Радневското село Даскал Атанасово носи с гордост името на голям български Възрожденец

* разказва кметът Тихомир Тасев, който втори мандат заема този пост.
* Много доказали се земеделски производители обработват полята в региона, тук е единственото селскостопанско летище в общината.

Даскал Атанасово е едно от радневските села, което се намира в близост до главния път, свързващ общинския център със Стара Загора. Това определя интереса към имотите в селището и сравнително големия брой на жителите му. По последни данни над 230 са хората, имащи постоянна адресна регистрация, а през лятото общия брой на пребиваващите в него е над 400.
– Въпреки че до разклона на главния път има около два километра, а от там е единственият транспортен достъп до Даскал Атанасово, разстоянията до по-големите населени центрове са кратки, времето за пътуване до тях е по-малко от половин час – разказва кметът Тихомир Тасев. – Затова при нас има доста млади и работещи активно хора – за тях няма проблеми да водят децата си до близките училища и детски градини в региона.
Самият кмет е млад човек, баща е на две малки деца, а фамилията му също си живее в селото. Тихомир Тасев е вече втори мандат на поста и има зад гърба си много успешно реализирани дейности, свързани с благоустрояването на селото. Помагат му и инициативните даскалатанасовци, които имат съществен принос за част от свършеното през последните години.
Патронът, на който е наречено селището е историческа личност – голям български върожденец и просветител, който минавайки оттук попитал дали има учител и училище. Местните помолили даскал Атанас да им помогне, да не останат безпросветни и той след два месеца им изпратил първите учители. Самият Атанас Иванов е създател на Светиниколското училище в Стара Загора, бил е учител на Неофит Рилски, Левски, поп Минчо Кънчев и на още цяла плеяда поборници и просветители от Възраждането. В началото на ХХ век Хаджи Айватли вече е прекръстено на Даскал Атанасово, в чест на човека, помогнал за основаването на местното училище. Указа за това подписва тогавашният председател на Народното събрание – Захарий Стоянов.
Местното школо е закрито отдавна, но името остава. През 2010, в чест на 200-годишнината от рождението на даскал Атанас е поставена пометна плоча с барелеф в центъра пред кметството. С финансовата подкрепа на „голямото кметство“, т.е. радневското, новият паметник напомня за признателността на старите даскалатанасовци към големия български възрожденец.
Кметът Тасев наследява при първия си мандат и още една инициатива, която довежда до добър край – завършването на православен храм „Св. Мина“. Години преди това църквата е започната, но все не може да се довърши. През 2012-а всичко е готово и се освещава от тогавашния владика Галактион, който предлага деня на Св. Мина да стане празник на селото. Тихомир Тасев и неговите съселяни обаче държат на традицията, празникът остава на 21 септември, непосредствено след приключване на жътвата. „Св. Мина“ е през късна есен и каква веселба може да се направи на открито? Септември е по-подходящ за празник, затова не промених нищо, след като се допитах до жителите на селото“, споделя Тихомир Тасев.
Землището е плодородно, като за разлика от други села в района тук стопаните са много. Отглеждат се зърнено-житни и маслодайни култури, а в обширните дворове много добре е развито зеленчукопроизводството. Оранжериите обхващат големи площи, а продукцията се реализира главно в Раднево. Три са животновъдните ферми, които не са големи, но пък стопаните им са от дълги години в бранша.
Край селото е и единственото в района лицензирано летище за селскостопанска авиация. В хангарите му освен специализираните хеликоптери, които имат ангажименти в цяла Източна България се помещават и няколко моторни делтапланера. Те се ползват от любителите на летенето със свръхлеки летателни апарати, като сред тях са и земеделски производители и бизнесмени от района. Те формират своеобразен летателен клуб, който е активен през по-голямата част на годината, когато времето е подходящо за такива полети.
Около кметството, местното читалище „Светлина“, което миналата година отбеляза 90-годишен юбилей, и двата магазина, единият от които е с кафене, е съсредоточен тукашният обществен живот. Местната инфраструктура изглежда перфектно поддържана, защото кметът Тасев всяка година не пропуска да направи нещо, и все „тормози“ голямото кметство и други инстанции. В последните години е подменена голяма част от най-проблемните водопроводни трасета и сега авариите са рядкост, а водоснабдяването – гарантирано през цялата година.
– Човек може да намери при нас много уют и спокойствие. Затова съм тук със семейството си, както и други на моята възраст. Не е задължително направеното винаги да изглежда грандиозно, важното е жителите да бъдат доволни и да имат инициативи, също да ги е грижа за Даскал Атанасово. А това че в центъра на селото ни има щъркелови гнезда, е показателно, че тук живеят добри хора. Птиците също са избрали селото, за да отгледат потомството си – завърши Тихомир Тасев.
Митко СЛАВОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!