РАБОТАТА И ТРУДЪТ СБЪДВАТ МЕЧТИ

*В това е убедена Денка Георгиева – майсторката на сладка и лютеница. Тя и съпругът й отглеждат върху наследствена земя в с. Исперихово плодове и зеленчуци, които преработват в собствен цех.

В Брациговското село Исперихово, се намира малка семейна ферма. Нейната стопанка Денка Георгиева е машинен инженер по образование, но земеделец по душа и призвание. След възстановяването на собствеността върху земеделските земи, тя и съпругът й Петър, също машинен инженер, и като нея свързан с живота на село, започват да обработват наследствените ниви. Още повече, че селскостопанската работа, с която са закърмени, им е добре позната от детството. Така с много любов и ентусиазъм създават и се грижат за зеленчукови и овощни градини на обща площ около 50 декара. От зеленчуците залагат на полски домати, пипер, както и на различни видове подправки, а трайните насаждения са ябълки, сини сливи, череши, кайсии. Късметлии са, че земите им се намират в екологично чист район – в подножието на Родопите, в сърцето на Бесапарските ридове, които попадат в защитената зона Натура 2000.
Те са от малцината стопани, които са затворили цикъла на производство. Изградили са малък преработвателен цех, в който две майсторки, едната от които г-жа Георгиева, произвеждат основно сладка, сокове, сушени плодове и зеленчуци и др. предимно от собствена суровина. За реализацията на готовите продукти с бранда „Мисто“ се грижи също г-жа Георгиева. Всяка сряда тя ги реди на своя щанд на фермерския пазар пред Министерство на земеделието. Редовно участва и на различни фермерски фестивали. Тя бе сред участниците на провелия се през месец ноември фермерски фестивал в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Освен на подобни специализирани пазари, вкусотиите се предлагат и в редица магазини за здравословни храни в страната.
Разговаряме с г-жа Георгиева за пътя на плодовете и зеленчуците от градината в цеха и до крайния клиент, за трудностите и предизвикателствата в земеделския занаят, но и за удовлетворението от труда, надеждите и бъщите професионални планове.

-Най-важният приоритет в нашето производство е да създадем продукти с изключително високо качество. Ние обичаме природата и нейните плодове, грижим се за обкръжаващата ни среда и приемаме предизвикателствата, които ни карат да даваме всичко от себе си. Нашата основна цел е да предпазим въздуха, водата и почвата чисти. Продуктите, които произвеждаме не съдържат пестицидни остатъци и изкуствени химикали. Всеки етап от производствения процес в цеха, отговарящ на изискванията на Българска агенция по безопасност на храните, се контролира и проследява съгласно изготвена НАССР-система, която осигурява безопасността на произведените продукти. Отначало, когато върнаха земите, започнахме да отглеждаме по-популярните култури като картофи, домати, пипер, цвекло, зелен фасул и др. Малко по-късно, през 2010 г. спечелихме проект към Глобален екологичен фонд и насадихме около 42 декара с био овощни градини със сливи, ябълки, череши и кайсии. Имаме реализиран и проект по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“ от Програмата за развитие на селските райони.
Доста е трудно да се продават биоплодовете, а и добивът от декар е по-малък. Използвахме само препарати, които са позволени за биопроизводството. За съжаление реализацията на биоплодове в България, поне преди години, беше доста трудна. Затова със съпруга ми решихме да затворим цикъла на производство. Като начало направихме малък цех за сушени плодове и зеленчуци, който е в стопанския двор в с. Исперихово. Но тази дейност беше основно през есента и зимата, когато и търсенето им е по-голямо. През другите сезони, когато има пресни плодове и зеленчуци, изсушените не вървят и затова предприехме изграждането на малка работилничка за сладка и сиропи, като за целта разширихме цехчето за сушене. Впоследствие взехме разрешително за производство на лютеница, разядки и други зеленчукови консерви. Разчитаме на суровина от нашите плодове и зеленчуци, но специално за горските плодове, които няма как да произведем, имаме доставчици от района на Исперихово. Със зеленчуци като моркови, патладжани и др., се снабдяваме от стопанствата на нашите дъщери и зетьове, които също се занимават със земеделие. Двамата ни зетя и едната дъщеря са агрономи по професия, а другата дъщеря е завършила екология, така че и четиримата са възпитаници на Аграрния университет, което много им е от полза в работата.
Крайната продукция от цеха се реализира основно на фермерския пазар „От нашата ферма с любов към вас“, в София, пред Министерство на земеделието. Там имаме възможност да сме в директен контакт производители и потребители. На този пазар участваме четвърта година, радваме се на постоянни клиенти както от София, така и от останалите части на страната – казва г-жа Георгиева. Тя споделя, че най-големият проблем, пред който се сблъскват, е общият за всички земеделски производители, а именно реализацията на продукцията. Защото човек колкото и да се старае да произведе качествен продукт, важното е да той да стигне до потребителите. В това отношение е на мнение, че е необходимо производителите да се сдружават, за да бъде по-лесен пазарът. Отчете, че фермерските пазари също са вид организация на хора с общи цели, което е добро начало. Забелязала е, че хората търсят чиста храна, без консерванти и добавки, които са вредни за организма. От нейните продукти най-търсена е лютеницата.

-Като застанеш с лице като производител срещу потребителя и обясниш какво си сложил, как си го направил, защото много от клиентите искат да разберат това, малко по малко се създава доверие. Така много от тях се връщат повторно не само при мен, но и при другите колеги от фермерския пазар и търсят да закупят от същите продукти, защото са ги харесали и са се убедили в качествата им.
В професионален план се надявам да имаме по-голямо разнообразие. И сега се стремим към някои нови продукти да предлагаме на пазара. Необходима ни е хладилна камера, която е сред приоритетните ни задачи в бъдеще. Засега е важно живи и здрави да преминем пандемията, пък после ще му мислим! – казва с надежда г-жа Георгиева.
Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!