Община Балчик отново събра 12-те „най“ в календар!

* Място в него намериха най-старото дърво в Ботаническата градина, най-богатата колекция от кактуси, най-добре запазеният храм на Богинята майка, най-северната лонгозна гора и много други атрактивни места и обекти от Белия град.

Романтиката на Балчик не се крие само в Белите скали и огледалното синьо море, нито в аромата на рози и смокини. Балчик крие своите тайни сред уникална природа, археологическо наследство, богата история, които преплита в съвременното си иновативно развитие. Най-богатата кактусова колекция, най-старата магнолия на Балканите, най-северната лонгозна гора, най-старата църква, най-голямо разнообразие на растителни и животински видове в ловно стопанство….Това са само част от 12-те най-атрактивни и уникални обекти, с които община Балчик се гордее. Всички те са включени в традиционния годишен календар на Белия град и са лице на всеки един от месеците на новата 2018 г.

– Идеята е да покажем колко много „най“ имаме в общината, сподели пред журналисти кметът на Балчик Николай Ангелов. – Така продължаваме традицията да издаваме календар, който сам по себе си да представлява произведение на изкуството и който да разкрива най-ценното и емблематично за общината. Трудно ни беше да изберем 12-те най, можехме да направим още един календар със забележителности, събития и места.

Мариян Цветков е главен озеленител в община Балчик, в която работи над 22 години. За втори път участва в създаването на календара. С него разговаряме за емблематичния резерват Балтата, Ботаническата градина и най-старата магнолия на Балканите. Лонгозната гора е лицето на месец април, магнолията – на октомври, а Ботаническата градина – на януари. Ето какво сподели г-н Цветков за корпоративния календар 2018 г на община Балчик:

– Резерватът Балтата е много интересна зона. Това е една от малкото запазени и най-северно разположени лонгозни гори не само в България, но и в Европа. Тя е защитена, обявена за резерват. Намира се на 7-8 км от Балчик, в непосредствена близост до курорт Албена. Много добре е съхранена, със защитна периферна зона. Въпреки че около резервата територията е урбанизирана, в него текат лонгозни реки, а растителността е заливна и има своите запазени специфики. Уникалното е, че тук са запазени изчезващите блатни форми на различните видове ясен, явор и върба. Резерватът представлява едно естествено находище на блатното кокиче. Тук гнезди и морският креслив бял орел.

Най-старата магнолия на Балканския полуостров се намира в Ботаническата градина и е засадена в началото на миналия век. Дървото е от вида Magnolia grandiflora, призната за чистокръвен аристократ в парковата растителност.

Магнолията, метасеквоята и вековната топола, която е на 350 години, са сред най-атрактивните дървета в градината. Те се вписват по неповторим начин в цялостната атмосфера на Двореца и Ботаническата градина.

Най-богатата кактусова колекция се намира в закритата оранжерия на Университетската ботаническа градина в Балчик. На площ от 800 кв.м са представени над 3700 вида и разновидности от кактуси и сукуленти.

Вече 9 г. общината залага на по-естетическо оформление на годишния си календар. Така старите издания вече имат колекционерска стойност. Още от 2008 г. по страниците му място намират архитектурни и природни забележителности, културни постижения, експозицията на Художествената галерия, исторически фотоси, свързани с връщането на Южна Добруджа към България, неизвестни природни образувания, места и др. Какво още включва корпоративният календар на община Балчик – представи Сава Тихолов, нач.отдел „Култура и връзки с обществеността“:

– Мелницата – най-голям екран за 3D кино в света: Мелницата е построена от Анонимно индустриално дружество през 1909 г. Проектът и изпълнението са дело на германска компания. Тук са изградени първите стоманено-бетонни силози в България. Тъй като е разполагала с високотехнологично за онова време оборудване, капацитетът й е достигал 75 тона на денонощие. Мелницата и силозите превръщат Балчик във важен търговски център на Добруджа. Днес функционира като културен и информационен център. През 2017 г. стените й се превръщат в най-големия екран за 3D кино в света – 25 метра. Сградата разполага с концертна зала и експозиционна площ, разположена на 6 етажа.

Богатство на животински и растителни видове: Общата площ на Държавното ловно стопанство – Балчик е близо 16 000 хектара. На територията му са разположени два резервата, един природен парк и три защитени местности. Основните видове дивеч, които обитават територията на стопанството са благороден елен, дива свиня, елен лопатар, муфлон, сърна и голямо разнообразие от прелетен дивеч.

Най-запазен храм на Богинята майка Кибела: Музеят в Балчик притежава фонд от над 20 000 движими културни ценности, обособени в различни колекции. В структурата му са включени пет обекта – Исторически музей, Етнографска къща, Възрожденски комплекс, Художествена галерия и Текето в с.Оброчище. Атрактивна част от музея е откритият през 2007 г. Храм на Кибела по време на строеж на хотел.

Най-старата църква в Балчик: „Свети Николай Чудотворец“ е голяма белокаменна трикорабна базилика. Построена е през 1845 г. и е най-старият православен храм в Белия град. Притежава богата колекция от икони, събирани от цяла Добруджа. В двора на църквата се намира и най-старото взаимно училище.

Балчик – най-добрата голф-дестинация: Три от най-добрите дизайнерски голф-игрища са разположени край Балчик.

Балчик – Фестивален град на Балканите: Поредицата от фестивали и културни събития привличат вниманието на многобройна публика и творци от различни държави.

Ела Стоянова

На снимката – кметът Николай Ангелов показва новия календар с 12-те „най“ в община Балчик.

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!