ПЧЕЛАРИТЕ-БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ ТРЯБВА ДА ЧЛЕНУВАТ В БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ!

*е виждането на Юлиан Ангелов, председател на горнооряховското пчеларско дружество. Стопанинът се грижи за 50 кошера в село Кесарево, община Стражица.

*Най-добре е да се прекрати „роенето“ на структури в сектора и всички да се обединят в една, каквато е практиката в западните страни….

Юлиан Ангелов отглежда 50 кошера в село Кесарево,община Стражица. Учител е в местното училище и преподава история и физическо възпитание. Занимава се с пчларство по собствено желание, без да има традиции в семейството си. След като завършва казармата, още 20-годишен, взема 2 тръвни кошера. Започва да се учи сам, на принципа на пробата и грешката. Сега се е спрял на кошери Дадан Блат, но ползва и някои от технологиите на Лангстрот Рут.

В Кесарево пашата е нормална, както в повечето села в страната. Има голям липов масив, акациевият намалява поради сеч, но успява да се възстанови. За съжаление намалява билковата паша, тъй като няма животни, които да пашуват по ливадите и да се възстановява тази растителност. За щастие, в селото не се засява рапица, която според председателя е „нож с две остриета“.

Стопанинът е регистриран по Наредба 26 още преди 2 години и предлага меда си основно на дребно. Има постоянни клиенти, но цената в региона е сравнително ниска – до 7 лв. за буркан. За съжаление, реколта 2018 г. е сравнително слаба поради климатичните особености – дъждовна пролет и лято, което намали пашите. Той е успял да извади 18 -20 кг/кошер и добивите му са сравнително високи, защото негови колеги са пострадали много повече от непрестанните валежи.

До момента се е възползвал от Националната програма по пчеларство. Закупил е кошери, лекарства срещу вароатозата и е направил анализи на меда. Имал е желание да участва в първия прием по мярката Млад фермер на ПРСР, но не е успял да възстанови пчелина си след наводнение през 2005 г.

Юлиан Ангелов от няколко години е председател на пчеларското дружество в Горна Оряховица. Редовните му членове са 16, които отглеждат около 750 пчелни семейства. Те са от железничарската община, от Великотърновска и от съседната община Антоново. През последните години той забелязва отрицателната тенденция, че новите и млади пчелари странят от общностния живот. Обикновено те са бенефициенти по европейски програми и смятат, че нямат нужда от подкрепата на браншова организация. Членският внос в горнооряховското дружество е символичен – по левче на пчелно семейство, но не повече от 10 лв. годишно, независимо дали кошерите са 10 или 100.

– Организацията ни ползва помещение в местен пенсионерски клуб, който е наскоро ремонтиран, и тази година не сме предвидили много мероприятия – посочи Юлиан Ангелов. – Според мен, всички пчелари-бенефициенти по европейските програми, трябва да членуват в браншова организация. Най-добре е да се прекрати „роенето“ на структури в сектора и всички да се обединят в една, каквато е практиката в западните страни…

По отношение на предоставянето на субсидия за опрашване, мнението ми е следното – опасявам се, че ако има такава помощ, незапознати със занаята хора ще започнат да поставят кошери в дворовете си. Впредвид, че повечето прегледи за здравословното състояние на пчелините са формални, може да се очаква разпространение на болести. Другият проблем, който може да възникне, е пренаселване на населените места с кошери. Около всяко село или град има определени медоносни площи и неконтролируемият ръст на пчелини би създал проблеми за жителите и за самите производители.

Юлиан Ангелов се надява, че 2019 г. ще бъде добра.

Лилия Лозанова

(повече в Агрвестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!