Продукцията на „Biostyle“ е търсена в много европейски страни

* Над 300 артикула – биосладки, крекери, сурови десерти, бонбони и др. се произвеждат в завода в Пловдивското село Брестовица, като над 70% от тях се изнасят в чужбина.
* Собствениците сем. Евгения и Димитър Стаменови вярват в биохраните и оценяват ролята им за човешкото здраве.

Фирма „Biostyle“ Пловдив е създадена през 2010 г. от семейството Евгения и Димитър Стаменови. Въпреки, че тя е икономист, а той-инженер, от няколко години са се посветили на производството на биосладки, соленки, крекери, сурови десерти, бонбони и др. В момента предлагат над 30 артикула, като близо 70% от продукцията реализират в различни европейски страни – Финландия, Белгия, Швейцария, Англия и др. Останалата част предлагат на вътрешния пазар.
Идеята да се занимават с тази дейност възниква по необходимост – поради здравословен проблем и така започват да търсят чиста храна. Оказва се, че не е лесно да я намерят и така осъзнават, че има пазарна ниша. Същевременно семейството приема „био идеята“ като лична философия и начин на хранене. Инвестират основно собствени средства и през м.г. откриват нов завод в с. Брестовица, Пловдивско. Тъй като производството е специфично и на пазара няма голям избор от съоръжения, Димитър Стаменов сам конструира и изработва част от машините.
– Някои продукти се правят ръчно от десетина служители – обясни 32-годишната Евгения. – Част от изделията предлагаме в хипермаркетите „Билла“ и „Кауфланд“, както и в някои бензиностанции. Започнахме с биомагазини,като отделяме много време и внимание да разясняваме на хората ползата от биологичната храна. Цялото производство е сертифицирано от „Австрия Био Гаранти“. Най-големият ни пазар е в София, където купувачите са информирани за ползите от тези продукти.
Дълги години ежегодно посещавахме специализирани изложения в чужбина, основно в Германия, Англия и Швеция и така установихме контакти с голяма част от клиентите.
Крекерите са седем вида и представляват микс от семена, ядки и зеленчуци. Основните съставки са слънчогледово семе от Добруджанския край, ленено семе от Латвия, както и биозеленчуци като моркови, чушки, лук от Пловдивско. Бадемите са български, от Югозападна България, а орехите – от Югоизточна. Биомедът е от калоферско, а биолимецът – от района на Странджа. Те са внимателно приготвени с любов, бавно изсушени при ниски температури ненадвишаващи 42 ° C, за да се запазят всички ценни микроелементи и полезни съставки. Подходящи за здравословна закуска, както и с различни салати, дипове (разядки) и супи.
Бонбоните се приготвят от комбинация от сушени плодове и ядки, като се добавя пробиотична добавка веган варианта на лактобацилус булгарикус. Щамът се отглежда в частна лаборатория в София върху сок от морков. Използват се и сушени сливи от Кюстендилско, фурми, стафиди и др.
За уникалните качества и вкус на бонбоните, фирма „Biostyle“ през 2017 г. е отличена с първа награда в категория „Специални храни“ по време на международно изложение в Лондон.
В България клиентите търсят предимно пълнозърнести продукти. Сред тях разнообразието е голямо: сладки със сливи и кокос, пълнозърнести без глутен, кокосови сладки без глутен, сладки с рожков и сусам без глутен; пълнозърнести пръчици с домати и босилек или с кимион и кориандър, пълнозърнести пръчици със сусам, веган пълнозърнести пръчици от лимец и др.
– Една от тайните в прозводството е, че пшеницата и лимецът се смилат всеки ден в каменна мелница. Така клиентите имат гаранция, че ще хапнат пресни сладки – поясни младата бизнесдама. – Освен трудното откриване на биопроизводители, голям проблем е, че липсват подходящи мерки по оперативните програми за осигуряване на финансиране. През предходния програмен период кандидатствахме по ПРСР, но сега не отговаряме на изискванията на новите мерки. Добре, че поне се ползваме с доверието на банките, налага се да ползваме кредити…
Идеята ни е да развиваме бизнеса в различни направления, както и ежедневно да оправдаваме доверието на купувачите – български и чужди. Вярваме в биохраните, в ролята им за човешкото здраве. Затова ще работим неуморно и с любов. Според мен, за да имат още по-добро бъдеще родните биопроизводители, трябва да се възползват от чуждия опит. Работим например с партньор от Италия и сме възхитени от модела на кооператива, в който се е включил. В него група стопани са се обединили, защитават заедно интересите си, ползват общи специалисти, реализират съвместно продукцията си в по-големи обеми. Надявам се и у нас така да се работи, защото здравословното хранене се превръща в лична философия на все повече наши сънародници – отбеляза на финала г-жа Евгения Стаменова.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!