„ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, КАТО Я ВКУСИШ!“ – НОВ ВИД ТУРИЗЪМ ЗА ОБИКВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ

  • Нашите турове са не само дегустации на традиционни храни, вина и срещи с производителите им, но и патриотично преживяване, казва основателят на SlowTours.bg – г-жа Екатерина Терзиева.

Екатерина Терзиева живее и работи в най-стария жив град в Европа – Пловдив. Завършила е Българска филология и Журналистика, а по-късно получава и професионална квалификация в сферата на туризма. Интересът й към традиционните местни храни и напитки възниква през 2013 г., когато сменя едно професионално поприще с друго – от оперативен репортер с над 20 години практика в различни наши агенции и ежедневници, работа по международни медийни проекти, се заема със свой специализиран медиен проект и създава медията за земеделие, храна и вино Агроновините. Междувременно познанието за българското село, фермерите, местните храни и напитки, старите породи и сортове, стават нейна запазена марка в туризма. От 2018 г. е лицензиран екскурзовод и тур лидер, организира и провежда гастрономически и винени турове в цяла България, води и екскурзии в други балкански страни. Говори английски и руски.

-Г-жо Терзиева, как дългогодишен журналист като Вас реши да се пренасочи към съвсем различна сфера като туризма?

-Вярвам, че храната и пътуването са сред основните човешки удоволствия и дори нужди, а тяхната комбинация провокира сетивата и мисълта. Всеки просветен човек иска да познава по-добре пътя на храната си от фермата до чинията, както и хората, чиито ръце му дават всичко това. Така всяко пътуване се превръща в емоция и приключение. Следвайки slow-концепцията, създадох платформата SlowTours.bg – тя е за пътувания, които ни помагат да опознаем родината, вкусвайки от всяко едно нейно кътче, опознавайки нейните прелести с небцето и сърцето.
В същото време туризмът в България не е само в хотел на Черно море. Той е в разкошните гостоприемни хора, приказните села, китните градове, огромната история, култура и архитектура, великолепната природа, минералните води, традиционните ястия и виното от стари български и световни сортове. Туровете, които правим, са за истински патриоти. За хора, които умеят да се насладят на живота в буквалния и преносния смисъл, без да са преставали да носят България в сърцето си.
Думата slow на английски език означава бавен, спокоен. Концепцията ни за бавно пътуване е точно обратното на това, което разбираме под „забързан, динамичен свят“ – да живееш, без да спираш, да се отпуснеш и да се насладиш на живота си и хората в него.
В края на 80-те години на ХХ век основателите на Международното движение Slowfood си задават същите въпроси и решават, че един от начините за борба с този начин на живот е чрез храната – тя трябва да е добра, чиста и честно произведена. Такава е и философията на нашите пътувания – те са вкусни, за да усети всеки аромата и здравата връзка с българския корен, чисти – за да се опознаят най-красивите страни на природата и българското село, честни – срещат туристите с истинските хора, които им приготвят тяхната храна и напитки.
Предлагат не просто дегустации на такива храни и напитки, но и превръщат в преживяване за сетивата пътешествието назад към селото, градината, нивата и полето в търсене и преоткриване на българската идентичност на нашите деди.
Гастрономическите и винените турове, посветени на кулинарните традиции, историята, културата, запазените стари български сортове и породи, имат за цел да дадат не само познание, но и наслада от срещата с автентичното българско. Зад всяко място се крият истории, гастрономически традиции, стари рецепти, тънкости на занаяти, запазени от местните хора и надживели векове. Ще ви срещнем с такива истински хора, които произвеждат чиста и честна храна, пазят духовното наследство, радеят за българщината.
Във фокуса на нашите slow пътувания са и изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи, както и местни сортове винено грозде като Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза и др., традиционни ястия и продукти. Друг плюс е прозрачността при производството на храни и скъсяването на пътя им от полето и фермата до чинията на трапезата.
Всяко пътуване ще е сбор от дегустации на традиционни продукти и срещи с производителите им, беседи за всеки продукт, историята му и здравословните ползи от него. После – посещения на исторически, архитектурни, културни и природни забележителности. Ще ви срещнем и с изчезващите безценни образци на кулинарното наследство. Например един от тях е древната българска порода Източнобалканска свиня, която е на 2500 години. Това са черните прасета, които живеят на открито в Източна Стара планина и се хранят с жълъди и билки. Или да вземем митичното северняшко ястие крокмач и зеленото сирене от с. Черни Вит. Тези два традиционни продукта са във фокуса на нашия гастрономически тур „По пътя на зеленото сирене, крокмача и ябланската халва“, в чиято програма са дегустации на прочутата рибена чорба тетевенска саламура, сладкия воден лук, наричан „Реселешко сирене“, на едновремешната ябланска халва, посещение на пещерата Божиите очи, на етнографския комплекс „Орешака“, на Троянския манастир, на извора на Глава Панега…
В гастрономическия тур „Вкуси Златна Добруджа!“ пък посещаваме села, дали не един сюжет на големия Йордан Йовков. Днес само в Добрич три паметника на писателя ни напомнят за литературното му наследство. По време на тура се срещаме със съвременен Сали Яшар от „Песента на колелетата“, който и до днес прави писани каруци. Посещаваме стара добруджанска мелница – през XIXвек в този район е имало над 250 вятърни мелници, в които хората мелели царевично брашно, пшеница и булгур. Посещаваме Свещарската тракийска гробница, защитена от ЮНЕСКО, рибарското пристанище на Тутракан, където се разиграва тежката битка за освобождаването на българска Добруджа. Разбира се, имаме шанса да опитаме традиционните добруджански ястия и напитки като маджуна от диня, прочутата кайсиева ракия, пълненото агне с булгур…
Имаме турове, посветени на мистичната Странджа и нейните планински и морски вкусове, на мидените ферми, остров Света Анастасия и водните лилии; на сусама и преработката му в тахан, което е традиционен поминък за Сакар и Източните Родопи; на торлашката кухня; на кестените, които виреят в нашите южни планини като Беласица и Огражден. Имаме винени турове, във фокуса на които са Осмарският пелин и старите български столици, вината на Северното и на Южното Черноморие, мелнишките вина…
Богдана КРЪСТЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!