РАБОТИМ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ НА МОДЕРНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

* Разговор с г-н Йордан Костов, зам. изпълнителен директор на „Агротех Импекс 98“ АД, гр. Ямбол – за иновациите в сектора, за прецизността в дейностите, за чуждия опит в българските условия. Споделя философията: „Нахранената почва ще храни добре и културите“.

Разговора с инж. Йордан Костов водихме в един от последните дни на закъснялата пролетна кампания. Посрещна ни в офиса на дружеството в Ямбол, за да ни разкаже за сполуките и стремежа към въвеждане на новости в производството.

– Инж. Костов, благодарим ви за отделеното време, представете се най-напред, запознайте ни и с дейността на фирмата?

– По професия съм инженер, завършил съм в Русе, семеен, с две момиченца. 15 години от трудовия ми път преминаха в Щатите, а от 4 години съм част от екипа и в ръководството на „Агротех Импекс 98“ АД.

Дружеството развива дейност от 1998 г. Стопанисваме малко над 40 000 дка в землищата на Стралджа и Елхово. Отглеждаме основните зърнено-житни и пролетни култури: пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, малко нахут. Г

В нашия екип работят трима агрономи, ангажирани с подбора на сортовете и хибридите, с обследване на посевите и своевременно извеждане на сезонните мероприятия.

Ориентирали сме се към „No Till“-технологията и упорито работим в тази насока. Тя е нова за нас, но се учим в движение, стремим се да я пригодим към особеностите на района, да я усъвършенстваме. тараем се да намалим до минимум грешките, защото всеки пропуск или грешка отнемат поне година време, докато ги поправим…

Познавайки технологията може да се прави по-плавен преход, но преди това неудачите да са отстранени, техниката да е подменена. Защото безорният способ изисква други машини. Сеитбата и торенето са операции с едно минаване. Процесът е продължителен, ЗАПОЧВА ОЩЕ ОТ ЖЪТВАТА С РАЗПРЪСКВАНЕ НА РАСТИТЕЛНИТЕ ОСТАТЪЦИ.

Машините в нашето стопанство са предимно „Джон Диър“, фенове сме на тази марка. Техниката е в моята компетенция и я внасям избирателно. Стопанството ни е по-голямо по мащаби и сме се развили дотам, че с една машина да свършим работа, колкото с… 3 по-малки. Да не пренебрегнем и факта, че качествената работна ръка в бизнеса е истинско предизвикателство. Стараем се да подбираме специалисти, които могат да работят с големите и модерни машини. При тях и производителността е по-висока, операторът е един и ИКОНОМИЧЕСКОТО ПРЕДИМСТВО ИДВА ОТ МАЩАБИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО.

Щатските сеялки, които внасяме, са изключително здрави и надеждни, сравнени с останалите те издържат много повече на недобра експлоатация, точно казано.

Стопанството ни е оборудвано с техника още по първия програмен период. То е разделено на две. В Стралджа дейностите са прецизирани, с невероятна лекота ги проследяваме по телефона. Процесът е скъп, но си струва инвестицията. А това е важно за нас, всичко се отчита невероятно точно, до последното семенце, до грам тор и др., без каквато и да е външна намеса. Разполагаме с исторически данни на картите, какво е прилагано, какви са добивите, правим корелация между тях, решаваме къде можем да подобрим мероприятията, от какво пък можем да икономисаме. Ако се налага да се коригира нормата на изсяване на семената, например, не се налага операторът да слиза от машината, а може да направи това от дисплея… Същото се отнася и за торовата норма, могат да се правят опити и в производствени условия.

Доволни сме, че поне едната ПОЛОВИНА НА СТОПАНСТВОТО НИ Е ДИГИТАЛИЗИРАНА. И аз в този момент мога да ви кажа на кое поле, на кой парцел каква норма е заложена и пр.

Що се отнася до торенето, втора година ползваме само течния тор УАН, в началото се чудехме как да стане това. Имаше и пригори по растенията. Но се поразрових из световния опит, внесох си специални апликатори, които позволяват вертикално от щангата към почвата да тече дебела струя, а това предотвратява пригорите по листата на културите. Само преди 2-3 дни торихме с УАН, когато дневните температури бяха необичайно високи и работата ни е изключително успешна.

С екипа на „Агрополихим“ си партнирате от дълго време, оборудвахме сеялките си за едновременно торене с течен тор. Идеята ни е изцяло да ползваме течен тор, внася се лесно, действието му е по-бързо. Особено торът със сярата, той е с много предимства. И цената му е добра.

Що се отнася до храненето – това е една философия. Нахранена ли е почвата, тя ще нахрани и растенията.

Доста съм поживял навън и никъде не съм срещал такава бюрокрация, каквато има у нас. Всяко нещо, което зависи от държавата, става по най-трудния начин. Бавят се например, помощите, а земеделците се нуждаят от средства в даден момент. Реши се да се поставят ограничения за покривните култури. Хем да поддържаме площите със зелена покривка, но в същото време трябва да ги заораваме. Тези условия не са адекватни. Добре, че законът за горивата не се прие, там щеше да е още едно пълно безумие…

Голям проблем за нас е, че ежегодно не сме сигурни в чии ръце ще бъде земята, за да планираме дадено производство.

За мен е неразумно също така да се твърди, че за в бъдеще ще върнат дребния земеделския стопанин в селото. Това няма как да се случи! Категорично! Как ще се конкурира един дребен стопанин, който отглежда 100 дка, с друг, стопанисващ няколко хиляди декари. Нито цената на продукцията, нито качеството на земеделието ще бъдат на едно и също ниво. Същевременно ако този стопанин има професионалните умения и започне работа като механизатор при даден по-крупен земеделец, той със сигурност ще получава повече, отколкото влагайки къртовски труд в своето парче земя. Да не забравяме, че големите фермери наемат площи, които с години не са били обработвани. Превръщат пущинаците в плодородни полета. Та има върху какво да се замислим!

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!