РАБОТИМ ПРИ ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ, ПРИЗОВАВАМ ЗА ПОВЕЧЕ РАЗУМ И МАЛКО РАЗБИРАНЕ ОТ ВСИЧКИ – БАНКИ, ФИРМИ, АРЕНДОДАТЕЛИ, ДЪРЖАВА…

*за това алармира г-н Теодор Иванов, дългогодишен зърнопроизводител от Карнобат, който стопанисва 9 000 дка площи в региона.

-Отрасълът е една лотария! Правим всичко по правилата, но сушата провали тазгодишното производство. Добивите от зърнено-житните са отчайващо ниски, при пролетниците – ситуацията е същата. Складовете ни са празни, а тревогите огромни! – за това алармира г-н Теодор Иванов, дългогодишен зърнопроизводител от Карнобат, който стопанисва 9 000 дка площи в региона, и активен член на НАЗ:

Сумарно валежите тук за цялата стопанска 2019-2020 година са 170 литра дъжд на кв. м. Фермерите от цяла Източна България са в ситуация без изход! И призовават за малко разбиране от всеки: банките да разсрочат кредитите и да отпуснат нови, нисколихвени. Фирмите, обслужващи сектора със семена, препарати, торове да изчакат, без да се притискат стопаните със записни заповеди, собствениците на земя – също! Рентата ще им бъде изплатена!
А държавата да се намеси адекватно, сега е времето да предостави безвъзмездна финансова помощ на фермерите и земеделските колективи от тази част на страната, за да изведе есенната кампания по сеитбата на зърнено-житните и рапицата.

Не искаме милостиня, настояваме за разбиране и помощ! – изрази общото мнение г-н Иванов. – Защото пред сушата всички сме равни – и дребни, и едри…

(Повече в Агровестник – стр. 13)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!