ОТ КАМЕННИЯ ГРАД ДО…МАШИНИТЕ В ЧЕРВЕНО

*Каменният град е тихият и модерен Регенсбург, където минало, настояще и бъдеще са вплетени в невероятен ансамбъл. А машините в червено, досещате се, са на… Хорш.

*Над 100 журналисти от водещи световни аграрни медии, взели участие в Horsch Press Day, организиран от голямото семейство Хорш, се запознаха с последните новости на компанията в областта на почвообработващите машини, сеялките и растително-защитната техника. Те ще бъдат показани и презентирани на предстоящата международна изложба „Агритехника – Хановер“, която ще се проведе от 12 до 18 ноември 2017 г.

Да пристигнеш от задъхания Мюнхен в Регенсбург нито е трудно, нито пък изморително. Разстоянието е само 120 км, аутобанът е удобен, гледките – прекрасни. Има си и влак, който те отвежда за по-малко от час. И съвсем не маловажно – имаме си водач. Г-жа Петя Дайнова, представител на световноизвестната компания и на престижната марка „Хорш“ за България, ни покани на това полезно и приятно събитие. Откритите дни, които самата г-жа Корнелия Хорш и екипът й организират традиционно в базата на компанията край Швандорф, обогатяват информираността ни.

Но нека се върнем в началото. Регенсбург е средновековен град с хилядолетна история. Поемаме по паветата, ням свидетел на любовта и грижовността на хората към своето наследство. Тук сградите, защитени като архитектурни паметници, наброяват 1500, мнозина от тях са обявени от Юнеско за световно културно наследство.

Името на този баварски град в превод означава „крепостта на р. Реген“ (Каста Режина). Регенсбург е най-голямото дунавско пристанище на Германия, от него води началото си каналът Рейн-Майн-Дунав. Принадлежи към федерална провинция Бавария, разположен е на най-северния завой на р. Дунав. Началото на града е поставено през 179 г, когато Марк Аврелий е сформирал първото селище по тези земи. Архитектурата е взаимствана от Италия, в този „Музей под открито небе“ дъхът ти спира пред готическата църква „Свети Петър“, пред Бамберковата кула и епископската църква, пред каменния мост над р. Дунав (признат е за върхово постижение на инженерното строителство през Средновековието) и още десетки площади и сгради. Но… да не забравя, в този град се е родил Дон Жуан, неговата майка – красивата Барбара Бломберг е имала тайна връзка с овдовелия Карл Велики. За жалост незаконният кралски син умира твърде млад – само на 31 години. Днес в центъра на Регенсбург е издигнат паметник на Дон Жуан.

Прекрасната пешеходна разходка, включена в програмата преди официалната вечеря, дадена от сем. Хорш, ни направи съпричастни с красотите на тази туристическа дестинация, с неповторимата градска атмосфера, наситена с богат културен живот и множество забавления…

* * *

С „добре дошли“ Корнелия, Михаел и Филип Хорш ни посрещат в ресторант „Кройцер“. Следват поздравления към гостите и специално отношение към стария г-н Валтер Хорш, основателят на компанията.

– Знаете, че през последните години земеделският бранш не беше във възход, но ние противно на всички останали фирми имаме добри и много добри години. Бихме казали, че даже не бяхме подготвени – пръв отбеляза г-н Филип Хорш. – Този сезон достигнахме нашите производствени капацитети. През тази и идната година по предварителни прогнози ще инвестираме над 35 млн. евро, за да ги увеличим. Както в Германия и особено в Русия, в Щатите, в Китай, това ще се случи.

Скоро ще се проведе „Агритехника“ в Хановер, на изложбата ще покажем много новости, така че в петте направления ще увеличим производството си. Иновации ще покажем в областта на зърнопроизводството за още по-ефективен бизнес. В тази сфера са насочени нашите усилия. За целта се фокусираме върху нова методика на торене, в момента е актуална сеитбата на слети култури, но говорим не за каква да е, а за прецизна сеитба. Вече разполагаме с такива серии машини.

В присъщия си шеговит стил г-н Михаел Хорш започна:

– Всяка една пледоария трябва да бъде като къса пола. Така че няма да ви говоря много. Както каза и брат ми, напук на тенденцията за намаляване на оборотите в земеделския бранш, през последните 2-3 години постигнахме значителни ръстове. В центъра на нашето внимание са ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА БЪДЕЩЕТО. Земеделският сектор навлиза в преходен период. Вследствие на монокултурите, които засяваме сезони наред, сме стигнали дотам, че вредителите да станат резистентни към пестицидите. От друга страна сме свидетели как населението започва да насочва внимание и средства към екологичните продукти. Виждайки, че сме в такова повратно време ние ОТКРИВАМЕ НОВИЯ ПЪТ. Това е така наречената „тиха революция“, оня път между конвенционалното и екологичното земеделие, т.е. той стои по средата. Примерно, да съчетаваме химията с механичните средства, защото нито единият, нито другият път са най-верните. Но ние се опитваме да погледнем на земеделието ГЛОБАЛНО, не само откъм техниката, но и да анализираме технологиите, всички останали методи и средства за работа в стопанствата.

* * *

Началото на Horsch Press Day постави точно в 10 часа на следващия ден в базата на компанията в Швандорф г-жа Корнелия Хорш. От името на семейството си тя благодари на журналистите за проявения интерес. И направи кратък обзор на развитието на семейната фирма. През 2016 г прирастът в производството на машини е 21%, а оборотите достигат 300 млн. евро. 2017 г е също изключително успешна, точните цифри ще бъдат оповестени в края й. Но откъде идва този ръст, какво направихме през последните години? Първо – погрижихме се за всички наши пазари в различните държави, в сервизната дейност, в маркетинга. Гамата от продукти е изключително богата. Това ни струва огромни усилия – развойна дейност, маркетинг, производство…

Второ – разработваме нови пазари – Китай, Япония, навлизаме в малко по-екзотични места, които не са били досега приоритет. Най-голямата ни изненада тази година е Украйна, чийто оборот надвишава за 2017-та дори и този в Германия. Русия също увеличи продажбите, много по-интензивно работим с нашите търговци в съответните страни. И всичко това даде своите резултати…

Този растеж в оборота не става без добри и отдадени специалисти – В МОМЕНТА НАБРОЯВАМЕ 1635 ЧОВЕКА. Съответно другото ни предизвикателство са отделните пазари със своята специфика. За да постигнем високия стокооборот трябваше да направим съответните инвестиции. Най-големият ни завод е в Роннебург, разширихме монтажното отделение с едно вложение от 5 млн евро. Увеличихме и складовата част, създадоха се нови офиси и съответно паркоместа за автомобилите на нашите сътрудници. В завода ни за пръскачките в Ландоу инвестирахме в нова сграда, където са позиционирани монтажното и бояджийското отделение. Оборудвахме нов офис, нова кухня и стол. Надяваме се в скоро време всичко да бъде завършено, инвестицията е от 7 млн евро.

Русия е пазар, където се монтират и отчасти произвеждат дадени детайли, ето защо вложихме 3 млн. евро в нов монтажен цех и офиси. Китай за нас е изключително атрактивен и перспективен пазар, там навлязохме по-късно, но тази година за пръв път построихме малък цех със складова част и офиси. Бразилия е пазар доста по-различен от всички останали. Много добър ръст отбелязваме и в Англия, преди работехме в съдружие с Грегоар Бесон, но преценихме, че трябва да имаме собствена сграда с офиси и складова площ, със съответни зали за обучение. В края на годината тя също ще бъде открита. Всички тези инвестиции обаче не са достатъчни. Планираме идната година да направим такива (отново в Роннебург – 8 млн. евро), в Украйна (3 млн. евро), а тук на място на „Зитценхоф“ 1 ще разширим офисите за инженерите и монтажните ни помещения.

Произвеждаме една от най-модерните и издръжливи техники, търсим винаги точната машина за точния пазар без компромиси, искаме да бъдем участници в по-нататъшното развитие на земеделието и нашата техника да носи на клиентите само ползи. Затова решихме върху какво да се фокусираме – и това за нас е КЛИЕНТЪТ.

Всички в Хорш изповядват тезата, че всеки стопанин за тях е ГЕРОЙ. Г-н Даниел Брандт, нач. отдел „Реклама“ открехна завесата към смисъла на новата визия:

– Както знаете пресата и маркетинга вървят ръка за ръка. Клиентът ще бъде във фокуса на нашата рекламна кампания, това ще видите на „Агритехника“. Оръжията на земеделците са и нашите машини. Ние ще ви покажем връзката между Героя и нас. Краката и глезените му представляват нашите сеещи шини, отзад на гърба се намират щангите с управлението. А как ще изглежда в движение и как ще бъде поставен в природата – това ще проследите след изложбата в Хановер. Това е нашата загадка…

(За дефилето на машините, за новостите и последните иновации във всяка ще ви разкажем в следващите броеве).

Велина ПЕТКОВА, специален пратеник в Швандорф, Германия

(повече в Агровестник – стр. 14-15)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!