Празник на зеленчукопроизводителя в Доматената къща в китното село Кичево

* Георги Кабаков и Илияна Вълчева отпразнуваха със засаждане на разсада от домати началото на новата стопанска година. От 5 години тук се произвеждат екологично чисти продукти.

Да отглеждаш вкусни домати със собствените си ръце, да разчиташ на зеленчукопроизводството и да влагаш в него всичките си усилия, средства и сърце, да научиш четирите си деца на труд – всичко това намираме в Доматената къща в село Кичево. В началото на месец май Георги Кабаков и съпругата му Илияна Вълчева организираха Празник на зеленчукопроизводителя. В биофермата се събраха приятели, колеги, съседи и роднини, за да поставят началото на новия стопански сезон. Разбира се, празникът беше свързан и с работа – всички имаха възможност да се включат в засаждането на новия разсад в подготвените лехи. Идеята на Георги Кабаков е всяка година в началото на месец май в Кичево да се празнува Денят на зеленчукопроизводителя.
Градината от 3,200 дка е разположена в двора на наследствена къща в село Кичево. Наоколо е истинска приказка. Дворът е тeрасовиден, завършва до бистро поточе с мостче, през което се стига до зелена поляна и горичка. Чистият въздух, тишината и чуруликането на птичките дори не подсказват, че на четири километра се намира морето с неговите курорти и застрояване.
И докато сръчните ръце на домакините садиха стръкчетата от биодомати, разговаряхме с Илияна и Георги за забравения вкус на българските зеленчуци, за трудностите пред малкия фермер и за желанието да се развива семейното стопанство.
Илияна: Днес поставихме началото на зеленчуковата стопанска година. Обикновено всяка година около 1 май се сее масово, градината става пълна от край до край с домати. В Кичево обаче се сее след 6 май, тъй като до тогава има опасност от сутрешни слани.
Георги: Тази градина е добре наторена, тя се гледа от 50 години. Всяка година в нея се слагат около 10-на ремаркета или около 5 тона овча тор. Доматът иска естествени продукти, от това идва вкусът му. Поливаме с чиста изворна вода, защото това е другият важен фактор. Ние използваме водата от каменна чешма на 100 метра от къщата. Според мене вкусът на нашия домат идва от водата, почвата и слънцето. Всичко се гледа на открито, защото това е много важно.
Нашата Доматена къща е биологично сертифицирана, вече четири години сме под контрол. Проверките ги извършва фирма „Балкан Биосерт“, добри колеги са, добре работим с тях. Всяка година идват да проверяват, взимат си нужните проби, описват каквото им трябва. Контролът им е доста строг, но когато се спазват правилата, проблеми няма.
Илияна: От миналата година се опитваме напълно да затворим цикъла със сезонни зеленчуци. Зимата сеем салатки, лук, чесън, спанак. Лятото имаме домати, краставици, грах. Опитваме се напълно да затворим производството, така че всяка една седмица да имаме свежи продукти, които да извадим на фермерския пазар.
Започнахме преди 5-6 години да се занимаваме със зеленчукопроизводство. През 2013 г. малко на шега отгледахме реколта от зеле, което стана много хубаво. След това имахме боб в градината. Така лека-полека добавихме домати, краставици. Една вечер с нашите кръстници бяхме на маса и така от дума на дума стигнахме до името на нашата къща. Отглеждаме домати до късно, ядем домати до декември и дори началото на януари. Това са домати наше собствено производство.
Георги: Прибираме ги зелени в каменна маза, в която има постоянна температура от 13 градуса. Отделно съхраняваме продукция в буркани. Цяло лято сме тук на огъня, виждате камината и огнището. Гордеем се с нашите домати в буркани и с нашата лютеница.
Илияна: Нашата продукция много се търси, хората вече ни разпознават. Не са малко обаче и проблемите. Ето например, вносът на пластмаса, както аз наричам доматите от чужбина. Те идват с ниска цена, как да търсим на нашия истински домат реалната стойност? Хората гледат евтиното, а не качеството. Обяснимо е. При краставиците също е така. През миналата година хвърлихме страшно много продукция. Влагаме усилен труд, ние двамата сме, един работник и помощта на децата. Никой не си дава сметка как сме отгледали зеленчуците, как сме постигнали всичко…
Георги: Три-четири пъти хвърляхме по 500 кг краставици в чували. Не можем да ги продадем, цената много бързо пада. Търговските вериги не се интересуват от малките производители, а само от големите. Ние нямаме масова продукция, за да зареждаме всички магазини на дадена верига. А хората отиват там да пазаруват.
Илияна: В големите търговски вериги няма място за дребния производител, независимо от качеството или сертификатите на зеленчуците. Затова реализираме продукцията основно на фермерски пазари във Варна.
Георги: Искаме да се развиваме, да увеличим площите. Нямаме обаче никаква финансова подкрепа или субсидия…
* * *
През целия празничен ден в двора на Доматената къща звучаха народни песни и музика. Облечени в пъстри носии, жените от фолклорната група „Кичевски напеви“ радваха гости и домакини. С гордост представиха и песента „Кичево – кътче от рая“. Кметът на селото Иванка Маринова разказва, че тук няма демографски проблем. Точно обратното – Кичево е пълно с много млади семейства с деца. Селото постоянно расте, жителите му достигат през лятото до 1200. Детски площадки, училище, детска градина, църква, читалище с богат културен живот – това са само част от „богатствата“ на Кичево.
Ела СТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!