика. Има два пчелина със 120 кошера в гр. Брезово и с. Драгомир, общ. Съединение. В момента заселва трети в Пловдивско, като идеята му е да повиши броя на кошерите с още 60.

Той е бивш майстор на спорта по лека атлетика и е работил в различни сфери. Бил е началник на цех в обувен завод, занимавал се е с дограма, ел-инсталации, строителство и др. Като хоби решава да закупи два кошера, които бързо увеличава.

Светослав Точев продава 6-7 вида мед основно на дребно, тъй като цената на едро е направо символична за вложения труд. Основният проблем на пчеларите в Пловдивско са натравянията на пчелните семейства, предизвикани от пръсканията на земеделските култури. За щастие тези инциденти не са толкова чести и в голям мащаб, както в други части на страната. Причината е, че в населените места, в които са пчелите му, арендаторите обработват по-малки парцели, като земята е разпокъсана.

В семейния бизнес опора е неговата съпруга Ясена Буцева, която е инженер-химик. Тя създава рецептите за натуралната козметика, която е въз основа на пчелен восък, прополис, зехтин, билкови екстракти. Въпреки, че всеки може да си приготви вкъщи тези продукти, съпругата му е създала уникални мехлеми. Предлагат и спрейове за нос и гърло, както и други целебни средства на природна основа. Експериментират и обогатяват продуктовата си гама, като продават по-интересни комбинации като мед с тахан.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!