ПЪРВАТА И ОТГОВОРНА ЗАДАЧА НА ЕКИПА НИ Е ДА СЪХРАНИМ КООПЕРАЦИЯТА!

*Да заложим добро производство, да запазим рентите на хората, които са поверили земята си и вярват в структурата – сподели Радостин Петров, председател на ЗКПУ „Единство“ в карнобатското село Глумче. Основното направление в дейността е отглеждане на зърнено-житни и маслодайни култури.

Радостин Петров е само на 29 години и един от най-младите председатели на земеделска кооперация у нас. Родом е от Карнобат, агроном по професия. Получава добра школовка във фирма „Аграрика“, Ямбол, а вече трета година ръководи екипа на ЗКПУ „Единство“ в Глумче. Какви са приоритетите в работата му, целите и задачите, които си поставя в бъдещ план – това научихме от неговия разказ:

-Преди три години старият председател Ангел Вангелов ми предложи да заема неговото място. През това време работех във фирма „Аграрика“, но реших да се реализирам в производството. Кандидатурата ми беше издигната, избраха ме. Знаех, че ми предстои отговорна и трудна работа, която изисква много усилия, професионализъм, отстояване на позициите.
Стопанисваме 4 000 дка земя, площите ни са комасирани и концентрирани в близост до селото. Поех ръководството в доста трудна ситуация – финансова нестабилност, недостиг на машини за качествени и срочни обработки. Трябваше да започна отнякъде, подредих задачите си по приоритет. За две години и половина (започвам трета стопанска година) закупихме комбайн, трактор с дискова брана. Работим много добре с фирма „Варекс“, с „Агротехники и ко“. Старото ръководство беше инвестирало в трактор КЛААС на лизинг, изплатихме го. Към технопарка добавихме и челен товарач.
97 на брой са членовете на кооперацията ни, а арендодателите са около 150 души. От 15 този месец ще започнем раздаването на рентата. Не съм ръководител, който може да стои цял ден в офиса, на бюрото. Не ми допада това. Вярвам в себе си и ще успея! Старая се да увелича размера на земята. Да спазваме технологиите, да се съобразяваме с почвените анализи, да торим правилно. Защото лоша земя няма, има лоши стопани.
Със собствения технопарк имаме възможност да стопанисваме около 6-7 000 дка. Тук сеем основно зърнено-житни култури (пшеница, ечемик), от маслодайните рапица, тази година увеличаваме площите й. За сметка на рапицата ще редуцираме слънчогледовите полета
Специално внимание отделям и на технопарка. Всяка стъпка и в това направление е премерена. Закупихме си стар комбайн, който ползваме за части, но и хедер, колесар и приспособление за рапица на изключително добра цена. Не обичам да работя с много фирми, уважавам всички, но подбирам партньорите си. Днес отчитам, че трудовият ми стаж в „Аграрика“ ми помогна много и в това направление. Там се „срещнах“ с практически полезни подходи, не крия, нахъсан бях, исках да науча основните неща в агробизнеса. Следих препаратите, активните вещества, действието им.
Семейството ми има собствен бизнес, стопанисваме черешови градини (70 дка) на шеста, осма и младо насаждение на 3 години. Аз съм на принципа „малко, но качествено“. Имам опит и в това производство, правя качествени резитби и берем едри и вкусни плодове, които предизвикват интереса на търговците. Основно брат ми и баща ми са ангажирани с тях, закупили сме си машини, ползваме и наемна работна ръка.
Какво ни предстои? В края на септември прогнозата е за валежи, остава ни да наторим предсеитбено, да направим обработка с дисковата брана и да засеем. Днес тук влагомерът отчете 9 литра, в Сунгурларе – 27, в Подвис – 29 литра. За ден разхвърляме тор на около 1200-1300 дка, три дни ни трябват за дискуване и пет дни за сеитба. И ще се молим отново да няма голямо засушаване…
Екипът ми е малък, домакин в кооперацията е Пенка Станкова, преди два месеца назначихме служител, който да отговаря за комасацията. Двама са механизаторите и трима пазачи. Много средства заделяме за охрана, но без нея не може, установили сме това.
Петима души сме в Управителния съвет, съобразявам се с мненията на колегите, те са част от екипа.С УС обсъдихме виждания за развитие на поливно земеделие. Възнамеряваме да подготвим около 1000 дка царевица на капково напояване. Но да се молим и за истинска зима, защото зими вече нямаме напоследък, язовирите пресъхнаха.
В началото на срещата ви споменах, че искаме да бъдем стабилна кооперация, тази е основната насока, в която работим. Имаме виждания да изградим нови навеси, да заделим клетки за семената, да закупим 1-2 нови машини, трактор на всяка цена. И да помагаме на хората, на селото. Например, при нас членува жена с 50 дка земя, която в дворното си място отглежда лимец. Та ние се ангажираме с обработките, сеитбата, жътвата на тази култура.
Аз съм принципен, държа на качеството, да свършим всяка дейност както трябва. Но най-голямата ми мечта е да се реализирам и докажа като добър и перспективен млад специалист.
Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!