Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига за 2 месеца в България

* Уникалните 9 шедьовъра ще бъдат експонирани от 4 април до 11 юни в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище.

След поредното си гостуване в чужбина оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново се завърна в България. Посетителите ще могат да се насладят на уникалните съдове, прославили страната ни по цял свят от 4 април до 11 юни 2018 г. Те ще бъдат разположени в специално изградената зала-трезор в Историческия музей в гр. Панагюрище.

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр. е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Използвани са в древни религиозни и царски обреди. Култовото съкровище е открито в местността Мерул на 8 декември 1949 г, по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови. Около тях е имало и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на държавата в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

По това време в читалищния музей работи и известният археолог Петър Горбанов, завършил във Виена, и той съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Когато в Пловдив научават за находката, се взима решение съкровището временно да бъде предадено там. Няколко месеца то е изложено в музея и се завежда в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей. По-късно с правителствено решение отива в София. Първоначално се съхранява в Археологическия институт, а после в Националния исторически музей.

Залата-трезор е официално открита през 2012 г. Тя е дарение на музея от най-голямата българска рудодобивна компания „Асарел-Медет“ АД и покойният проф. д-р Лъчезар Цоцорков, бивш управител на дружеството и меценат на културата. Съоръжението отговаря на най-високите стандарти в областта на музейното дело и гарантира изключително висока степен на сигурност. Стойността на инвестицията е 4 млн. лв. В залата-трезор всеки съд е поставен самостоятелно в бронирани цилиндрични витрини, проектирани и изработени в Германия. Това позволява на посетителите да се насладят дори и на най-дребните детайли и орнаменти, дело на древните майстори.

По дарителското споразумение, освен изграждането на уникалната зала-трезор, са били изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

– Благодарение на залата-трезор имаме възможност по нов и атрактивен начин да показваме панагюрското златно съкровище – коментира доц. д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в гр. Панагюрище. – По силата на споразумение веднъж в годината по два месеца оригиналът гостува в този музей, а през останалите 10 месеца, тук може да се види негово копие. То е направено от чисто злато 22 карата по всички правила и изисквания на културното наследство и световните стандарти, и възпроизвежда напълно детайлите и сцените на съда. Всяко копие е с около 100 до 200 грама по-тежко от оригинала.

Сервизът с 9-те златни съда не е бил за ежедневна употреба. Според древните хронисти траките са пиели в тези съдове вино, когато са сключвали договори, като се смята, че най-често е използвана амфората ритон. Фиалата също е предназначена за специални ритуали. По принцип има много теории за какво е било използвано съкровището. Смята се, че то е част от по-голяма група съкровища, но досега такива не са намерени. Любопитна подробност при единия съд е, че ако се погледне от едната страна, се вижда дамско лице, а от другата е лице на типичен воин, което наистина е шедьовър.

Ръководството на Историческия музей в Панагюрище има идея залата-трезор, която е построена в двора, да получи статут на музей. За това ще допринесат двете нови витрини, в които могат да гостуват и да се експонират ценни предмети и автентични артефакти от други музеи. Проектът стартира през октомври миналата година, когато беше представена изложбата „60 години от откриването на Римско монетно съкровище до село Попинци“. Мястото е магнетично и за други прояви. Например в началото на тази година в залата-трезор двама младоженци си казаха „да“.

Историческият музей в Панагюрище е част от музеен комплекс, в който са включени и следните обекти: къща-музей „Райна Княгиня“, Тутева къща, Лекова къща, Дринова къща, Природонаучен музей, както и самостоятелна експозиционна зала за изложби, построена през 1986 г. Историческото богатство на града се допълва от Дудекова къща, Джунова къща и Синя Хаджидимитрова къща.

Историческият музей в Панагюрище работи всеки ден от 9.30 до 17.00 ч. Единствените почивни дни са на 1 януари и на 24 и 25 декември.

Николета КАРАСТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!