ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ОБЛЕПИХА Е ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТОПАНИ!

*уверява Христос Лалиотис, управител на „CDV & N Services Ltd“. Дружеството създава първото си насаждение в Карловско. Осигурява посадъчен материал, консултации, пълно обслужване и изкупуване на продукцията, която е предвидена основно за износ.

Г-н Христос Лалиотис е роден в Патра, Гърция през 1977 г. Учил е в Гръцката полицейска академия, която завършва през 1997 г. Професионалната му кариера 9 години е в гръцката полиция. От 2006 г. работи като градинар. През 2018 г. създава в България фирма „CDV & N Services Ltd“ с предмет на дейност предоставяне на услуги. През тази година е създал свое насаждение с непопулярното растение облепиха – в Карловско. През 2021 г. неговата фирма ще е организатор на международна конференция на „Световната организация за облепиха“.

-Г-н Лалиотис, разкажете повече за историята и дейността на Вашето дружество, насочено към отглеждането на облепиха. Това растение не е популярно в България…

-Нормално е когато е една култура не е популярна, да има въпроси около реализацията й. Възможно е земеделските стопани да се питат – това не е ли поредната фирма на пазара, която цели просто да продаде повече растения. Затова следят дали ще претърпим скоро загуби и ще фалираме.
Трябва да успокоя скептиците, че това не се случва. Ние се интересуваме от плодовете, не от растенията. Дърветата се продават веднъж, плодовете се изкупуват всяка година. За нас е от значение и произведеното количество. Затова се опитваме да се дистанцираме от производители, които не приемат сериозно отглеждането на облепиха.
През 2018 г. създадох фирмата „CDV & N Services Ltd“ с цел агроинвестиция. След много проучвания се спрях на облепиха. Присъединих се към група производители на фирмата „Hippophae Hellas SA“ през 2019 г. Предложиха ми 12-годишен договор и изкупуване на цялата продукция. Разбира се, в договореностите се включваше финансова подкрепа и снабдяване със сертифицирани растения.
Фирмата „Hippophae Hellas SA“ е основана през 2012 г. от г-н DOUKAS Nikos, който понастоящем е вицепрезидент на държавната организация „Гръцко земеделско обезщетение“.
През януари 2020 г.създадох първото насаждение в Карлово. С помощта на „Hippophae Hellas SA“ вече бях проучил условията за отглеждане на облепиха в България. Беше ми предложено сътрудничество като изключителен представител тук. В задълженията ми влизат продажба на растения само на производители, агрономическа подкрепа, осигуряването на договор за производство, транспортиране на продукцията. Основната ни дейност е отглеждане на облепиха. Правилните приоритети и практики, сътрудничество със „Hippophae Hellas SA“ доведоха до отличен резултат – над 1600 декара с тази култура в Гърция, България, Италия, Албания, Северна Македония и Кипър.
Ползваме основно сортовете Атина, Чуйская, Клавдия, Огниво, Есел, Елизабет, Августина, Алтайская и др. В сравнение с дивото растение, култивираното се представя отлично. Тези руски сортове имат много предимства, в сравнение с останалите, които се предлагат на пазара.
Облепиха може да расте при екстремни температури – от минус 42 до 42 градуса. Има много добро развитие и добив във всички почви, с изключение на глинести. Особено важно е, че облепихата се нуждае от редовно поливане чрез капково напояване. Поради това може да бъде засадена във всички райони на България.
Всеки производител получава сертифицирани сортове облепиха. Закупените растения са едногодишни с голи корени и двугодишни с голи корени в пясък. В зависимост от сорта и резитбата, която правим, можем да имаме храст или дърво. Голямо предимство е, че нито един от сортовете няма тръни. Растенията се доставят на производителя от края на ноември до края на декември. Те се засаждат от деня на доставката им (когато са в летаргия) до първата възможност за засаждане (обикновено до края на март). На стопанина се дава скица за засаждане на база на плана на полето. Важно е да се спазва следното съотношение – 1 мъжко на 8 женски растения.
Засаждането се извършва под надзора на „CDV & N Services Ltd“, винаги след консултация с агроном-партньор на „Hippophae Hellas SA“. Растенията започват да дават „продаваеми“ плодове на третата година след засаждането. Тук обясняваме какво имаме предвид под термина „продаваем“. През първите две години след засаждането някои от растенията ще дадат плод. Тези плодове обаче няма да отговарят на необходимите стандарти, така че „Hippophae Hellas SA“ да може да ги купи от производителя. Растенията влизат в пълно плододаване след 6-та година. Добивът им, в зависимост от сорта, е средно от 1000 до 1500 кг на декар. Разбира се, ако производителят следва точно всички стъпки на правилното отглеждане.
Комуникацията ни е непрекъсната. Преди прибиране на реколтата, продукцията се оценява както по отношение на количеството, така и на качеството. Стандартите за качество на плодовете се дават на производителите всяка година. Плодовете се събират на ръка. Всеки работник може да прибере от 80 до 150 кг за 8 работни часа.
През следващия сезон ще бъде тествана нова машина за събиране на плодове от „Hippophae Hellas SA“. Смятам обаче, че би било по-добре да събираме на ръка, защото това би осигурило работни места. Технологията на прибиране на реколтата все пак е избор на самия производител.
Облепихата няма сериозни заболявания. Превантивното пръскане и поливане се извършва при коренови заболявания, главно през първите две години от засаждането, особено ако не поливаме правилно.
Производителят има нашата подкрепа и по отношение на подмяната на загинали растения. Планираната загуба е около от 5%. С други думи казваме, че от 100 растения 5 може да загинат. В случай обаче, че повече от 5% не се прихванат, предоставяме безплатен посадъчен материал.

Има ли стопани в България, които все пак са се заели с тази дейност и на какви площи ?

-В България имаме насаждения в Карлово и Хисаря. Както и поръчки в Сливен, Велико Търново, Перник, Шумен и Търговище. Нашата цел е до края на 2022 г. да увеличим размера на плантациите над 250 декара. Периодът на цъфтеж и прибиране на продукцията в България и Гърция са едни и същи. Производителите имат и друго важно предимство. Плодовете, узряват едновременно, в периода от 15 юли до 5 август. Това е първата кампания и най-ранното производство в света, поради което има най-високата цена в сравнение с конкурентите (Германия, Румъния, Китай, Финландия, Канада).
В „Hippophae Hellas SA“ от момента на засаждане на растенията производителят подписва 12-годишен договор, въз основа на който фирмата е длъжна да изкупи цялата продукция, до последния плод. Дружеството вече има утвърдени клиенти. Гръцката реколта, се изнася в САЩ, Франция, Холандия, Англия и други страни. Цената на плодовете се договаря от името на производителите.
Лилия Лозанова
Интервюто е направено със съдействието на „Hippophae Hellas SA“

(повече в Агровестник – стр. 12-17)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!