ПРИ НАС НЯМА СЕЗОННОСТ, НИЕ ИМАМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ВСЯКА КАМПАНИЯ, ЗА ВСЕКИ ЗЕМЕДЕЛЕЦ, ЗА ВСЕКИ РАЙОН…

<> Тази е насоката в дейността на „Лидер консултинг“, фирмата, която за кратко време зае водещо място у нас с актуалните си и адаптивни предложения, с професионалните съвети и препоръки за успешен бизнес. В края на тежката 2020 година и в навечерието на светлите християнски празници, помолихме инж. агр. Евелина Маринова, търг. директор на компанията, за една равносметка.

-Г-жо Маринова, вие сте партньор и официален вносител за България на водещата австрийска семенарска къща SAATBAU LINZ, малко назад във времето, защо избрахте тази компания?

-След като получихме предложението и се запознахме, SAATBAU LINZ веднага ми допадна като структура на компанията и огромно портфолио, което ни дава възможност за избор и гарантира голям интерес и разнообразна клиентела. При нас няма сезонност, ние имаме предложения за всяка кампания, за всеки стопанин, за всеки район. Сърдечно отношение, равнопоставеност между партньорите, гъвкавост и лоялност – това са качествата, които изключително много ценя в нашите взаимоотношения и които бяха заложени още в първия ни разговор.

-Мисията ви е да извлечете потенциала на земеделския производител във всичките му аспекти, успявате ли?

-Българският земеделец има голям потенциал. Той бързо се разви през последните десетилетия, но още не е разгърнал своите възможности докрай, така че има големи перспективи за развитие пред нашето земеделие. Слоганът ни е за волята и за знанията. Можем да помогнем на земеделците със знания, те могат да ги надграждат и от други източници, но волята може да бъде само тяхна заслуга, така че КОЙТО ИМА ВОЛЯ И ТЪРПЕНИЕ, ТОЙ ДОСТИГА МАКСИМАЛНИ УСПЕХИ!

-Вие бяхте една от първите консултантски фирми, как ви възприемаха преди 5 години и как днес?

-Когато започнахме веднага няколко клиента се възползваха да сключат с нас договор за консултации и мога да твърдя, че още през първите месеци усетиха подобрението в своето производство. Но един голям земеделец тогава ми каза: „Нали знаеш, че ние всичко знаем и за акъл не обичаме да плащаме, ама ако ни продаваш нещо, ние ще си купуваме от теб, защото ще се ползваме от твоите съвети.“ Е, така той стана инициаторът за нашата търговска дейност.
В момента обаче все повече партньори търсят активно нашата консултантска дейност. Не защото мен са ме възприемали по друг начин, а вече възприемат своето земеделие по друг начин. Защото се убедиха, че наука и задълбочен размисъл си трябват. Не може да се работи на „рекъл-казал“ и всякакви авантюристични идеи да се пробват с надеждата за големия джакпот.
Плануването и организацията са „А и Б“ на успешното производство, независимо дали е земеделско или шивашко, дали е на малко или огромно стопанство.

-Приоритет в дейността ви са личните контакти, посещението на полетата. Какви изводи бихте направили относно представянето на продуктите на австрийската компания в настоящата неблагоприятна година?

-Годината беше много неблагоприятна в Източна България, в другите райони беше различно за пролетници и есенници, но като цяло нашите клиенти са доволни от предложените продукти. Нашите царевици, например, имаха едни от най-добрите постижения и в добри, и в лоши региони. Няколко сорта пшеница и ечемиците ни също дадоха всичко от себе си, много добре се отчетоха и Клиърфийлд-слънчогледите.
ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ УСПЯХМЕ ЧРЕЗ ОПИТИ И НАБЛЮДЕНИЯ ДА СТРУКТУРИРАМЕ ЕДНО РАЗНООБРАЗНО И ПЪЛНОЦЕННО ПОРТФОЛИО, а и селекцията напредва с бързи крачки, така че в момента внасяме всичко най-ново, създадено за тези географски ширини от SAATBAU LINZ. Това е семенарска къща – ако няма собствена селекция от даден продукт, компанията закупува лицензи от други селекционери, прави семепроизводство при своите сдружени членове, заготовка в своите модерни бази и така винаги има всичко за всеки.
За земеделците ние сме синоним за качествени пшеници и най-вече се обръщат към нас за тези семена – не само протеиновите пшеници, но и тези с високо качество: Активус, Аурелиус, от тази година и Апексус – много се търсеха. Но нашите сортове ечемик Кармина, Адалина и Лентия и тритикале Трибонус също ни донесоха немалък имидж. За първа година предложихме фуражна пшеница с голям потенциал и може би заради самото име – сортът се казва ТОНАЖ – заявките просто валяха. Относно рапицата, този сезон интересът беше много нисък. Площите паднаха стремглаво, така че тя не ни е приоритет, но от хибридите най-търсен беше Пантеон, а иначе ние продаваме повече линейни сортове, каквито другите фирми не предлагат.

-С времето успяхте да формирате положително отношение към междинните и покривните култури.Акцентирайте върху тях?

-Междинните култури са нашата запазена марка, с тях станахме изключително популярни, чрез нас земеделците научиха много за тях и все повече се интересуват. Ние бяхме първите, ние положихме най-много усилия – статии, каталози, лекции, презентации по семинари и в ютуб, открити дни, конкретни съвети и консултации. Естествено, вече има и други пропагандатори на покривни култури, но ние прокарахме пътя как правилно да се борави с тях.
Площите се увеличиха значително, повечето земеделски производители разбраха, че ПОКРИВНИТЕ КУЛТУРИ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОЧВЕНОТО ПЛОДОРОДИЕ. После вече можем да говорим за различни технологии. На практика кампанията ни за междинни култури е целогодишна – от април до септември е търговската, от септември до септември е консултантската ни кампания.

-Фокусирате се вече и върху пролетниците. Посочете няколко характеристики, които биха гарантирали успех на зърнопроизводителите.

-Голям успех имаме през последните 3 години с нашите хибриди царевица и един сорт люцерна – Ла Рока. Позната е! За моя собствена изненада SAATBAU LINZ има невероятен потенциал и инвестира изключително много в селекцията на царевица, притежава огромна генна банка и работи за различни климатични зони.
В практиката се наложиха високодобивни хибриди царевица, отличаващи се като изключително стресоустойчиви и добивни: ИЛЮСТРАДО, МУЛТИПЕЛ, ПЕРАЦИНО, от тази година новите ЕСТЕВИО и БЪТЕРФЛАЙ. За силаж много се търси късният АГРОКИНГ. Царевицата е дражирана с комбинацията ОПТИПЛЮС за силен старт, това много се оценява от земеделските производители.
Относно люцерната – това е най-сухоустойчивият и издръжлив сорт, който съм срещала в моята практика. В цяла България има масиви с нея и няма разочарован клиент. Ние предлагаме и много други неща за пролетната кампания: грах различни видове, фий, лупина, соя, звездан, пролетни житни – ечемик, пшеница и овес, сорго, суданка, елда, тревни смески за пасища и ливади и техните компоненти, слънчоглед от различни технологии, като подчертан успех имат нашите Клиърфийлд хибриди АЛВАРЕС и ФЛОРАСЪН.

-И на финал – какво още предстои през тези есенно-зимни дни, което стопаните не бива да забравят?

-Януари трябва да е месец за размисли. Не за „гонене на торачки по полето“. След празниците първо правим равносметка на миналата година – агрономическа и икономическа. След това си оглеждаме сеитбооборота, определяме сортовата структура, правим план за хранене, анализ на растителната защита и доколко сме се справили, начертаваме стройна организация на полската работа, която предстои, план за инвестициите и т.н.
Не на последно място е добре да се погрижим и за обучение на персонала, ние предлагахме такъв пакет и за съжаление в България това е силно подценено, а после се чудим защо нямаме кадри. Трябва да инвестираме в човешкия ресурс, не всичко може да се автоматизира и въпреки дигитализацията и в момента ненормалната пандемична дистанцираща хората обстановка, човешките умения и познания са много важни за успеха във всеки един отрасъл.

(повече в Агровестник – стр. 14-15)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!