„Обичайте се, защото любовта дава сила за живот!“

*За това апелира Блага Генева – експерт по безопасността и качеството на храните и консултант в „Българска чаена компания“. Тя е най-усмихнатият участник на фермерския пазар „От фермата – с любов за вас“ , който се провежда всяка сряда пред Министерство на земеделието в София. Освен, че промотира там билкови и плодови еликсири, дамата дава и ценни съвети за различните видове чай.

Ако на фермерския пазар „От фермата – с любов за вас“ , който се провежда всяка сряда пред Министерство на земеделието в София, обявят конкурс за най-хубава усмивка, безспорно той ще се спечели от Блага Генева. Именно усмивката и лъчезарното излъчване е първото нещо,което ще ви привлече на щанда, на който тя предлага изобилие от чай. Г-жа Генева е консултант в „Българска чаена компания“, която произвежда чай от подбрани висококачествени билки и плодове. Дамата е и специалист по контроли качество на храните. Родена е в Асеновград, а от 20 години живее в София.По образование е инженер-технолог, а по призвание поетеса. Завършила е ВИХВП /Висш институт по хранително-вкусова промишленост/, сега УХТ – Университет по хранителни технологии в Пловдив.

Тя има консултантска фирма, която разработва специализирана документация, свързана с хранителни обекти. Това са технологични документации, HACCP системи за осигуряване на безопасността на храните при тяхното производство и дистрибуция и др. В тази връзка е преминала и обучение за биохрани. Така се запознава с организаторите на фермерския пазар в София, а именно Фондация за биологично земеделие“Биоселена“. По същото време у дома си приготвя за близките ръчни шоколадови бонбони, в които прибавя сладко от различни плодове. Черпи с тях и експертите от „Биоселена“, които много ги харесват и я канят да промотира на пазара сладката на двама от фермерите, които участват в него.

– Направихме много успешно събитие от шоколад и плодово сладко – обяснява г-жа Генева. – Имаше голям успех, който ни провокира да организираме още десетина такива прояви. За съжаление от тези бонбони сега няма как да предлагам, защото нямам регистриран цех. Тогава те се изработваха от мои приятели, които имат право за такова производство. Всъщност те не се продаваха, а бяха само за дегустация и реклама на сладката, които са вътре като пълнеж. На този етап не мисля да се ориентирам към такова производство, защото не ми е приоритет. Доста ангажирана съм с изготвяне на документация и провеждане на одити по различни стандарти, включително и за биологична сертификация. Може би не е дошъл моментът, макар че всички ме уверяват, че такъв проект ще има голям успех. Сега на пазара почти всяка сряда промотирам продуктите на Българска чаена компания, 5 от които са сертифицирани като биологични.

По принцип има тенденция българите да консумират повече чай, а и хората стават по-заинтересовани от какви билки е и какво е тяхното действие. Радостно е, че вече има тенденция да се пие чай и за удоволствие, не само когато сме болни и имаме нужда например да се загреем. По принцип чайовете не лекуват, а благоприятстват изхода при различни заболявания. До голяма степен могат да облекчат нашето състояние и неразположение, даже да ни създадат малко повече настроение и хубаво усещане за топлота, за уют.

Сега през лятото са много актуални студените чайчета, които пак се приготвят с гореща запарка. После ги охлаждам, слагам мед и лимон и стават много хубава и истинска напитка, не като тези студени чайове в магазините. Изпробвала съм различни варианти и всички са много хубави. За големите жеги препоръчвам комбинации от малина и липа, круша и смокиня, касис и бъз.

А за зимата имаме специален Коледен чай, защото е с вкуса и с аромата на Коледа. В него има черен чай Пу ер. Той е приготвен от ябълка, канела, печена цикория, джинджифил. Истината е, че с него тонусът на тялото се подобрява, а кожата на лицето се освежава. Тъй като Пу ер има силно ободряващо действие, той е прекрасна напитка за началото на деня. Препоръчва се и при усилен умствен труд и необходимост от по-добра концентрация.

По принцип имаме стотина вида чай. Те са билкови, билково-плодови, зелен и черен чай – вече е въпрос на вкус.

Специално на фермерския пазар се чувствам много добре. Навремето с моето семейство се занимавахме със земеделие, близо 25-30 години. Така че имам сантимент към всичко свързано с този бранш. Стопанисвахме 50-60 декара земя в с. Златовръх, което е на десетина километра от Асеновград по пътя за Първомай. Там отглеждахме най-различни култури, като се започне от пъпеши, които познавам много добре и сега са много актуални, също консервни домати, арпаджик и др. култури. Имахме и лозе и съответно си правехме вино…

Блага Генева има дарба да пише стихове и вече има издадени две стихосбирки. Първата се казва „Искам да те има любов“, а втората „Завий ме със своето тяло“, като и двете са озаглавени по едноименни стихотворения:

– Стиховете са нещо съвсем различно от моята работа. Пиша много отдавна – от 3-4 клас. Почти всички стихове са свързани с любовта, която е моето вдъхновение да пиша. Имам чувството, че съм на този свят, за да обичам и така приемам моята мисия. В началото ги пишех за себе си, после реших да ги споделя и с други хора, затова издадох стихосбирките. Така писането на стихове ми доставя удоволствие, а любовта ме движи напред. Пожелавам на всички хора да се обичат, защото любовта дава най-много сила за живот.

Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!