Петър Мутафов от село Орешак съчетава пчеларство и традиционно занаячийство

* Той е председател на пчеларското сдружение в Троян, чиито членове произвеждат екологичен мед. По професия е дърворезбар – изработва сувенири, но се грижи и за 15 кошера, като смята да ги увеличи с още 10.

Петър Мутафов е председател на пчеларско дружество „Майка” – град Троян. В него членуват 60 производители от района, които отглеждат 1080 пчелни семейства. Радостното е, че сред тях са и доста млади хора, до 50-годишна възраст. Техните обекти се намират в китни балкански селища като Априлци, Черни осъм, Чифлик, Абланица и разбира се – край Троян. Двама вече са с биосертификат, а още четирима кандидатстват за включване по агроекологичната мярка. Троянският район е изключително подходящ за развитие на този тип чисто производство, защото е екологичен.

Петър е от село Орешак, където е разположен и пчелинът му. В населеното място работят около 15 негови колеги, но отглеждат до 20 кошера.

– Преди 4 години, когато влязох в този бранш, членовете на ПД „Майка” бяха 45, като постепенно се увеличават. Колегите първо започват да се занимават с пчеларство като хоби, както самия аз стартирах през 2009 г.

Основната ми дейност е традиционна за Орешака – занаятчийството, изработвам сувенири от дърво. По образование съм дърворезбар, завършил съм специализиран техникум по горска промишленост. Изработвам авторски изделия – чинии, кутии за бижута, които са украсени с флорални мотиви и др. Годишно през ръцете ми минават близо 3-4000 чинии и над 24 000 кутии в различни размери. Влагам много фантазия в тяхната украса – част от изделията са с танцуваща мома и ерген в народни носии, други са с изображение на българска роза. Чужденците, които гостуват в страната ни много ги харесват и искат да имат за спомен някой традиционен сувенир. Творбите ми се предлагат в специализирани магазинчета в различни туристически центрове – в Пампорово, Чепеларе, Банско, по Черноморието.

Петър Мутафов е на 36 г. и въпреки, че има частен бизнес, планира да развие и стопанството си. В момента се грижи за 15 кошера, но смята на първо време да ги увеличи до 25. Запалва се по пчеларството случайно, от свой приятел. С него често сядат на кафе и е впечатлен, че приятелят много се вълнува от своята дейност и се хвали. Така Петър взема два кошера и започва да се учи постепенно на този интелигентен занаят. Тъй като разполага с необходимите машини, изработва наведнъж десетина кошера. Познава отлично качествата на различните дървени материали и се насочва към иглолистния. Неговите колеги веднага оценяват сандъците и рамките и започват да го молят да изработи и за тях. Той обаче няма физическа възможност и време, а в Троянско има достатъчно майстори, които се занимават точно с тази дейност.

Въпреки ангажираността си, Петър се грижи с голяма любов за своя пчелин. Надморската височина на Орешак е около 400 м, като една от най-подходящите системи за кошери е Дадан Блат. Пашата в околността е ливадна и горска, но има и липа, както и акация. За съжаление, по време на цъфтежа на двете медоносни дървета се излели обилни дъждове в Троянския край и пчелите не са работили адекватно. Преди две години в района паднала хубава мана и пчеларите са извадили качествен манов мед. Обаче тази година поради жегите, високите температура и сушата, не е имало такава благодат.

Средният добив през последните сезони в пчелина на Петър Мутафов е около 25 кг/кошер, като през 2017-та е с пет килограма по-малко. Тъй като продукцията му е качествена, той успява да я реализира на близки и приятели, които вече са му постоянни клиенти.

Лилия Лозанова

Четете повече в Агровестник на стр. 21

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!