ОТ 50 ГОДИНИ СЪМ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО, НО ТАКАВА СУША НЕ СЪМ ВИЖДАЛ!

*Това сподели Иван Йорданов, председател на ЗК „Приморец“ в село Тюленово. 80-85% от посевите с есенни култури в кооперацията са пропаднали през тази година. Есенната сеитба също е преминала трудно и тежко.

По-малко от 200 литра дъжд са паднали от 1 септември 2019 до 1 септември 2020 г. в община Шабла. Това показват официалните метеорологични данни, съобщи председателят на ЗК „Приморец“ в село Тюленово Иван Йорданов. Разговаряме с ръководителя на стопанската структура за основния проблем през годината – сушата, последствията от която ще бъдат много сериозни и трудно ще се преодолеят в годините напред.

-От 50 години съм в земеделието. Започнал съм през 1971 г., но такава суша не съм виждал – обобщава Иван Йорданов. – За 12 месеца в района паднаха едва 200 литра дъжд, като 7-8 от валежите бяха с по 5 литра, т.е. без стопанско значение. В кооперацията обработваме 10 000 дка земя в четири землища. В момента се опитваме да орем, но е много трудно. Чупят се телата, тракторите пращят, заминават части, гуми, износва се и се чупи инвентар.
Сега на дневен ред са рентите, а ние сме на кота нула. През тази година субсидията ще бъде рента. Собствениците казват: „Земята е моята, субсидията е моята!“. Ще им я дадем. Ще видим как ще просъществуваме, ще опираме до банки или кредити за следващата година. Ако ситуацията със сушата се повтори, нищо чудно да остане свободна земя за обработване. Това е нечувано в Добруджа!
Всичко е на гърба на земеделските стопани. Ренти, междуфирмена задлъжнялост… Много се говореше за подкрепа през последните месеци, и заради Ковид-19, и заради засушаването, но на практика какво се получава? Оказва се, че управляващите са за едни майка, за други мащеха. Не може да има сектори, които се подпомагат, а други – не. Имаме нужда от подкрепа за семена, за препарати, но нищо. Правят се един програми, измислят се разни работи, за които да се чудим как да се уредим. Уж щеше да има за пропаднали площи, пък после за 100%, после трябва да докажеш с хиляди документи, че е пропаднало, че не си изкарал добиви. Просто всичко е направено, за да не вземеш пари.
80-85 % от площите с пшеница и ечемик в кооперацията пропаднаха. Пролетните култури също не се развиха добре заради сушата. Изобщо през последните години засушаването в крайморските общини е силно изразено. Това рефлектира върху цялото производство.
Есенната сеитба на пшеница премина изключително трудно. Кампанията вече приключи преди 7-10 дни. Сяхме при невероятна суша. Не можеш да забиеш сеялката на повече от 4-5 см. Суша, буци, прахоляк… Някак успяхме да направим обработките и после сеитбата, но с цената на много разходи. 2020 година не можем и няма с какво да я сравним!
Що се отнася до търговията, в момента продаваме пшеница и слънчоглед, за да изплатим рентата. Трябва да покрием и задълженията си към фирмите. За да оцелее едно стопанство, трябва да се инвестира – било в машини, било в иновации, било в нови продукти за растителна защита и торове. Но това вече няма как да стане, независимо че фирмите за земеделска техника предлагат изгодни условия и лизинг.
Сега ще се опитаме да купим по-добри препарати и торове, за да подпомогнем пшеницата. Заради сушата в момента не сме торили нито грам. Всичко щеше да бъде хвърлено на вятъра. Имаме запаси, чакаме малко по-добро време.
Занапред ще се опитаме да вземем на отложено плащане семена и препарати и вече каквото Бог каже, това ще е!
Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!