ПЪТЯТ БЕШЕ ЕДИН – ЗПК “НАДЕЖДА” С. НЕВЕСТИНО ДА СТАНЕ СИЛНА СТРУКТУРА!

<> Такава е била целта на председателя г-н Теньо Тенев само преди година. Днес за невестинчани той е и работодател, и благодетел, стойностен, честен и влиятелен човек и стопанин.

Хората от това карнобатско село, кацнало на южните склонове на Източна стара планина преди тя да догони морето, ще помнят този ден – 24 юли. В Невестино имаше празник, гората ехтеше, младо и старо се веселеше. Специални гости бяхме и ние, част от екипа на вестника, за да станем съпричастни с радостта и задоволството на всички от успешното приключване на жътвената кампания.

Пристигнахме по-рано, трябваше най-напред да си свършим професионално работата. Разговора с ръководното ядро на кооперацията водим под малка шатра сред зелена морава в стопанството. Наши събеседници са счетоводителят Божидар Бяндов, домакинката Пепа Кенова, механикът Петър Праматаров и разбира се, председателят Теньо Тенев. Той ръководи ЗПК “Невестино” само от една година, но целият му трудов път е преминал в земеделието: председател на ТКЗС, арендатор в своето родно село Сигмен, а днес председател на тукашната земеделска структура. Затова и когато стана дума за началото на дейността на кооперацията той предпочете да ни запознае счетоводителят Бяндов:

BajTenjo02– ЗПК “Надежда“ е учредена през 1993 година, но реално дейността й започва през май 1994 година. Вече 21 години работим. В момента стопанисваме 10 000 дка земя в землището на Невестино и малка част в землището на Мъдрино. В началото член-кооператорите бяха 390, но постепенно броят им се редуцира и в момента са 241 души. За сметка на това броят на собствениците се е увеличил, днес те са близо 700 с наследниците.

Екипът на ЗПК “Надежда” преарендува и 1500 дка земя от фондове.

– Моят житейски път е тръгнал оттук, специалността ми е лозаро-градинар и през 1974 г постъпих като агроном. Забележете, в онова време имахме 3 000 дка лозя, собственост на ТКЗС-то – връща се назад в годините председателят. – Неусетно сякаш отлетяха две десетилетия, аз бях последният председател на ТКЗС Невестино. Настъпиха бурни времена, ликвидация на тогавашните кооперации. Оттеглих се от ръководството и започнах малък семеен бизнес. Мерак ми беше, а имах сили и възможности. Основах частно дружество, фирмата ми е “Сигмен 2012” ЕООД. В нея работят съпругата ми, дъщерята и зетя. Прецених, че трябва да се оттегля и да дам възможност на младите да разгърнат потенциала си, сами да поемат отговорности, да се развиват.

Преди година старият председател на кооперацията в Невестино реши да се оттегли, тогава членовете настояваха аз да я поема. Знаех, че не е в завидно състояние, дълговете не бяха малки, но реших, че мога да опитам. Избран бях с мнозинство, с открито лице застанах пред хората и им обещах, че за една година “ще обърна палачинката”. Ако не удържа на думата си – сам ще си напиша заповедта за напускане!

ПРИЛОЖИХМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, като се започне с продуктивните и адаптивни за региона хибриди и сортове, с най-добрите и ефикасни торове и пестициди и се стигне до навременното и качествено прибиране на продукцията. И резултатите дойдоха, 250 кг от декар е средният добив от рапично зърно и това е доста добър резултат за региона. Продукцията реализирахме веднага, в касата постъпиха и средства…

Заделих средства за качествени семена и вложенията се оправдаха.

ВСЕКИ РАЗУМЕН ЗЕМЕДЕЛЕЦ В НАШИЯ РЕГИОН РАЗЧИТА НА РАПИЦАТА. Предвиждаме площите да надхвърлят 3 000 дка, т.е. 30% от площта заделяме за нея. Разбира се, не можем и без пшеницата и слънчогледа, където също целите са ни високи добиви и реализация на добра цена.

ТЕХНИКАТА НИ Е ПОЧТИ ОБНОВЕНА, основно работим с трактори и комбайн “Масей Фергюсън”, наскоро си закупихме малък трактор от същата марка. Имаме и ново “Ламборджини”, няколко “Беларус”-а. Необходими са ни два комбайна, един нов – задължително. Партнираме си с фирма “Варекс” и планираме да си закупим прибираща машина, но сме малко обезкуражени от старта на програмата.

Що се отнася до прикачната техникяа, то разполагаме с добър инвентар, работим с дискова брана Лемкен, сеялка “Green Pleat”, продълбочители, култиватори. В много добри партньорски отношения сме с фирма “Агротехники и Ко” от Карнобат.

ЗПК “Невестино” СТОПАНИСВА И ОВЦЕФЕРМА С 250 ОВЦЕ ОТ КАРНОБАТСКАТА ТЪНКОРУННА ПОРОДА

– Целта ни е да поддържаме генофонда, знаем, че ще получаваме субсидии и за глава животно, и за селекция. Защо да не се възползваме? Освен това животните се отглеждат лесно, не са капризни, а пасища и мери има достатъчно в околността. Съхранихме базата, разположена е на чудесно място, а от кошарите нагоре започва планината. От оборите стадата излизат на паша. Сега поголовието е 250 овце, но меракът ни е да стигнем 600 бр. в близко време, а на следващ етап и 900 – обобщава намеренията си председателят.

Все още има изоставени лозя от миналото, когато склоновете са били заети с хиляди декари масиви. Досега екипът на кооперацията е усвоил 600 дка, а през идната година планира още толкова. Няма спор, изкореняването е трудоемка задача, но пък се създава работа за хората. Последна година тук се поддържат и площи, включени по мярка “Агроекология”. Що се отнася до 5-те процента бобови култури или угар, то ръководството е взело решение да даде превес на люцерната. 400 дка се стопанисват на този етап и още толкова ще бъдат засети. Така и фуражът за животните е осигурен, а остават бали и за продан.

* * *

В жаркия юлски ден поемеме към “Лозянската чешма”, където празникът е в разгара си, а да уважат домакините са пристигнали много гости и бизнеспартньори отблизо и далеч…

(Повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!