ОСНОВНАТА НИ ДЕЙНОСТ Е СЕМЕПРОИЗВОДСТВО, ЗАТОВА СЕ СТРЕМИМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ДОБРИ И КАЧЕСТВЕНИ СЕМЕНА!

заявява г-жа Анита Гешевска, собственик на „Сортови семена 2002“ – Плевен по време на открит полски ден на австрийската селекция Saatbau Linz.
За новия сезон дружеството ще предложи на фермерите много сортове пшеници, хубави и обещаващи добиви ечемици, тритикале, ръж, грах – зимен и пролетен, фий, овес, елда, фацелия, междинни култури…

Наскоро в стопанството на „Сортови семена 2002“ – Плевен в село Радишево се проведе открит полски ден, организиран от „Лидер Консултинг“. Посевите с качествени и обещаващи сортове пшеница и ечемик изглеждаха повече от добре, като се има предвид трудната в климатично и не само, отношение година. Използвахме минутите преди началото на проявата за да поговорим с г-жа Анита Гешевска, управител на „Сортови семена 2002“:

-Г-жо Гешевска, как се отразиха метеорологичните условия и извънредното положение, свързано с коронавируса на вашето производство? Какво заложихте тази година, какви семена ще предлагате на вашите многобройни партньори от страната?

-Тазгодишната кампания, протичаща по време на Ковид 19, ни се отрази като на всички – спазвахме препоръчаните ограничения, старахме се да опазим екипа. Наложи се да бъдем известно време в изолация, за да може да имаме възможността да ангажираме механизаторите, обслужващия персонал, лаборантите по-пълноценно да работят в кампанията, когато всъщност са ни нужни. С една дума справихме се добре. Дружеството ни е семейно, екипът ни се състои от 15 човека.
Каква е структурата на културите при нас? През август 2019 г. засяхме 3000 дка рапица, но 3 месеца не капна и капка дъжд. Разорахме я през ноември и засяхме тритикале. Ето че и жътвата на ечемика и пшеницата дойде. Съсредоточили сме се да произвеждаме това, което вирее тук: грах, фий, овес, пшеница, ечемик…
За новия сезон на фермерите ще можем да предложим много сортове пшеници, хубави ечемици, тритикале, ръж, грах – зимен и пролетен, фий – зимен и пролетен, овес – зимен и пролетен, елда, фацелия… Селекцията е 90% австрийска, но имаме също сортове и на LG и Синджента. Трябва да предлагаме разнообразие, а това е и сигурност. Произвеждаме и люцерна „Плевен 6“, селекция на Института по фуражите в нашия град. Имаме и декускутор, с който успяваме да почистим семената.
В портфолиото ни присъстват и междинни култури, и покривни смески от листата на „Лидер Консултинг“. С г-жа Евелина Маринова си партнираме от 5 години. Нейните ечемици Адалина и Кармина при нас дават невероятни резултати – около 800-900 кг зърно от декар. А това за фуражен ечемик е много, все едно гледаш царевица, а в същото време го жънеш доста по-рано, излизаш на пазара и го продаваш.
Семепроизводните посеви са на 5000 дка. При една нормална година можем да произведем 2 млн. тона висококачествени семена за есенници или посевен материал за 100 000 декара. Това ни е капацитетът.
Ние сме ориентирани към новостите. Експериментираме, залагаме новите сортове и хибриди на ограничени площи, реколтираме ги съобразно технологията и тези, които са адаптивни за нашите условия, ги размножаваме и предлагаме на клиентите. Следваме правилото – първо да харесат на нас, защото почвите ни са специфични, за да съм спокойна, че ще са добри и в останалите региони, където почвите са богати и плодородни.
В „Сортови семена 2002“ най-много държим на качеството! Стремим се да направим добри и качествени семена. Ако усетим някакъв пробив, не предлагаме посевния материал за продажба. На пазара излиза само най-доброто, което първо е минало през нашата лаборатория и тогава през държавните сертифициращи органи. В нашата лаборатория задължително изследваме кълняемата енергия и чистотата на семената. Това са най-важните показатели.
Работим само със собствена техника – съвременна и енергонаситена, разполагаме дори с повече от необходимите машини, а това ни дава сигурност при извеждане на всички агромероприятия в срок.
Нямаме желание да разширяваме земята, която работим, държим да си запазим и повишим качеството на обработките, да използваме възможностите на полето. Да можем с минимум средства и усилия да произведем колкото се може повече.
Колкото и клиширано да звучи много държа на честните и коректни отношения с партньорите, нещата да са поставени на такава основа, че да нямаш притеснения като погледнеш човек, че си му продал нещо некачествено. Щастливи сме, когато клиентите ни са доволни. Когато се обаждат да ни информират какъв добив са получили, какво са ожънали…
На растенията им се радвам като на деца! Аз много си харесвам работата и всъщност не я чувствам като работа!

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!