ПРОВЕДЕ СЕ 26-то ИЗЛОЖЕНИЕ „БОРСА ЗА СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ“

*организирано от „Добрички панаир“АД. Форумът събра на едно място фирми,обслужващи бранша и земеделски производители, които обмениха опит и добри практики за рентабилно селско стопанство.

*Новост в тазгодишното издание бе обучителният семинар за запазване плодородието на почвата.

За 26-ти пореден път „Добрички панаир“АД организира „Борса за семена и посадъчен материал“. През изминалата седмица в сърцето на Добруджа панаирът постави началото на селскостопанските прояви в България за 2020 г. В специализираното изложение взеха участие близо 50 фирми от цялата страна, които предложиха на посетителите освен семена и посадъчен материал, също овощни дръвчета, земеделска техника, специализирана периодика и литература и други. Новост тази година бе обучителен семинар за почвата с няколко теми: „Как да върнем плодородието, безорна технология, покривни междинни култури“; „Първи стъпки в безорната технология, финансовите и огромни ползи за фермерите. Все по-големи крайности наблюдаваме във времето, огромни жеги,дълги месеци без валежи“; „Как да направим така, че почвата да не се влияе толкова от тези трудни моменти, чрез пускане на дълбоки корени, чрез оставяне на растителните остатъци да пазят почвата от прегряване и изпаряване на влагата, чрез засяване на покривни култури, които да правят така, че растенията да не боледуват и увеличават добива“ и „Как можем да направим истински качествен компост, пълен с микроорганизми в домашни условия безплатно и огромните му ползи“.

На официалното откриване присъстваха д-р Емилия Баева, зам. кмет на Добрич, г-жа Мая Димитрова, председател на Общинския съвет, Грациела Павлова, директор на Областна дирекция на ДФЗ, инж. Десислава Иванова, директор на Областна дирекция Земеделие. Събитието откри г-жа Звезделина Иванова, изп. директор на „Добрички панаир“ АД:

***

На официална вечеря в първия панаирен ден бяха връчени традиционните награди на „Добрички панаир“ АД. Организаторите отличиха „Сортови семена“ – София за дългогодишно участие в изложенията на „Добрички панаир“ АД. Грамота получи и Опал Зи“ ООД за огромния си принос в създаването на нови сортове домати и пипер. Призът на Института за зеленчукови култури Марица – Пловдив, е за селекция на български зеленчукови култури с високо качество и автентичен вкус. Грамота получи и „Грийн парадайз“ ООД – производител на овощни дръвчета и лози.

Голямата награда на „Добрички панаир“ АД отиде при Corteva Agriscience™ – фирма иноватор в земеделието в България за рекордни добиви при царевицата и слънчогледа.

По традиция „Агровестник“ отново участва в изложението със самостоятелен щанд.

Екип на „Агровестник“

На снимката – трикольорната лента прерязаха г-жа Звезделина Иванова (вдясно) и д-р Емилия Баева.

(повече в Агровестник – стр. 15-18)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!