ПРОДАЖБИТЕ НА БИОМЕД НАРАСНАХА 2-3 ПЪТИ, ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

  • Това е вкусен начин на профилактика – уверява Стефан Стефанов, който се грижи за 135 пчелни кошера на уникално място – до варненското езеро и морето.

Заради страха от коронавируса, продажбите на мед от биопчелина на Стефан Стефанов от Варна са нараснали поне 2-3 пъти. Той е уверен, че предлага на хората продукт с високо качество, защото и преди който е опитал продукцията му, е станал негов клиент. Пчеларят препоръчва на хората да го смесват с джинджифил или с пчелен прашец, защото това е вкусен начин на профилактика. За тази цел е подходящ и прополисът, който е естествено антивирусно средство.
Невероятният вкус на неговия мед се дължи на изключително чистия район, в който го произвежда. Мястото е уникално – в горичка близо до варненското езеро и морето, далеч от всякакви промишлени замърсители. Той и семейството му живеят в къща в този живописен район и се радват на природата. По образование е инженер-технолог на металорежещи машини, завършил в морския град. След масовите съкращения през 1993 г. се насочва към търговията с хранителни продукти, като има 2 магазина и над 20 работника.
През 2008 г. се запалва по пчеларството от приятели, като започва с два кошера, които увеличава постепенно. В един момент решава, че това е неговият бизнес и закрива търговските си обекти. През 2015 г. преминава към биопчеларство, защото усеща, че то е близко до неговата лична философия. Има пълната подкрепа на съпругата си Славка Андреева – икономист, която много обича природата. Двамата се насочват към сертифициращата фирма „Маком“ В. Търново, с която ги свързват не само партньорски, но и приятелски отношения. Уникалните качества на меда от варненското езеро са доказани в немска лаборатория, където всяка партида е изследвана по 950 показателя.
В момента има 135 кошера. В района пашата е основно акация, липа, горска и ливадна.
Стефан Стефанов признава, че няма никакви проблеми, тъй като обича хобито си, превърнало се в професия. Почти всяка година се възползва от възможностите на Националната програма по пчеларство, основно от мерките за закупуване на кошери и майки. Той е регистриран по Наредба 26 и има възможност да разфасова и пакетира продукцията. Благодарение на контактите си успява да я реализира в магазини във Варна.

-За съжаление много от българските пчелари нямат този шанс, трудно реализират продукцията и това ги поставя на ръба на оцеляването. Не са малко и колегите, които се отказват от тази дейност. Освен това е труден пазарът на биопродукцията у нас – обобщава ситуацията стопанинът.
В двора заедно със съпругата си отглеждат 15-20 „щастливи кокошки“ и 10-на пуяка. В зеленчуковата си градина, разположена на 300 кв. м засаждат домити, пипер, зелен боб, праз и др.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!