Предлагаме чисти продукти, защото мислим за децата си!

* За да достигнеш до потребителите, трябва да им кажеш истината за предлагания продукт – заявява г-н Стоичко Миличин, консултант на фирма „Филикон 97“ АД- Пловдив.

Стоичко Миличин е роден през 1970 г в град Пазарджик. По образование е дипломиран магистър психотерапевт в областта на индивидуалната психология и магистър по икономика. Има дългогодишен опит и квалификация, придобита в България и Русия. От няколко години е консултант на фирма „Филикон 97“ АД – Пловдив. Той беше представител на дружеството в новосформираната „Задруга за чиста храна“, която има идея да обедини родни производители на истински и екологични хранителни продукти.

– Г-н Миличин, бихте ли представили накратко фирмата, на която сте консултант ?

– „Филикон 97“ АД е най-старият концерн в Пловдив и има над 70-годишна история. Фабриката е построена по всички съвременни изисквания, но на нов терен. Тя реализира продукцията си в над 40 държави от шест континента – Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Австралия, Африка.

Производството и е в няколко направления, като едното е сокове, нектари, плодови напитки, студени чаеве. Един от „диамантите“ в продуктовата колекция е „Розов еликсир“ – безалкохолна напитка от българската роза дамасцена. Другото е насочено към различни видове и класове консервирани храни – Килесил краставици, лютеници, консервирана капия, сладка царевица, белени домати на кубчета, на пюре, на сок, кетчуп, различни сосове – чеснов, чили, горчица и др.

– Какво ще донесе на Вашата фирма, която е добре позиционирана на международния пазар, включването в „Задругата за чиста храна“?

– Целта ни не е свързана само с ползите в бизнеса. А да мислим за това, което предлагаме като храна на нашите деца и какво можем да направим за тях. Затова идеята на сдружението е не печалбата, а със събраните пари да направим нещо хубаво. Едно такова начинание е да образоваме децата, да повишим културата им на потребители, специално в областта на хранителните продукти.

Искаме да помогнем на колеги и от други браншове да популяризират своите продукти. Вече имаме доста идеи в тази насока, но се надяваме, че ще бъдат заявени още инициативи с включването на нови членове. Важно е да подкрепим дребните производители, които имат много добри продукти – освен здравословни и вкусни.

От 4 години нашата фирма произвежда соковете от серията „Грено“ – 100% изцедени, студено пресовани. За създаването й използваме нова немска производствена линия за студено пресоване. Това е нова технология, при която сокът се произвежда без термична обработка. Плодовете се изцеждат в много висока степен, включително и полезните им съставки, които се съдържат в корите, дори семките на ябълките. Всички плодове, които ползваме са български, с изключение на цитрусовите. Купуваме продукция от цяла България.

Само за сравнение искам да поясня, че повечето натурални сокове се произвеждат с термична обработка на плодовете.

– Как българският пазар приема новите и чисти продукти като въпросния сок?

– Рискът е огромен. Но успяхме да наложим новите сокове, като използвахме различна стратегия – лична среща на потребителя с продукта. Повечето производители, които правят натурални продукти, поемат огромен риск. На българския пазар са утвърдени две „секции“ – на конвенционалното и биопрозводстовото. Ние предложихме серията „Грено“, която е някъде по средата и е нещо непознато, макар и иновативно. Те са максимално близо до „био“-то, но са на по-достъпна цена. Затова върху етикета на продуктите от въпросната серия сме написали и точно колко истински ябълки са вложени. Това е чист продукт.

Нашата печена капия също се приема много добре, защото в нея няма оцет, консервацията е без тази киселина.

– Използвате ли по-нестандартни подходи за проучване и маркетинг?

– Преди да пуснем студен чай „Ройбос“ в търговската мрежи, направихме специално тестиране. Студеният чай е в половинлитрова разфасовка и търсихме основната целева група, която го употребява. Според нас това е поколението между 15 и 25 години и затова отидохме при студентите, като презентациите бяха проведени пред университетите. Нашите консултанти се допитаха до младите хора, които пък изразиха своето мнение за вкуса, за дизайна. Така успяхме да създадем и развием този продукт, който е базиран на желанията на консуматорите. Поздравихме се с прекрасни продажби…

– Каква е тайната на това да достигнеш до клиентите, чиито вкусове са толкова многообразни? Как успявате да вкарате тази различност в производствената линия?

– Опитваме се да правим различни типове сокове за хора с различен вкус. Нещо повече, опитваме се достигнем до най-високото ниво – човешките ценности, да образоваме потребителите. За някои хора това да се храниш здравословно е важно и е ценност, а за други – не е. Затова произвеждаме и стандартни продукти като кисели краставички, лютеници, сосове.

Над половината от произведените сокове са предназначени за външния пазар. При консервите делът е по-малък, защото всяка държава има традиционен вкус.

– Каква трябва да е правилната стратегия, чрез която в днешната конкурентна среда се достига до хората? Има ли някаква формула?

– Да, има формула – трябва да си различен от останалите. Да предложиш нещо ново, с което да си уникален като концепция. Това беше и идеята ни за серията „Грено“ – да направим нещо истинско, което го няма на пазара. В този смисъл въведохме нова категория в производството на сокове – студено пресовани. Дотогава имаше сокове с ниско плодово съдържание и 100 % плодово съдържание, произведени по стандартна технология. Ние пуснахме продукт, произведен по иновативен начин, с над 70-80% запазване на полезните съставки.

– Как проследявате дали суровината е „чиста“, след като не ползвате биосертифицирана?

– Досега никога нямахме гаранция, въпреки че работим с дългогодишни партньори. Сега в контекста на „Задругата за чиста храна“ се надяваме да се свържем с още такива стопани, които могат да ни дадат гаранция за чиста продукция. Разчитаме също на лабораторията и на нейните резултати, а вече се надяваме и на директен контакт със стопани.

Ползваме природни оцветители за цялата продукция, без да фрагментираме пазарите, независимо за кой континент са предназначени. Защото ние сме си поставили за цел не само да правим бизнес, а и да образоваме хората, да повишаваме потребителската им култура. Затова им предлагаме чисти продукти от родни суровини, с истински вкус! – завърши Стоичко Миличин.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!