„Ореховата ядка набира все по-голяма популярност в света, но за съжаление у нас производството не се разви!“

*посочва Евгений Филипов, собстветник на „Филипов инвест“, представителна немската фирма Feucht-Obsttechnik и френската АМБ в България.

С г-н Евгений Филипов се срещаме на Националния събор на ореха в село Голямо Дряново. На него той участва със собствен щанд. Успяваме да го откъснем от заниманието му за няколко минути, за да сподели впечатленията си за развитието на орехопроизводството у нас и тенденцията за интегриране на машини в обработката и прибирането на орехи. Той е представителна немската фирма Feucht-Obsttechnik и френската АМБ в България:

-Този тип машини по същество не са нови.Те се произвеждат отдавна, но едва в последните 2-3 години придобиха популярност.Все повече стопани у нас прибягват до инвестиция в техника за преработка на черупкови плодове, тъй като липсва работна тъка. Още по-тежко е положението с намирането на специализирана работна ръка. Имам наблюдения в тази посока от последните 8 години, когато започнах работата си като производител на орехи.

Няма скъпа машина. Има работеща машина, която си заслужава инвестицията. В този смисъл смятам, че закупуването на техника,която в рамките на два сезона избива вложените за нея средства, си струва.Представете си, че всяка една обработка,бране, калибриране, чупене на ореха и т.н. се извършва от една или две машини,вместо да наемате десетки работници,които в голямата си степен са и много ниско квалифицирани. Тук не говорим само за спестяването на финансов ресурс.Вие пестите време и нерви, а това енай-важното. В производството нещататрябва да се случват максимално бързо,ефективно и качествено.

Има много български производители на орехи, които с помощта на европейско финансиране, успяха да се снабдят с подобна техника. Изненадан съм и от големия процент на онези стопани, които не чакат подпомагане, а заделят от собствените средства, за да си купят техника. Като цяло машините, които подобряват производствения цикъл, стават все по-популярни. Това е моето впечатление.

България е един от районите, в които орехът расте. Малко известно е, че само на 6% от сушата по света това дърво плододава. В южните райони, където температурата е над 30 градуса, то спира вегетацията си, а в северните измръзва. Страни като нашата обаче работят целенасочено за разширяване на производството. Преди няколко месеца бях в Украйна. Потенциалът е много голям там. Държавата подпомага приоритетно земеделските производители, които отглеждат орехови насаждения, за да могат те да станат най-големият производител на тази култура. Чили в последните 5-6 години увеличава масивите с няколко хиляди хектара.

Само ще ви кажа, че преди 15 години Западна Европа е внесла от САЩ 40 000 тона, а за 2018-та това количество е достигнало 280 хил. тона. Причината за това е, че ореховата ядка набира все по-голяма популярност. Тя се използва като алтернатива на месото, а освен това е изключително полезна. Има голям потенциал. За съжаление, при нас отглеждането на орехи просто не се разви. Има отделни градини, но голяма част от тях бяха направени с цел усвояване на средства и на тях вече не се гледа като възможност за личен бизнес.

Да се надяваме, че това статукво в момента ще се промени и не след дълго страната ни ще започне със своята продукция да захранва много по-силно западните пазари.

Разговора води Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!