„Очакваме по-тежка жътва в Антоновско!“

*споделя фермерът Христо Раев (на снимката), който заедно с вуйчо си Ангел Стефанов обработва 5000 дка в необлагодетелствани райони в общината.

Христо Раев заедно с вуйчо си Ангел Стефанов обработват 5000 дка край град и Антоново и региона. Значителна част от площите се намират в необлагодетелствани територии в област Търговище, като землищата на селата Орач и Малоградец,както и в Малка Черковна.

-Трудно се прави земеделие в този крайна Предбалкана. Почвите са полупланински и киселинни, като земята има таван на своето плодородие. През годините сме влагали какви ли не препарати и торове,но добивите не се увеличават. Тъй като правим и повече обработки, само се повишава себестойността на продукцията- обяснява 36-годишният стопанин.

Сега очакваме малко по-трудна жътва на пшеницата поради климатичните особености. Тъй като в последната десетдневка на юни имаше много дъждове, вече се появи вторична трева в нивите, а няма смисъл да бъде третирана. Очакваме жътвената кампания да започне около средата на юли – посочи Христо Раев.

Христо Раев активно участва във всяка кампания още от дете. Винаги е помагал на вуйчо си, който се занимава със зърнопроизводство още от 1995 г. Въпреки че работи като ръководител група в пътностроителна фирма, винаги е на полето при всяка възможност.

В жътвата се включват и трима механизатори, както и 5-6 временно наети работници. Това е възможност за допълнителни доходи на хора от тези малки населени места.

Фирмата на Христо и Ангел разполага с необходимия машинен парк за обработка на наетите площи. Сдобили са се с модерен комбайн и два трактора с марката „Джон Диър“, както и с още три по-малки машини – като Т-150 и „Болгар“. Преди години опитват да кандидатстват за осигуряване на техника по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства“ през първия програмен период на ПРСР. За съжаление, проектът им не е одобрен поради изчерпване на финансовия ресурс.

Поради трудния достъп до европейско финансиране младият арендатор се колебае как точно да развие стопанството си. Разполага с малка складова база за съхранение само на 400-500 тона зърно, затова предпочита да продава бързо на търговци.

– Макар че в Антоновско земята е слаба, винаги се радваме, когато успеем да приберем добра реколта. Стопаните, които работят хубави земи не разбират нашата радост, че след трудности и борба постигаме резултати – споделя в края на разговора ни Христо Раев.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр.27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!