Образцовата градина на фамилия Ангелови от Присово

*бе разгледана от техни колеги и специалисти след организиран семинар от НССЗ – В.Търново.

*27-годишният фермер Петър Ангелов стопанисва 17 дка сливово насаждение и пчелин с 30 кошера.

Градината на Петър Ангелов в село Присово беше посетена от негови колеги, след информационната среща-семинар за нови технологични решения в овощарството,проведена във В. Търново на 29 октомври(за която „Агровестник“ вече ви информира). Младият стопанин е на 27 години и само преди 3 дни е подписал договор за реализация на проект по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. През стопанската 2017/2018 г. става земеделски производител, след като закупува 17 дка сливова градина в село Присово, край Старата столица.

Насаждението е създавано поетапно през 2011 г и 2015 г.,като основните сортове са сръбски -„Чачанска Лепотица“ и „Чачанска Най-боля“. Бизнеспланът му включва разширение на сливовото насаждение с 6 дка, закупуване на мотофреза и закупуване на трактор „Мицубиши“ с прикачен инвентар.

Петър Ангелов е завършил специалност „Финанси“ във Великотърновския университет, след което учи една година в Англия. Започва бизнес с търговия на едро, като има склад за бира и безалкохолни напитки. Само преди една година решава да се захване с овощарство. Едновременно с това създава и пчелин, който също се намира в землището на селото. Насочва се към агросектора под влияние на свои прияатели, които успешно се занимават с такъв бизнес.

Кошерите му са 30. Пашата в околността е акация, липа и билки, като първата е била по-ограничена заради дъждовния период.

Градината е в процес на биосертификация от фирма „Макон“ – В. Търново. Сливите са се отблагодарили с 1 тон/дка продукция. Много от плодовете са изключително едри, по 60-80 грама. За съжаление, в България не се ценят отличните вкусови качества, а се търси външния вид. Тъй като плодовете са имали тук-там петна, добивът от „Чачанската лепотица“ е заминал основно за ракия. Останалата част е реализирана на пазара, за свежа консумация. Цените са неудовлетворителни – по 1-1,20 лв./кг, което е проблем за стопаните.

– Във Великотърновско не може да се реализира продукцията като биологична, призна Петър Ангелов. – Като нов биооператор не получавам и субсидии за направлението, в което работя. Изградихме система за капково напояване със собствени средства. Тя се захранва от огромна цистерна. Закупили сме и малогабаритен трактор, с който извършваме основните обработки.

Грижите по градината отнемат немалко време, а и се стремя да ги извършвам професионално. Затова съм много щастлив от оценката на гостите, че сме създали образцово насаждение.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 17)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!