ОПИТ ТРУПАМ ЕЖЕДНЕВНО „НА ТЕРЕН“, ПРОБЛЕМИТЕ НА ВСЕКИ МОЙ ПАРТНЬОР СА И МОИ ПРОБЛЕМИ!

<> Споделя г-жа Милена Стойкова, търговски представител на „Меди Плюс Р“ ООД за Югоизточна България. И припомня: Необходимо е всички в агросферата да се настроим за една нова философия. Климатът и пазарът се променят и изискват природосъобразни решения. А ние ги предлагаме…

-Г-жо Стойкова, професионалната ви реализация е в уважавана българска компания с дългогодишен опит в областта на растителната защита и листните торове. Представете се на нашите читатели.

-Казвам се Милена Стойкова и съм регионален търговски представител за Югоизточна България на фирма „Меди Плюс Р“ ООД. Образованието ми по специалност „Агрономство“, съчетано с отличие в Магистърска степен по „Растителна защита“, ми дадоха много силен старт и възможност да надградя теоретичните знания чрез практиката ми в областта на растителната защита. Част съм от екипа на компанията от седем години, в които се уча и трупам опит ежедневно на терен. Проблемите на всеки партньор са и мои проблеми и винаги се старая да предложа най-доброто възможно решение. Бих обобщила за себе си – когато човек обича работата си, тя е удоволствие, колкото и да е натоварена и динамична…
Фирмата ме привлече със своето портфолио и иновативни решения за съвременния земеделец. Продуктите Амалгерол, Амалгерол Есенс, пробиотикът Нутрибио N, Пуршейд (защита от слънчево изгаряне) и не на последно място – листните торове на испанската компания „Трейдкорп“ се прилагат успешно при всички основни култури.
Изключително съм щастлива, че от две години имаме ексклузивните права за България, Румъния и Молдова за дистрибуцията на Амалгерол и Амалгерол Есенс. Българският земеделец има възможността да заложи на биостимуланта като една добра инвестиция за основния си капитал, а именно ,,Земята“. Продуктите се отличават с това, че са щадящи природата и околната среда, водят до високи резултати в количеството и качеството на добивите, поддържат добро почвено плодородие и добре структурирани почви.
От началото на 2019 г. акцентираме върху приложението на Амалгерол Есенс, тъй като е с подобрена формула и със своите СЕДЕМ СЪСТАВКИ Е ПРОДУКТ БЕЗ АНАЛОГ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР. Първите две са обединени в една група – това са растителни хормони и органичен въглерод, които ускоряват растежа на корените и активират живота в почвата. Вторият сегмент в състава са водораслите, те от своя страна спомагат за задържането на вода в почвата. На трето място са антиоксидантите, които неутрализират стреса, породен от студ, слани, суша, замръзване и други климатични фактори.
Тук е мястото да отбележа първия нов сегмент в състава на Амалгерол Есенс – органичният КАЛИЙ и АЗОТ в готова усвоима форма, което предопределя действието му като листен тор. Вторият нов елемент в състава са аминокиселините, спомагащи за активно възстановяване на клетъчната тъкан. Последният елемент, но не по важност, са алпийските билки и треви, които останаха запазена марка на Амалгерол и Амалгерол Есенс. Ролята им се състои в засилване на имунната система на растението срещу гъбни болести и вредители.

-„Меди Плюс Р“ ООД включва в продуктовата си листа и други ексклузивни предложения, разкажете и за тях. Фирмата е изключителен представител на иновативния Пуршейд, който предпазва културите от слънчево изгаряне. В това жарко лято сигурно се наложи да бъде прилаган в доста фермерства?

Да, така е. Американският продукт Пуршейд предотвратява загубите, причинени от слънчев и воден стрес чрез технология на отразяване на ултравиолетовата и инфрачервена радиация, като пропуска нужната за фотосинтеза светлина. Съвместим е с повечето фунгициди и инсектициди. Прилага се със стандартна наземна и въздушна техника. Първото му приложение е необходимо да бъде преди настъпване на екстремни горещини (под 31 градуса). Прилага се при царевица, слънчоглед, овощни култури и лозя. Дозите на влагане са от 0,5 л – 0,8 л/дка. Повторение при необходимост може да се направи след 14-28 дни. Мога да споделя резултати при царевица: при третирани полета спрямо нетретирани площи разликата в добива е 310 кг/дка. Продуктът набира все по-голяма популярност и приложение.
На следващо място фирмата, следвайки световните тенденции, лансира на родния пазар в началото на тази година иновативен пробиотик за растения, това е АЗОТФИКСИРАЩИЯТ МИКРОБИАЛЕН ТОР „НУТРИБИО N“. Тук е мястото да спомена, че „Меди Плюс Р“ ООД е с ексклузивни права за територията на България. Производител е испанската фирма „Ceres Biotics“. Необходимо е всички в агросферата да се настроим за една нова философия. Климатът и пазарът се променят и изискват природосъобразни решения. Говорим за бъдеще, когато ще се наложи да намалим азотното торене според Директивата за нитратите на ЕС.
Ще си зададем въпроса имаме ли алтернатива? Да, имаме и тя се казва Нутрибио N! Това е прахообразен азотфиксиращ микробиален тор, който насърчава растежа на растенията и подобрява използването на хранителни вещества. Микроорганизмите в продукта са живи в продължение на 4 години поради иновативната технология за сушене на бактериите. Така изсушените микроорганизми са в покой и се „събуждат“, когато си взаимодействат с вода.
Тези живи микроорганизми могат да се прилагат на семена, повърхността на растенията или почвата и колонизират ризосферата и вътрешността на културите, стимулират растежа чрез увеличаване на достъпа или наличността на основни хранителни елементи до растението. Както човешкото тяло има нужда от пробиотици и те станаха част от ежедневието ни, така и растенията имат нужда от микроорганизми, които да подобрят тяхното развитие. Приложение има при зърнено-житни култури, слънчоглед, царевица и др. Дозата на влагане е само 2,5-5 г/дка. Препоръчвам приложение съвместно с Амалгерол Есенс в доза 200 мл/дка + Нутрибио N 3 г/дка, защото биостимулантът ускорява процеса на размножаване на бактериите.
За да се види 100% ефект от продукта, е необходимо да се намали азотното торене с до 35%. През тази трудна стопанска година при пшеницата препоръчвах използване на комбинация между Амалгерол Есенс 200 мл/дка + Нутрибио N 3 г/дка, приложени напролет с хербицидната борба и намалено азотно торене с 35%.

-През вашия поглед, г-жо Стойкова, какви трудности срещнаха партньорите ви през стопанската година, как им помогнахте да ги преодолеят?

-За съжаление, по-голямата част от трудностите на земеделските производители са свързани с неблагоприятните агроклиматични условия, които от своя страна доведоха до голям процент пропаднали площи. А там, където ги оставиха, резултатите са изключително ниски. Истината е, че без вода няма живот, а през последните години наблюдаваме изключително малко валежи, недостатъчна влагозапасеност през зимния период, което само по себе си води до неблагоприятни условия за растеж и развитие на културите. Там, където паднаха валежи, резултатите са добри за тази стопанска година.

-Започва новата стопанска година. Къде насочвате вниманието и усилията си? Кои ще бъдат акцентите в работата ви?

-Най-важното нещо е да се случи така чаканият от всички нас дъжд, който ще даде глътка въздух на стопаните, оптимизъм и поле за изява. От там-нататък с правилен подбор на продукти от нашето портфолио и адекватна консултация в наше лице, няма как успехите да не станат факт.
Повече за нас и продуктите на компанията ще научите от https://www.mediplusr.com/
Въпросите зададе Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр.5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!