Овчарци – селото със седемте водопада и десетките чешми

* Всички храмове в района са в отлично състояние, не само са посещавани, а има определени хора, които редовно се грижат за тях – посочва досегашният кмет Йордан Куйов.

Село Овчарци е изключително живописно и се намира в подножието на Рила планина.Основната му забележителност e каскадата от седем водопада, които се намират нарека Горица. Заедно с река Фудиня прорязват землището на населеното място. Втората река води началото си от северозападното подножие на връх Таш Мандра („каменна мандра“), от няколко извора и се влива в река Джерман.

В населеното място има десетки чешми, от които и през летния пек текат живителни води. Под Овчарци, в местността „Поляната“, където се е намирало старото село по турско време, са разположени няколко параклиса. Те са посветени на „Свети Никола летни“, „Св. Спас“, „Св. Троица“, а над него се намира манастир „Успение Богородично“.

В центъра се намира храм „Свети Йоан Богослов“ – шедьовър на строителното и иконописно изкуства. Построен е през 1881 г. върху основите на стара черква и е запазил името си. Майсторите-строители са от Дебърската художествена школа от 18-19 век и са създали истинско „бижу“на възрожденската архитектура. Интериорът е грациозен, а с построяването на кубето през 1960 г. от майстор Цане Раков, църквата придобива завършеност. Стенописите са дело на самоковски зографи и представляват 54 сцени и 22 медальона. Създадени са с постни бои. Иконостасът, среден по големина, е рисуван и украсен с едра хубава резба. Край старата черква имало училище, в което са учели 10-15 ученика.

Кметът Йордан Куйов ни разказа как със средствана кметството е ремонтиран покривът наманастира. Строителните материали саосигурени от Община Сапарева баня.Всичко се е случило с доброволен съвместентруд, в който са се включили по-младитемъже от селото. В този край хората савярващи и самото гражданско обществосе грижи за благосъстоянието на местните“черквета“:

– През август в Овчарци кипеше усилена строително-монтажна дейност, тъй като се изграждаше нов резервоар от 120 кубика. Старият резервоар протичаше и от 70-80 години не е ремонтиран, като това създаваше моментни проблеми с водоснобдяването на населението – посочи г-н Куйов. – Питейната вода се осигурява от каптаж в местност Кабула, откъдето преминава през пречиствателни филтри. Река Фудиня пък се ползва само за напояване.

Каскадата от водопади на река Горица и екопътеката привличат целогодишно туристи. От края на селото има маркировка към екомаршрута, която е изградена в периода 2002-2004 г. и се поддържа от кметството. Неотдавна са поставени нови кошове за смет и е ремонтирано мостчето. До началото на маршрута се стига за 20 мин пешеходен ход от центъра на селото. Първо се преминава покрай две тепавици, които ползват водите на река Горица. Тепавиците са приятна гледка – с прекрасни градини с цветя и прострените пъстри килими и одеала.

Началото на пътеката е обозначено с информационни табели с интересна информация на български и английски език. В тях се описват характерните за тази част на Рила растения, бозайници и птици. Посочени са основните характеристики на най-известния от седемте водопада – „Горица“ е най-ниският за планината, защото се намира само на 900 м. н.в. Водите му се спускат като бели коси от 39 метра височина.

Екопътеката е дълга 2 км. и в началото започва със стъпала. Достига до панорамна площадка, където се вижда вторият водопад, който носи името на прекрасната девойка. Останалите водопади не са достъпни за обикновени туристи, а до тях се стига по алпийски способ. Който се е изкачил до панорамната площадка обаче, може да се наслади на невероятно красива гледка. Водите на река Горица падат като бяла дантела, която контрастира с околните скали, обрасли в ели, борове и мури. След това туристите обикновено слизат отново до центъра. Тук е и сградата на кметството, чиято фасада е украсена с картина с водопадите.

Жителите на Овчарци са 1200 души. Повечето от тях работят в Сапарева баня в туристическите обекти или в Специализираната болница по рехабилитация. Немалко хора пътуват и до близкия град Дупница. В селото има детска градина за 38 малчугани, която ще бъде ремонтирана до септември в рамките на проект по ПРСР. Той предвижда и модернизиране на детското заведение в съседното село Ресилово. За съжаление, училището тук е затворено от 10 години. Около 50-60 са децата, които пътуват до близки населени места.

Обработваемите нивя и ливади се намират под селото, като първите са 2000 дка, а вторите – 1000 дка. Тук са и зеленчуковите градини. Предполага се, че на това място се е намирало старото село, а днес местността се нарича Друмчето, защото има руини от римски път. Овчарци е било разположено на кръстопът – оттам е минавал пътят за Пауталия (днешен Кюстендил) и Македония. Поради честите набези част от населението се преселва в подножието на планината.

Йордан Куйов сподели, че в този красив и живописен район местните хора почти нямат проблеми.Живеят спокойно и се радват на туристическияинтерес към каскадата от водопади. Внаселеното място има и няколко къщи затуризъм. За потока от гости спомагафакта, че курортът Сепарева баня е самона няколко километра. Освен това тукспират и гости, отправили се към перлитена планината – Седемте рилски езера и Паничище.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!