ПРОДУКТИТЕ И УСЛУГИТЕ НА „ГЕОВАРА“ ЕООД ЕЛИМИНИРАТ ПРОБЛЕМИТЕ С ОЧЕРТАВАНЕТО И ПРИДОБИВАНЕТО НА ИМОТИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВИСОКАТА СИ ТОЧНОСТ

* Фирмата е официален представител и сертифициран сервиз на Hi-Target и NEDO за България. Предлага пълен асортимент геодезически инструменти и аксесоари с пълна гаранция и доказано качество.
* С Qmini А7 – смарт телефони с революционни размери или таблет Qpad X5, лесно и с висока точност управлявате земите си, без да ви е необходим геодезист.

„ГЕОВАРА“ ЕООД бе сред изложителите на тазгодишните БАТА Агро и първите по рода си Международни дни на полето. Запознахме се с младия и амбициран екип, а собственикът – Никола Димитров, разказа повече за продуктите и услугите, които предлагат на българските земеделци:
– Фирмата е от 2 години на пазара. Преди време проверих коя е най-добрата фирма за геодезия в Китай, която може да даде конкурентни цени. И така се свързах с Hi-Target – най-голямата фирма за високоточни GPS-и в Китай, на която след дълги преговори, станахме официални представители за България. И се убедихме, че имат супер продукти, които са със супер качество и достъпни цени за нашия пазар.
Тази година за пръв път започваме да се занимаваме със земеделие, защото искахме да преведем всичко на български и да сме сигурни в това какво продаваме. Още в началото на разговора ни мога да се похваля, че спечелихме приз за най-добър дилър за миналата година, говоря за международния отдел. От първия ни сезон като фирма печелим награда за най-добри продажби, реализиране и иновации, които сме приложили.
Компанията, която представляваме, е абсолютен лидер на пазара на високоточните инструменти. Ние сме и сервиз и официален представител за България. Предлагаме и решения за геодезисти, но имаме доста компактни и достатъчно евтини устройства, които могат да се използват от хора без такова образование. Достатъчно лесни за употреба – всичко е на български, Android-устройства. Всички апликации са налични в Google-магазина на вашия смартфон. Нашите GPS-и са ръчни. Не се налагат вертикални стойки, чанти, контролери, антени…
Доста от земеделците и геодезистите имаха проблеми с бързината на работа, начина на обмен на информация, точност и най-вече цени. Оказа се, че ние предлагаме всичко това – нашите устройства са много лесни за използване. Могат да се прехвърлят файлове по 10 начина, като най-трудният е с… кабел. Много добре сме позиционирани като цени и можем да дадем много добри комплексни устройства. Аз обичам да казвам, че предлагаме комплексни услуги, а не само GPS, който дава някакви координати.
Ние го доставяме, обучаваме клиента, качваме обучителни филмчета на всяко устройство. Имаме отдалечен достъп до всяко едно устройство, което значи, че можем да се закачаме директно на дисплея и да му показваме какво трябва да натисне. Това означава, че се получава комплексна услуга, защото не оставяме клиента сам да се чуди, по-скоро му даваме инструмент, който може да му върши работа.
За момента най-голямото предизвикателство за нас е да покажем, че много високата точност е лесна за използване и всеки може да си я позволи. Защото досега софтуерите бяха сложни, професионални фирми се занимаваха с това нещо, оборудването беше много скъпо. Например, инструмент с 1-2 см точност започва от 15 000 лева нагоре. При нас в момента един от моделите, който е за 1 см точност струва около 6000 лева без ДДС (Qmini A7 е на цена 3000 лв без ДДС), всичко е на български и с 2 натискания на копчето сме си в парцела. Натискаме „заведи” или „измери” и с 1 см точност се озоваваме там, където искаме. След това натискаме трето копче, което е примерно „източи” измерване към шейп файл (.shp), който е универсален за всички компютърни софтуери – на ДФЗ, МЗХГ. С едно натискане на копчето или го качвате или го сваляте от устройството. Избирате „споделяне”, например чрез имейл, и информацията се озовава, където искате. И се оказва, че имаме едно решение, което е евтино, лесно за използване и много от нашите клиенти могат да разчитат на висока точност и сами да си управляват имотите.
Ще разкажа малко повече за нашите услуги. Примерно имате хиляди декари или стотици парцели, които са на различни места, в различни землища. По-голямата част от клиентите, с които работим разполагат с компютърен софтуер, който е български и им помага да си управляват земите. И при нас идват земеделци с молбата да разберат къде точно са им границите. Това е нашето решение. Първата услуга, която предлагаме е очертаване на имоти или трасиране. Това по принцип се извършва от геодезист. Свързваме се с такъв специалист от района, прави ни се оферта. Има дадено заплащане на брой точки, които се поставят и се изготвя цена. Изчислява се броят точки, на които трябва да поставим нещо ограничително (кол, камък) и се прави заявка. След 1-2 дни идва геодезистът и поставя някакъв маркер. Смело мога да кажа вече, че земеделецът сам може да направи това с нашето устройство.
НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ ТОЧНОСТ Е НА ТАБЛЕТА Qpad X5. Едната модификация е с точност до 1 см. Предлагаме същия вариант, но с по-евтина антена, която осигурява точности от 3-4 см до 15 см. А моделите Qmini са на практика смарт телефони, но се различават от тях по това, че имат диференциален GPS, което означава, че получават поправки. GPS-ите се делят на 2 типа – едните получават поправки и имат висока точност, а другите нямат възможност да получават поправки и са неточни.
Разполагаме с Qmini А7 – смарт телефон, който работи с точности от порядъка на 20 см. Размерите му са наистина революционни. Да имате такава точност, с такъв размер устройство, никой друг не може да ви го предложи в момента на световния пазар, ние сме единствените. Цената му е достатъчно ниска, като притежава 2 SIM карти и е с много мощен процесор. За очертаване на площи, трасиране на граници, визуализиране на имоти и землища.
Втората услуга е ИЗМЕРВАНЕ – това означава, че може да очертавате дадените земи. Имаме няколко режима на измерване. Първият от тях е автоматичен и на 2 метра, например, да ви записва точки. И тръгвате с кола или на ръка и очертавате дадената площ. Хубавото тук е, че говорим за много висока точност. Могат да се вписват и данни – каква е продукцията, кога е сята, кой е операторът, който е заснемал и други характеристики на посевите и почвата… Също при почвовземане, от къде точно е взета пробата… И с едно натискане на копчето информацията ви се генерира. Основно тази функция се използва най-често, когато клиент ще си купува земя. Той е запознат с имота, отива на място, като предварително си е заредил приложението и се оказва, че 20% от него влиза в дере. Защото Google-подложката може да бъде с дори 5 метра грешка. Това на големи дължини си е доста площ. Така клиентът разбира, че не е точно както изглежда на картата и очертава това, което е годно за обработка.
Чрез нашите продукти се премахват проблемите с очертаванията и придобиването на имотите, защото работят с изключително висока точност. Всеки иска да има нещо малко и компактно. С нашите продукти си включвате интернета, натискате едно копче и имате точност да кажем средно до 10 см. Една измерена площ по този начин и след 50 години ще е абсолютно същата. Няма по-точно решение към момента.
Цената на продуктите ни е крайна – с обучения, доставка, гаранция и всички налични необходими софтуери. Не се налага заплащане на части, антени, кабели или допълнителни софтуери на устройството. Практиката ни показа, че всички наши клиенти много бързо свикват с устройствата – за не повече от месец. Те работят с висока точност, но е необходимо да има интернет, за да се получават т.нар. корекции. Затова всеки от нашите инструменти е оборудван с места за 2 SIM карти. Това предоставя възможност да ползвате 2 различни оператора. И интересното е, че е необходим много малко интернет, за да върви процесът.
Първата година сме осигурили тази корекция напълно безплатно, а за втората – сме договорили доста добри цени. Това е по избор – ако не се поднови абонаментът, устройството продължава да работи. Въпросът е, че ще е с по-малка точност.
Единственият ни проблем е да докажем, че за толкова ниска цена земеделецът може да спести доста средства и време, за да си управлява земите. Интересното е, че винаги чуваме от нашите клиенти „точно това ни трябва“, което много ни радва. Работим съвместно с популярните компютърни софтуери за земеделие и нашите устройства имат пълна съвместимост.
За мое голямо щастие към момента нямаме конкуренция като размер, точност и цена. Вече работим в цялата страна и имаме продажби навсякъде. При нас няма недоволен клиент (за момента). Постоянно пътуваме и сме близо до фермерите, за да им демонстрираме как работят нашите продукти и да им разясним тънкостите.
В момента разполагаме с 2 офиса – в София и Варна. Официалният ни сервиз е в София, на бул. „България” 110. Основна практика е да дойдем лично до желан имот и да демонстрираме всички устройства и техните възможности. За нас е изключително важно да покажем реално как работят, а не просто на хартия. Всеки клиент може лично да тества системата и да прецени дали му харесва работата с нея. Бих казал, че за нас е удоволствие да предлагаме продуктите на Hi-Target.
(повече в Агровестник – стр. 13-14)

За повече информация: +359 889 893 363

На сн:
Никола Димитров (вляво) с един от сервизните техници – Лазар Пепечков на щанда си на откритите дни край Пловдив.

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!