Нора и Пламен Димитрови от Шумен откриват ползите от отглеждането на пъдпъдъци

* Все по-популярни стават полезните качества на техните яйца. Те помагат при лечението на над 10 заболявания – уверява Нора.

Семейство Пламен и Нора Димитрови от Шумен попадат в агросектора случайно. От три години отглеждат японски и мандарински пъдпъдъци. Решават да се занимават с тази дейност като хоби, защото имат други професии. Нора управлява собствена счетоводна къща, а Пламен е специалист по ВиК-инсталации. Веднъж посещават изложение за пернати, което се провежда в града им два пъти годишно и винаги е на високо ниво. Съпругът купува пъдпъдъци и решава да ги отглежда. Запретва ръце и сам сглобява специални клетки, които поставя в двора. За щастие птиците не са претенциозни и могат да обитават всякакво затворено пространство.След това започва да чете специализирана литература и прави собствен инкубатор. Уредът отчита различни параметри на средата – температура, влажност и други, като в него се люпят яйцата за около 17 дни.

– Първоначално допускахме грешки и яйцата се оползотворяваха на половина. С практиката се научихме и от 95% от всички сто яйца стават живи пиленца – разказа Нора, която обаче държи да подчертае, че за успешния финал отговаря Пламен, който ежедневно следи процеса на люпене. – Много е важно, че пъдпъдъците въобще не изискват медикаменти за поддържане на здравословното им състояние, за разлика от бройлерите. Това е плюс не само в икономически план. Фактът, че месото на тези птици е екологично чисто, печели интереса на много клиенти.

Твърди се, че пъдпъдъчите яйца помагат при лечението на над 10 заболявания. В тях се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на които и да било други птици. Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по наличие на витамин В 12, затова са полезни за вегетарианци, които са се отказали от месото, но консумират млечни и яйчни продукти. Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2 в продукта. Наличие на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Пъдпъдъчите яйца са полезни при големи физически натоварвания и като част от диетично меню. Да, ако сте решили да отслабвате, изяждайте по 1-2 яйца дневно, но не повече, за да извлечете само витамините и минералите, които се съдържат в продукта и това да не се отрази на килограмите ви.

Полезните свойства на тези яйца са признати и от медицината. Редовната консумация на продукта е в състояние да облекчи протичането на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма. Умерената им употреба е полезна при сърдечни заболявания. Трябва да се отбележи, че в пъдпъдъчите яйца се съдържа по-малко холестерол, в сравнение с кокошите и затова се препоръчват на хора със сърдечни проблеми, дори и на стари хора (но при условие, че се ограничи приема на други продукти, богати на холестерол).

Голям плюс е почти неутралният вкус на продукта и интересният външен вид, защото така малчуганите ги хапват без особени притеснения. Разбира се, всяко нещо е полезно, ако се приема в разумни количества и не се прекалява с консумацията му. За деца в предучилищна възраст са достатъчни 1-2 яйца, а за учениците – 2-3 дневно.

Черупката е полезна и за деца, и за възрастни. 95% от нея е калциев карбонат, който се усвоява лесно от нашия организъм. Точно затова тя не бива да се изхвърля. Съдържа мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и други необходими микроелементи. Редовната употреба на черупките се препоръчва при чупливи нокти и коса, при кървене на венците, раздразнение и безсъние, запек, уртикария и астма. Обикновено черупката се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1 и се приема по 1 чаена лъжица през ден – така си набавяте естествен калций.

– Друг вариант е да сварите яйцето и да го изядете заедно с черупката (тя е тънка и хрупкава – разказва Нора Димитрова. Стопанката е категорична, че купувачите не бива да се страхуват от развитие на алергии, ако по принцип нямат такива към яйчен белтък. Затова с всяка изминала година се увеличават хората, които искат да се хранят здравословно и екологично и търсят тяхната продукция.

Семейство Димитрови реализират стоката си основно в град Шумен, като разчитат на доволни клиенти. Дневно прибират около 30-35 яйца.

– В момента имаме 50 птици, като по-голяма част от тях са женски. По научни данни на три женски е необходим един мъжки и горе-долу спазваме това съотношение. През зимата ще увеличим броя на птиците до сто, а и предстои люпилнята кампания – посочи счетоводителката. Тя и съпругът й се редуват да хранят пернатите. Те се нуждаят от храна сутрин и вечер. Семейството разчита на традиционни смески, които не са особено скъпи и не нарушават семейния бюджет.

Нора Димитрова е доволна, че са избрали това хоби, защото така осигуряват екологична храна както за дома си, така й за редовните си клиенти.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!