Подкрепете българското фермерство! За това призоваха говедовъди и овцевъди на Стекспо 2019

*Четвъртото поред животновъдно изложение се проведе миналата седмица в Международен панаир Пловдив. Проявата обедини производители от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България и Асоциацията за развъждане на породата овце Лакон. Родни фермери и специалисти два дни обменяха опит с колеги от САЩ, Шотландия, Франция и Австрия.

Четвъртото издание на животновъдното изложение Стекспо 2019 се проведе миналата седмица в Международен панаир Пловдив. То се организира от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България /АРМПГБ/, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите. В поредното издание за първи път се включиха и овцевъди от Асоциацията за развъждане на породата Лакон. Браншовиците показаха най-добрите екземпляри от чистопородни животни, които се отглеждат у нас – говедата Блонд Акитен, Симентал и Абердин Ангус, както и елитни овце Лакон. Малки и големи се насладиха и на северния елен Рудолф, който живее вРодопите на над 1500 метра височина.

Сред участниците в проявата бяха и топ-експерти в областта на развъждането на месодайни породи говеда и поддържане на пасища от САЩ, Шотландия, Франция и Австрия. В рамките на двудневното изложение те изнесоха интересни презентации на различни теми – за управление на ферма, хранене, размножаване и лечение на животните.

Традиционно за всяко животновъдно изложение се проведе и дефиле на различните породи, след което бяха избрани най-добрите бикове и крави. В журито участваше американецът Крейг Гъфи от щата Канзас, който даде висока оценка на животните. Г-н Гъфи е собственик на развъдно стопанство, специализирано в селекцията и репродукцията на месодайни породи говеда.

– За последните 4-5 години месодайните крави нарастват два пъти, а месодайните овце над 60% – се казва в поздравителния адрес от министъра на земеделието Десислава Танева. – Около пет пъти са се увеличили месодайните крави под селекционен контрол и с 40% месодайните овце. За същия период са изнесени живи говеда от България 34 600 броя. Кампания 2019 г. стартира през октомври с почти 35 млн. лв. плащания, насочени към 11 424 животновъда, участващи в първи транш. С втория транш, който ще се преведе през януари 2020 г., Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати 121 млн. лв. по обвързаните с производството схеми в животновъдството за периода 2-6 декември 2019 г. Животновъдството като един приоритетен сектор се подпомага посредством държавна помощ, включително и за изложения, каквото е днешното събитие, за което са отделени 50 хил. лв., се казва още в приветствието на министър Танева.

Г-жа Мариана Бандова, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България, увери присъстващите, че Асоциацията се стреми да засили интереса на повече животновъди към добрите производствени практики в овцевъдството. Една от основните причини за това е, че в тяхното прилагане се крият значителни резерви за подобряване на плодовитостта, продуктивността и икономическото състояние на овцевъдството и животновъдството като цяло. Г-жа Бандова отчете, че основните проблеми, стоящи пред този сектор в България са свързани с липсата на средства, пазари, нови технологии, храни за животните, ниски изкупни цени на продукцията. Приоритет на АРПЛБ е да се насърчи отглеждането и възпроизводството на овце от тази порода у нас.

– Една от основните ни цели е изграждане на национална реклама и стратегия в защита на родната продукция. Главнатата причина за обединение на усилията ни днес на Стекспо 2019 е, че агнешкото и говеждото се предлагат на пазара заедно. Ние имаме надеждата, че това партньорство ще ни донесе само успехи. Призовавам всички участници да се включат в каузата „Подкрепете българското фермерство“, защото единствено заедно можем повече и това е нашата надежда – завърши г-жа Бандова.

Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 13-16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!